Επιδρομή κουνουπιών σε περιοχές της Κοζάνης – Που οφείλεται το μεγάλο πρόβλημα



Αφόρητη έχει γίνει η κατάσταση με την επιδρομή των κουνουπιών, ιδιαίτερα στις περιοχές Κοίλων, Καρδιάς κ.α.

Τις απογευματινές ώρες σμήνη κουνουπιών κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων, οι οποίοι αδυνατούν να βγούν στις αυλές και στα μπαλκόνια τους, έστω και για λίγα λεπτά.

Η επιδρομή των κουνουπιών οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος δεν έγινε ο παραμικρός ψεκασμός, με αποτέλεσμα τα βλαβερά έντομα να πολλαπλασιασθούν ραγδαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελευταία φορά έγινε εντομοψεκασμός στην ευρύτερη περιοχή το καλοκαίρι του 2012, ενώ πέρυσι και φέτος δεν έγινε ψεκασμός λόγω έλλειψης πιστώσεων στο σχετικό κωδικό της Περιφέρειας. Και όλα αυτά όταν το ΚΕΕΛΠΝΟ, με έγγραφά του και εγκυκλίους έχει υποδείξει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας την ανάγκη προϋπολογισμού της σχετικής δαπάνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2012 το πρόγραμμα της εντομοκτονίας ανατίθετο απο την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας στην ΑΝΚΟ, που με τη σειρά της το υλοποιούσε. Η απουσία πιστώσεων είναι αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα, που όμως πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπισθεί, καθώς δεν πλήττει μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα. Τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας έχουν αυξηθεί τα θύματα του καταρροϊκού πυρετού στα ζώα και πολλά κοπάδια έχουν ξεκληριστεί, με αποτέλεσμα  μεγάλες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής και στους κτηνοτρόφους που βλέπουν τα ζώα τους να χάνονται. Οπως τονίζουν ειδικοί, ο καταρροϊκός πυρετός μεταδίδεται με τα κουνούπια, τα οποία φέτος το καλοκαίρι μεταφέρουν το μικρόβιο από την Τουρκία, όπου υπάρχει έξαρση.

Δεν ξέρουμε αν προβλέφθηκαν ή όχι πιστώσεις για εντομοκτονία και γιατί δεν έγινε, το σίγουρο όμως είναι ότι τα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και ακόμη περισσότερο στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλα.

Π.Κ.
Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.