Πτολεμαΐδα: Νέες διαμαρτυρίες για την κατάληψη πεζοδρόμων



Μετ’ εμποδίων η διέλευση  ατόμων σε αναπηρικά αμαξίδια

Με διασυρμό απειλείται η πόλη της Πτολεμαΐδας από την αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από ιδιοκτήτες καφετεριών και ταβερνείων, αλλά και εμπόρων που εκθέτουν τα προϊόντα τους στα πεζοδρόμια μπροστά από τα καταστήματά τους, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα με αφορμή διάβημα διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ομογενής από την Αμερική στο Σύλλογο Αναπήρων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Ο άτυχος ομογενής ήρθε το καλοκαίρι για να περάσει μαζί με τους δικούς του τις θερινές του διακοπές, έχοντας μάλιστα και φιλοξενούμενους από την Αμερική. Και δυστυχώς γι’ αυτόν έφερε μαζί και την έφηβη κόρη του, που λόγω κινητικής αναπηρίας είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Διαπίστωσε λοιπόν ιδίοις όμμασι τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην πόλη της Πτολεμαΐδας, τα οποία δεν μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης τους, καθώς επίσης την απίστευτη ανοχή των δημοτικών και αστυνομικών αρχών σε ζητήματα κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, όπως πλατειών, πεζοδρομίων και πεζοδρόμων.

Απευθύνθηκε λοιπόν στο Σύλλογο Αναπήρων για να παραπονεθεί για την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Πτολεμαΐδας, απειλώντας μάλιστα και με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς εναντίον των αρμοδίων αρχών, αφού όπως διαπίστωσε, δεν πρόκειται μονάχα για την αυθαίρετη κατάληψη πεζοδρόμων και πεζοδρομίων από τα τραπεζοκαθίσματα των καφετεριών και λοιπών καταστημάτων εστίασης, αλλά για μια γενικότερη εικόνα υποβάθμισης της πόλης που δεν επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με κινητικά προβλήματα, καθώς κάθε καταστηματάρχης είναι ελεύθερος να καταλαμβάνει το πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί του για να εκθέτει την πραμάτεια του.

Εξέφρασε μάλιστα τη λύπη του, δηλώνοντας ότι αποτελεί ντροπή μια τέτοια εικόνα της Πτολεμαΐδας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την απορία του γιατί η δημοτική αρχή δεν παρεμβαίνει επιβάλλοντας διοικητικά μέτρα και τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους παραβάτες. «Ντρέπομαι που είμαι Έλληνας», δήλωσε και εξέφρασε γενικότερα την τεράστια απορία του για το πόσο αφιλόξενη έχει καταστεί η πόλη της Πτολεμαΐδας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναπήρων Π.Ε. Κοζάνης, Μιχάλης Μήγγος, από την πλευρά του μιλώντας στον «Π» δήλωσε ότι η διαμαρτυρία του ομογενούς θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους, να τούς κάνει να δουν με τα μάτια ενός ξένου ή ενός ανάπηρου την εικόνα της πόλης, αφού τις βραδινές κυρίως ώρες τα στενά πέριξ της πλατείας της Πτολεμαΐδας είναι αδιάβατα. Ιδιαίτερα που ελαφρά τη καρδία καταλαμβάνονται ακόμα και οι κίτρινες λωρίδες που έχουν κατασκευαστεί για τους τυφλούς, με αποτέλεσμα να εγκυμονείται κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού.

Ο κ. Μήγγος απηύθυνε μάλιστα νέα έκκληση τόσο προς το δήμο Εορδαίας όσο και προς την αστυνομία, προκειμένου να μπει μια τάξη στο κέντρο της πόλης και να πάψει να παρεμποδίζεται η ελεύθερη και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πολιτών, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία. Καθώς, όπως λέει, «δεν είναι μονάχα η κατάληψη των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα, αλλά και η αυθαίρετη στάθμευση δίτροχων. Όλα τα πεζοδρόμια έχουν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης.» Και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να μπει τέλος σε αυτή την κατάσταση αυθαιρεσίας.»

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.