Κουκουλόπουλος (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ): «Πασχίζουμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών όλοι οι ενδιαφερόμενοι»



Ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων για ένταξη στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο υπογράφει η κ. Μαρία Σιδέρη.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι «Οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 11.500 -όταν κατά την έναρξη της προκήρυξης γίνονταν λόγος για ένταξη 8.500 ενδιαφερομένων -και μάλιστα γίνεται προσπάθεια να ενταχθούν στο πρόγραμμα όλοι οι επιτυχόντες.

«Καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε όλοι οι επιτυχόντες νέοι αγρότες που πληρούν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης να ενταχθούν στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών του υπουργείου», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, τονίζοντας ότι «το έντονο αυτό ενδιαφέρον των νέων αγροτών δείχνει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο νέος δυναμικός πυλώνας της χώρας για ανάπτυξη και απασχόληση».

«Η προσπάθειά μας», υπογράμμισε, «στοχεύει μέσα από την ένταξη στο πρόγραμμα όλων των νέων αγροτών να επιλυθεί ένα χρόνιο διαρθρωτικό πρόβλημα που είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού. Αυτή τη στόχευση, δηλαδή την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού έχει και η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, τόσο από τον πρώτο πυλώνα που αφορά στις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τον δεύτερο πυλώνα που περιλαμβάνει τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού είναι μείζονος σημασίας, καθώς στην Ευρώπη σήμερα μόνον το 6% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ύψους 140 εκατ. ευρώ και δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες κάτω των 40 ετών που το επιθυμούν, να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτιο κατά την έναρξη της προκήρυξης, οι πιστώσεις ανά Περιφέρεια για την παροχή των οικονομικών ενισχύσεων είχε ως εξής: Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 12.600.000 ευρώ, Κεντρικής Μακεδονίας 32.400.000 ευρώ, Δυτικής Μακεδονίας 6.300.000 ευρώ, Θεσσαλίας 13.600.000 ευρώ Ηπείρου 5.100.000 ευρώ, Ιονίων Νήσων 1.400.000 ευρώ, Δυτικής Ελλάδος 15.500.000 ευρώ, Στερεάς Ελλάδος 5.900.000 ευρώ, Πελοποννήσου 14.700.000 ευρώ, Αττικής 700.000 ευρώ, Βορείου Αιγαίου 7.400.000 ευρώ, Νοτίου Αιγαίου 1.600.000 ευρώ και Κρήτης 22.800.000 ευρώ. Είχε μάλιστα διευκρινιστεί ότι για τις περιπτώσεις, που το όριο των πιστώσεων που έχει κατανεμηθεί σε μία Περιφέρεια δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί από τα ποσά που απαιτούνται για την ένταξη υποψηφίων νέων γεωργών, είναι δυνατή η μεταφορά του πλεονάζοντος ποσού σε άλλες Περιφέρειες».
    
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τα στοιχεία δείχνουν πως για το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών  κατέθεσαν φάκελο 643 ενδιαφερόμενοι, από τους οποίους οι 337 είναι δικαιούχοι και οι 305 επιλαχόντες, ενώ απορρίπτονται μόλις 13.

Οι απορριφθέντες στη Δυτική Μακεδονία έχουν το δικαίωμα προσφυγής προκειμένου να επανεξεταστεί ο φάκελος τους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.