Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον κλάδο Εμπορίου



Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας έχει δείξει με τη δράση του ότι όλο το χρόνο είναι δίπλα στους εργαζόμενους. Προβλήματα που δεν είναι στην σφαίρα της φαντασίας αλλά είναι υπαρκτά και πλήττουν τους εργαζόμενους στον κλάδο. Συνεχώς κλείνουν καταστήματα που αυξάνουν τη στρατιά των ανέργων με πολλούς από αυτούς να μην μπορούν να πάρουν ούτε ταμείο ανεργίας, τελευταίο παράδειγμα το κλείσιμο του super market BEST, ενώ αναμένεται το κλείσιμο των GOODY’ S στην Πτολεμαϊδα, τη στιγμή που οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον ενός χρόνου και πλέον, στο προσωπικό.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα επεκταθεί για όλο το χρόνο όχι μόνο σε 3 τουριστικές περιοχές όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά σε 10 και από την άνοιξη του 2015 θα συζητηθεί η εφαρμογή του σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα μέτρο που θα πλήξει κυρίως τις εργαζόμενες  γυναίκες, μιας και δεν θα έχουν ούτε μια μέρα να ξεκουραστούν ή να αφιερώσουν στην οικογένεια και τα παιδιά, θα είναι ένα ακόμη χτύπημα για τα μικρομάγαζα που ακόμη κρατιούνται ανοιχτά με «νύχια και με δόντια»

Η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τείνει να εξαφανιστεί και ο κάθε εργοδότης προσλαμβάνει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με ωράριο λάστιχο, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) συζητά για νέα μείωση μισθών με τη μεγαλοεργοδοσία. Όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο είναι απλήρωτοι (εργαζόμενοι πρώην Αρβανιτίδη, GOODY’S) ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βγάζουν τεράστια κέρδη πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των καταναλωτών. Μάλιστα από 1η Ιούλη οι μεγάλες αλυσίδες super market έχουν μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα είχαμε αύξηση στα λαϊκά νοικοκυριά.

Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας μπροστά στο δεκαήμερο δράσης (10 έως 20 Ιουλίου) που ανακοίνωσε η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ θα προχωρήσει στις εξής πρωτοβουλίες:

Περιοδείες σε χώρους εργασίας και ενημέρωση των εργαζομένων.
Να τοποθετηθεί στην πλατεία ενημερωτικό ταμπλό, όπου θα βρίσκονται μέλη του σωματείου και θα ενημερώνουν τον κόσμο για τα προβλήματα, εξελίξεις και διεκδικητικό πλαίσιο.
Κάθε Τετάρτη στης 8 με 10 το βράδυ  να είναι ανοιχτά τα γραφεία του σωματείου έτσι ώστε να έρχονται και να ενημερώνονται για το σωματείο οι ενδιαφερόμενοι.
Να κορυφωθεί η δράση του δεκαημέρου με πικετοφορία την Κυριακή 20 Ιούλη, ενάντια στην απόφαση για κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Στα πλαίσια της καλύτερης ενημέρωσης των εργαζομένων τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. το σωματείο θα δημιουργήσει site. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει δοκιμαστικά τις επόμενες μέρες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
1. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) κλαδικών και επιχειρησιακών με αυξήσεις στους μισθούς. Ειδικότερα στους επιχειρηματικούς ομίλους με τα απίστευτα κέρδη επαναφορά των μισθών στα προ της προηγούμενης μείωσης επίπεδα.
2. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου με 8ωρο, 5ημερο, 40ωρο. Μόνιμη και σταθερή εργασία.
3. Υπερασπιζόμαστε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.
4. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα σε όσους είναι απλήρωτοι.
5. Να σταματήσει η ΟΙΥΕ τη συζήτηση για υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.