Βίντεο: Παρουσίαση και εκπαίδευση του Συστήματος Atlantis στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



Η παρουσίαση και εκπαίδευση της χρήσης του Συστήματος Atlantis που έχει αναπτύξει και εγκατέστησε η εταιρεία Satways ΕΠΕ, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, στην Αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.

Το σύστημα Atlantis εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου SSMNature, διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Αλβανίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο συντονιστής.

Στην παρουσίαση – εκπαίδευση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, εκπρόσωποι των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Δασών και Δασαρχείων της Περιφέρειας, του Κέντρου Περιβάλλοντος και του Δήμου Κόνιτσας.

Το Atlantis, είναι ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών που χρησιμοποιεί δορυφορικά αλλά και επίγεια δεδομένα που συσχετίζονται με φυσικές καταστροφές και αποτελεί μία σημαντική υποδομή που αναμένεται να συνεισφέρει στην καλύτερη οργάνωση και επιχειρησιακή λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όσο αφορά στο σχεδιασμό και αντιμετώπιση των φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών που μπορεί να πλήξουν την περιοχή μας.

Το σύστημα αφορά τη χρήση συστημάτων λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων που προέρχονται τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Οργανισμό (Eumesat) όσο και από την Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), τα οποία ενσωματώνονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο στο Σύστημα Atlantis. Μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική υποδομή και να συμβάλει στη διαχείριση κρίσης κατά τη διάρκεια φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών, όπως τη σεισμική δραστηριότητα, των πυρκαγιών, τις πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και στην παρακολούθηση της αέριας ρύπανσης, της βλάστησης, αλλά και των φυσικών πόρων της περιοχής μας.

Το σύστημα προσφέρει υπηρεσίες σε τρία στάδια:  

Πρόληψης, (πχ. επικινδυνότητα πυρκαγιάς ή πιθανότητα πλημμύρας, σχέδια αντιμετώπισης, μελέτη βέλτιστων πρακτικών)

Διαχείρισης Ενδεχομένης Κρίσης ή περιβαλλοντικής μεταβολής (πχ. εντοπισμός σημαντικότερων μετώπων πυρκαγιών, εξέλιξη σεισμικής δραστηριότητας, εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων), και

Αποτίμησης και αναφοράς περιβαλλοντικών παραγόντων. (πχ. αποτίμηση καμένων εκτάσεων, περιοχές με κάλυψη σε νερό, χιόνι, αέρια)

Τέλος, μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες του συστήματος είναι η αποστολή ειδοποιήσεων κινητής τηλεφωνίας (sms) αλλά και e-mail σε αποδέκτες που θα έχει προκαθορίσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση που ανιχνευθεί έντονο καιρικό φαινόμενο, σεισμός ή πυρκαγιά στην περιοχή ενδιαφέροντος.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.