Κοζάνη: Λιγοστά (;) τα κενά στα σχολεία – Αγωνία για τις αποσπάσεις!



Χωρίς ιδιαίτερα κενά φαίνεται πως ξεκινάει η φετινή σχολική χρονιά για τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κοζάνης, ενώ οι καθηγητές αλλά και οι δάσκαλοι αναμένουν με αγωνία τις φετινές αποσπάσεις για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Εντωμεταξύ χθες το βράδυ επρόκειτο να συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα στις διευθύνσεις α/θμιας και β/θμιας εκπ/σης Κοζάνης, για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, οπότε και να προκύψουν τα οριστικά κενά.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον “Π.Λ.” ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Κοσμάς Σαββιλωτίδης: “Όπως δείχνουν τα στοιχεία μας, υπάρχουν πολύ λίγα κενά, σε τεχνικές κυρίως ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Με τις αποσπάσεις θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. ενώ τα όποια κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές – ωρομίσθιους”. Ειδικότερα, πρόκειται για ελλείψεις γεωπόνων, μαθηματικούς, βιολόγους. Σε ό,τι αφορά τα Μουσικά Σχολεία και τα Ειδικά Σχολεία, θα καλυφθούν με αναπληρωτές – ωρομίσθιους, με την ελπίδα ότι δεν θα καθυστερήσει η προκήρυξη των θέσεων, μιας και κάθε χρόνο σχεδόν υπάρχει πρόβλημα.

Τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένουν οι αρμόδιοι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εικόνα στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του Νομού, σύμφωνα με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Ιωάννη Γκαμπούρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, όλα τα οργανικά κενά είναι πλήρως καλυμμένα. “Σήμερα το βράδυ (σ.σ. χθες Τρίτη) βγαίνουν οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό, δηλαδή πόσοι εκπαιδευτικοί θα φύγουν από την Κοζάνη για άλλους νομούς και πόσοι εκπαιδευτικοί θα έρθουν εδώ. Φέτος είμαστε σε καλύτερη κατάσταση γιατί περίπου 70 άτομα ήρθαν με μετάθεση  στην Κοζάνη, εξ αυτών 48 δάσκαλοι οι οποίοι πέρυσι είχαν μείνει εκτός Νομού Κοζάνης και ήδη έχουν έρθει με οργανική. Εκτός Νομού Κοζάνης έχουν μείνει κυρίως είτε ελεύθεροι δάσκαλοι, είτε παντρεμένοι χωρίς παιδιά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν θα έχουμε την όξυνση του προβλήματος, αλλά όλα αυτά θα κριθούν από σήμερα” κατέληξε ο κ. Γκαμπούρας μιλώντας στον “Π.Λ.”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης Γιώργος Χαλβατζής, τόνισε μιλώντας στον “Πρωινό Λόγο” πως από τις τοποθετήσεις των δασκάλων εφέτος φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν υπάρχουν κενά. Το πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρξει με τις αποσπάσεις, μιας και προβλέπονται λίγες φέτος. “Αρκετοί συνάδελφοί μας “εγκλωβίστηκαν” σε θέσεις μακριά από την Κοζάνη. Αν, όμως, καλυφθούν τα κενά πιστεύω να μην έχουμε πρόβλημα” τόνισε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά ειδικότητες όπως οι γυμναστές, υπάρχει και πλεόνασμα. “Υπάρχει καλή εικόνα, εκτός από το πρόβλημα με τις αποσπάσεις που αντιμετωπίζουν συνάδελφοί μας. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, τόσο για τις ειδικότητες, όσο και για τους δασκάλους”, κατέληξε ο κ. Χαλβατζής. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους δασκάλους ειδικής αγωγής, αυτοί προσλαμβάνονται μέσω ξεχωριστής προκήρυξης.

 
ΔΟΕ: Με χιλιάδες κενά θα ανοίξουν τα σχολεία

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δείχνουν 7.000 λειτουργικά κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι εκτιμήσεις των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια λένε ότι τα κενά ανέρχονται σε 12.000, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ριζοσπάστης. Περισσότεροι από 5.500 εκπαιδευτικοί συνταξιοδοτήθηκαν ενώ παράλληλα, έχουν γίνει 9.000 αιτήσεις απόσπασης από εκπαιδευτικούς, καθώς σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολο για πολλούς εκπαιδευτικούς να υπηρετούν σε περιοχές μακριά από το σπίτι τους και την οικογένειά τους, να συντηρούν στην ουσία δύο σπίτια. Οι αποσπάσεις ξεκίνησαν να εξετάζονται από το αρμόδιο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο χτες. Την ίδια στιγμή, αυτό το διάστημα, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, γίνονται οι αιτήσεις για τους αναπληρωτές της Ειδικής Αγωγής. Γι’ αυτά τα θέματα, το ΔΣ της ΔΟΕ είχε συνάντηση χτες με τον διευθυντή του Γραφείου του υπουργού Παιδείας, Τ. Χρηστάκη. Επίσης, την Παρασκευή στις 11 π.μ. το ΔΣ της ΔΟΕ προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των διορισμών. Στο μεταξύ, σε συνεντεύξεις του σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος επαναλαμβάνει την ανάγκη μόνιμων διορισμών, μεταθέτοντάς τους για το 2015.

Β.Σ. για τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.