Ο εσωτερικός τουρισμός, οι αλλοδαποί τουρίστες και η κατάσταση στις ακτές της Πιερίας…



Ο τουρισμός είναι μία από τις σημαντικότερες οικονομικές πηγές πλούτου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα φαντασμαγορικά δημοσιεύματα «πρωτοκλασάτων» sites και εφημερίδων, η Ελλάδα φέτος θα βουλιάξει από τουρισμό…

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει προ πολλού και τα τουριστικά θέρετρα καθώς φαίνεται «αγγίζουν» την πληρότητα – όπως γράφουν τα δημοσιεύματα μεγάλων εφημερίδων :  
“Αυξημένες κρατήσεις σημειώνονται από την Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ αυξημένες φαίνεται να είναι οι κρατήσεις και από τη Ρωσία συγκριτικά με την ίδια περσινή περίοδο.

Η τουριστική κίνηση του 2014 προβλέπεται να είναι κατά πολύ καλύτερη σε σχέση αυτήν του 2013, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων, για το 2014 έχουν υπογραφεί συμβόλαια προ-κρατήσεων σημαντικά αυξημένα κατά 10%-20% συγκριτικά με το 2013″, αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Πολύ ωραία όλα αυτά, όμως  οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων και καταστημάτων έχουν διαφορετική άποψη και μάλιστα την εξέφρασαν στο kozaniLife.gr.

Με αφορμή τις τελευταίες μας επισκέψεις στην περιοχή της Πιερίας, μιλήσαμε με τους ανθρώπους των καταλυμάτων, beach bar, camping και μας μετέφεραν ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα μιας και ο Έλληνας παραθεριστής έχει μειώσει δραματικά τη διαμονή του, την κατανάλωσή του και γενικότερα το budget που διέθετε για τις θερινές του διακοπές. Γιατί κακά τα ψέματα… μόνο ο Έλληνας ξοδεύει στις διακοπές του.

Όλοι θυμόμαστε τις χρυσές εποχές που ο Έλληνας τουρίστας άφηνε τον οβολό του σε «γενναιόδωρες» διακοπές και τύγχανε να είναι αποδέκτης εκμετάλλευσης σε σχέση πάντα με τη μεταχείριση στους αλλοδαπούς, που απολάμβαναν φθηνότερα εισιτήρια, δωμάτια και γενικότερα φθηνότερα πακέτα  διακοπών. Χωρίς να είμαστε ισοπεδωτικοί, αναφερόμενοι σε ένα γενικότερο πλαίσιο και όχι ακουμπώντας όλους τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων και καταστημάτων.

Μιλώντας μαζί τους και αναφερόμενοι στο γεγονός των δημοσιευμάτων που θέλουν να συμβαίνει το αδιαχώρητο στην Ελλάδα από τουρισμό, μας είπαν ότι τα ποσοστά αυτής της υπερβολικής άφιξης ξένων δεν υπάρχουν και ούτε τα έχουν δει, αλλά ούτε και τα αναμένουν με βάση τις κρατήσεις τους. Τα φαντασμαγορικά αυτά δημοσιεύματα δημιουργούνται προς εντυπωσιασμό… «Όσο  υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, άλλο τόσο υπάρχει και αύξηση τουρισμού», μας είπαν.

«Συγκριτικά με το 2013, δεν υπάρχει καμία άνοδος ούτε στο ελάχιστο, ο εσωτερικός τουρισμός δεν έχει ξεκινήσει ακόμα» .

«Ο εσωτερικός τουρισμός είναι η σωτηρία της χώρας μας, ο οποίος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει για φέτος ή ιδιοκτήτες των καταλυμάτων και καταστημάτων θα μείνουν στο τέλος της σεζόν να μετρούν μισές μερίδες και γενικότερα ελλειμματικά ταμεία».

Προς το παρόν  τον τουρισμό της Ελληνικής ομορφιάς απολαμβάνουν μόνο οι ξένοι τουρίστες.

Οι παραλίες της Πιερίας σφύζουν από αλλοδαπούς τουρίστες: Βούλγαρoυς, Ρουμάνους, Σκοπιανούς και Ρώσσους .

Παρατηρώντας τις όμορφες παραλίες της Πιερίας, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν Έλληνες τουρίστες. Το αίσθημα να είσαι στη χώρα σου και να αισθάνεσαι ξένος ήταν ενοχλητικό και όχι φυσικά γιατί παραθέριζαν  οι αλλοδαποί τουρίστες, αλλά γιατί δεν υπήρχε ούτε ένας Έλληνας-ούτε ένας!

