Σε έξαρση η κακοποίηση – θανάτωση ζώων στο Νομό Κοζάνης



Εφιαλτικές… διαστάσεις έχουν λάβει τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά κακοποίησης και πολλές φορές θανάτωσης αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων σε όλο τον Νομό Κοζάνης.

Ενδεικτικό της έξαρσης του φαινομένου, είναι η σχεδόν πια καθημερινή καταγραφή περιστατικών θανάτωσης ζώων με “φόλα”, μία κατάσταση που βιώνουν από πρώτο χέρι τα μέλη και οι φίλοι-εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Κοζάνης “Αγγίζωο”, όπως και των λοιπών φιλοζωικών οργανώσεων της περιοχής μας.

Κι αν το φαινόμενο της δηλητηρίασης των ζώων με “φόλες” συναντώταν κυρίως σε χωριά του Νομού Κοζάνης, πλέον τον τελευταίο ειδικά μήνα στις μεγαλουπόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας οι φιλόζωοι και οι εθελοντές δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν αντίστοιχα περιστατικά.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαίωσε μιλώντας στον “Πτολεμαίο” η πρόεδρος του “Αγγίζωο” κα Μαρία Τρέμη, η οποία μας πληροφόρησε για τα όσα θλιβερά διαδραματίζονται.

“Εδώ και ένα μήνα έχουμε αλλεπάλληλα περιστατικά κακοποίησης και θανάτωσης ζώων μέσα στην πόλη. Αποτελεί πλέον για εμάς δυστυχώς καθημερινότητα το να καταγράφουμε και να επεμβαίνουμε σε αντίστοιχα περιστατικά. Έχουν γεμίσει τους δρόμους με φόλες και σκοτώνουν αθώα πλάσματα…”, τα λόγια της κας Τρέμη. Πρόσφατο περιστατικό κακοποίησης μάλιστα στην περιοχή εξαγρίωσε τους φιλόζωους λόγω της σκληρότητάς του. Συγκεκριμένα σε χωριό της περιοχής κουταβάκι βρέθηκε χτυπημενο μάλλον με μπαλτά ή με τσεκούρι και παρατημένο στην πλατεία. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι φιλόζωοι και το Σωματείο, το ζώο εγχειρίστηκε και ευτυχώς υιοθετήθηκε.

Μάλιστα, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου κατέθεσε την άποψή της πως ίσως όλο αυτό το “κύμα” μίσους και εκδικητικότητας προς τα ζώα να οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην κρίση και τις δύσκολες συνθήκες που όλοι βιώνουμε λέγοντας χαρακτηριστικά πως “πλέον πολλοί έχουν ξεφύγει από τα όριά τους. Ψάχνουν τρόπους να ξεφύγουν από τα άγχη και την πίεση και θεωρούν πως μπορούν να ξεσπούν στην… εύκολη λεία,που δεν είναι άλλη από τα αδέσποτα ζώα. Κι αυτό γιατί έτσι απλά ενοχλούνται από την παρουσία τους… Σε όλους αυτούς λοιπόν έχω να απαντήσω πως υπάρχουν πλέον νόμοι για την προστασία των ζώων και μάλιστα αυστηροί. Και πως, πέραν του μεγάλου χρηματικού προστίμου, πλέον αντιμετωπίζουν και ποινές φυλάκισης….”, η ιδιαίτερη απάντηση της προέδρου.

Στο σημείο αυτό η κα Τρέμη κάλεσε όλους τους φιλόζωους και γενικά τους ενεργούς πολίτες εάν βρεθούν μπροστά ή υποπέσει στην αντίληψή τους κάποιο περιστατικό που σκοπό έχει να βλάψει τους τετράποδους φίλους μας, να καλούν την Αστυνομία η οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι υποχρεωμένη να επέμβει και να καταγγέλουν τον δράστη και το περιστατικό χωρίς να φοβούνται κανέναν… “Εάν υπάρξει η καταγγελία και μάρτυρες η Αστυνομία επεμβαίνει αυτεπάγγελτα…”, ξεκαθάρισε η πρόεδρος, για να καταγγείλει με τη σειρά της πως οι μάρτυρες τέτοιων περιστατικών και το Σωματείο πολλές φορές εχουν δεχθεί απειλές και προσωπικές προσβολές από την…αντίπερα της φιλοζωίας όχθη. “Εμείς σαν Σωματείο, οι εθελοντές, τα μέλη μας και γενικά οποιοσδήποτε φιλόζωος θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να σώσουμε τα ζώα και κανείς δεν μπορεί να μας φοβίσει και να μας αποτρέψει από την αποστολή μας. Υπάρχουν  νόμοι και μάλιστα με βαρείς ποινές…”, επεσήμανε.

Και αλλάζοντας κλίμα -ξεφεύγοντας από τα θλιβερά συμβάντα- φαίνεται πως τον τελευταίο καιρό η αγάπη του κόσμου για τα αδέσποτα ολοένα και δυναμώνει και αυτό αποτελεί μια “αχτίδα ήλιου” στο σκοτεινό κόσμο της κακοποίησης των πιστών φίλων του ανθρώπου.

e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.