Το εντυπωσιακό είναι ότι, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες που πλαισιώνουν όλο και πιο πολύ τον Ελληνικό τουρισμό, να θυμίσουμε ότι «κάποτε»  οι μισθοί τους άγγιζαν-δεν άγγιζαν το   1/3 των  μισθών  της Ελλάδας και θα ήταν εύλογο να αναρωτηθεί κανείς με ποιο τρόπο καταφέρνουν να παραθερίζουν στη χώρα μας. Σήμερα οι μισθοί αυτών των χωρών τείνουν, αν όχι να είναι στα ίδια επίπεδα με της χώρας μας.

Συμπερασματικά, όμως  με ένα φθηνότερο κόστος ζωής «εκεί», παλικάρι αναδεικνύεται ο Έλληνας, που και ακριβότερο κόστος ζωής έχει  και το μισθό του κόψανε και ακριβές διακοπές  θα κάνει. Ακριβές σε σχέση με το επίπεδο των εισοδημάτων του και της δεδομένης φορολογικής κατάστασης, που είναι τόσο γειτονικά με τα σχέδια των διακοπών του.

Εντυπωσιακό επίσης είναι  το γεγονός ότι κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρει το πρόβλημα του εσωτερικού τουρισμού, που σαφώς είναι υπαρκτό. Κανένα δημοσίευμα δεν αναφέρεται  στη δραματική μείωση των διακοπών του Έλληνα παρά μόνο στο κύμα αύξησης ξένων τουριστών, που και αυτό υπό αμφισβήτηση είναι.

Ασχολίαστο δεν μπορούσε να μείνει και το γεγονός ότι ενώ οι ξένοι κατακλύζουν τις Ελληνικές παραλίες, η κίνηση είναι εμφανής – δεν υπάρχει κατανάλωση,  με αποτέλεσμα να δημιουργείται εσωτερικό πρόβλημα.

Είναι σαν να μπαίνουν χίλια άτομα σε μία καφετέρια και να καταναλώνουν και οι χίλιοι μόνο νερό. Δεν αρκεί να έχεις κόσμο σε μία χώρα, αν δεν κινείται το σημαντικότερο μέσο επιβίωσης-το χρήμα.

Άρα λοιπόν και σύμφωνα με τα εντυπωσιακά δημοσιεύματα, φαίνεται να μην είναι και τόσο αληθινά ή εν πάση περιπτώσει να μην είναι αποδοτικό όλο αυτό .

Όλοι γνωρίζουμε από κάθε λογής εμπειρία ότι ο αλλοδαπός τουρίστας δεν έρχεται για να καταναλώσει στην Ελλάδα, αλλά για να απολαύσει τις ομορφιές της χώρας.

Δεν είναι πρωτόγνωρο το δημοσίευμα που έκανε το γύρο του διαδικτύου με τη μισή μερίδα μπριάμ στην Ικαρία  :

“Ζευγάρι Γερμανών που ήρθαν στη χώρα μας για να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές της Ελλάδας σε ταβέρνα στην Ικαρία φαίνεται να ζήτησαν από τον σερβιτόρο να τους φέρει μισή μερίδα μπάμιες, 1/4 κρασί και ένα ψωμί! Όλα αυτά μαζί τους στοίχισαν 5 ευρώ και ίσως για αυτό η Μέρκελ να επιμένει τόσο στην πολιτική της λιτότητας”

ΤΕΛΙΚΩΣ το καταφέραμε και αυτό: να έχουμε φέτος περισσότερους τουρίστες και λιγότερα κέρδη από τον τουρισμό! Σχέδια ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης πάνε και έρχονται τα τελευταία χρόνια, αλλά μόνο οι γειτονικές χώρες φαίνεται να ωφελούνται από αυτά.

Εμείς πάντως παρόλα αυτά που είδαμε, απολαύσαμε τις ομορφιές του Ολύμπου και γίναμε αποδέκτες μιας πολύ ζεστής και εγκάρδιας φιλοξενίας στην Πλάκα Λιτοχώρου .

Αν σκέφτεστε ολιγοήμερες, κοντινές και φθηνές διακοπές θα ήταν η πιο αξιόλογη πρόταση.

Ζεστοί άνθρωποι, πανέμορφα τοπία και πεντακάθαρη θάλασσα στις ακτές της Πιερίας…

Α.Ζ. για το kozaniLife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.