Ομιλία της Ευγενίας Ουζουνίδου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου



Μετά την ομιλία του κ. Κακλαμάνη, του παλαιότερου εδώ μέσα βουλευτή, νομίζω ότι πάρα πολλά λόγια είναι περιττά για τις διαδικασίες και τον τρόπο. Πραγματικά, εκτίμησα τον κ. Κακλαμάνη δύο φορές, σήμερα. (*σημ 1)

            Ήθελα όμως να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, γιατί άκουσα πάρα πολλές ανακρίβειες εδώ, κύριε Πρόεδρε. Άκουσα πάρα πολλές υποκριτικές τοποθετήσεις εδώ μέσα. Ο ελληνικός λαός είδε μπροστά στα μάτια του, διαδραματίστηκε μπροστά του η συνάντηση του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά, όπου έγινε το συγκεκριμένο παζάρι σε σχέση με τη μικρή Δ.Ε.Η..  Είναι πολύ γνωστά στον ελληνικό λαό όλα αυτά, γιατί μετά την επικύρωση αυτής της συμφωνίας βγήκε σε όλα τα sites και σε όλες τις εφημερίδες το τι συμφώνησαν.

Ήρθαμε σήμερα, λοιπόν, εδώ με ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει την υπογραφή του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών και του νυν εθνικού μας τραπεζίτη.

Γιατί δεν ενσωματώθηκαν οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν και να έρθουμε εδώ και να συζητήσουμε επί του πρακτέου;

Παρόλα αυτά όμως, σας είπα και όταν ήρθα στην Επιτροπή ότι γύρισα από τη Φλώρινα και συγκεκριμένα από το Αμύνταιο, όπου ήταν και ο Πρόεδρος του κόμματός μας καθώς και όλοι οι παραγωγικοί φορείς, οι αρχές του τόπου, η περιφέρεια, τα συνδικάτα  και όλη η κοινωνία της δυτικής Μακεδονίας.

Εκτός των άλλων τοποθετήθηκαν και για τις «βελτιώσεις» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όπως το αποκαλείτε εσείς, δηλαδή τη συμφωνία που έκανε ο Βενιζέλος με τον Σαμαρά και έδωσαν τα χέρια για να περάσει το νομοσχέδιο «μικρή Δ.Ε.Η.».

Ολοι  αποφάνθηκαν ότι δεν «μασάνε». Ξέρουν πάρα πολύ καλά τι σημαίνει  η συμφωνία, θα δώσουν έναν ανένδοτο αγώνα και καλούν την Κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ένα άλλο θέμα, που ήθελα να θίξω και είναι πολύ σημαντικό κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ότι μιλάμε για την απελευθέρωση της αγοράς και μέσα στο πλαίσιο αυτό επιχειρηματολογείτε ότι μπαίνουμε στον ανταγωνισμό, ότι θα πετύχουμε ανταγωνιστικές τιμές και όλα αυτά.

Η απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη συντελεστεί.

Ιδιαίτερα μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ, του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή των δικτύων, μετά το 17% των μετοχών που πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και που σε λίγο αυτές θα τις δώσετε, τι θεωρείτε ότι έμεινε; Τι νομίζετε ότι έμεινε;

Πού είναι η κλειστή αγορά στην ηλεκτρική ενέργεια; Για μας είναι απορρύθμιση και δεν είναι απελευθέρωση και θα το αναπτύξω κάποια στιγμή.

Άκουσα πολλούς συναδέλφους σήμερα εδώ, αλλά και από την τηλεόραση, και θα ήθελα να το τονίσω, δε θεωρούν ότι η ενέργεια  είναι κοινωνικό αγαθό και είπαν ότι είναι εμπορεύσιμο είδος.

Δεν ήταν εδώ για να ακούσουν τον κ. Κακλαμάνη, ούτε βέβαια την ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ., που εκπροσωπούν,  διάβασαν μάλλον.

Επίσης, ήθελα να θέσω ένα θέμα που αφορά τη Δυτική Μακεδονία.

Δεν μπορεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πατάει η  ανάπτυξη της χώρας μας στα σπλάχνα της δυτικής Μακεδονίας και σήμερα η συμπεριφορά της πολιτείας, του κράτους, της Κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την κοινωνία να είναι η δημιουργία σύγχρονου τσιφλικά.

Δεν μπορεί σήμερα το ελληνικό κράτος, αυτή η συγκυβέρνηση, να λέει για αυτή περιοχή.

Θέλω να ξέρετε ότι παντρευτήκαμε τη Δ.Ε.Η., δεν έχουμε μια σχέση μακρινή, την παντρευτήκαμε τη Δ.Ε.Η., μαζί μεγαλώσαμε, ανδρωθήκαμε. Η ανάπτυξη της χώρα μας και της δικής μας περιοχής είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή την επιχείρηση. Γι’ αυτό δεν μπορεί, κύριοι, να λέτε σε αυτή την περιοχή ότι η μοίρα της είναι η ανεργία, η μεγαλύτερη ανεργία της χώρας μας, μην πω της Ευρώπης.

Έχει αγγίξει το 36% στην Κοζάνη η επίσημη, όχι η ανεπίσημη, ανεργία.

Για την υγεία των ανθρώπων να πω; Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 120 % οι θάνατοι από καρκίνους.

Κι εσείς ανταμείβετε αυτή την περιοχή με αυτό τον τρόπο.

Ο μόνος τρόπος, για να μπορέσετε, πραγματικά, να πείτε ένα «ευχαριστώ» σε αυτή την περιοχή, είναι, το λιγότερο, να την ακούσετε. Και αυτή η περιοχή λέει «αποσύρετε τώρα αυτό το νομοσχέδιο».  Ευχαριστώ

 (Σημείωση 1 Παραπέμπουμε στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου , στα οποία μπορεί κάθε πολίτης να ανατρέξει , στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Ν.Κακλαμάνης  άσκησε κριτική επί της διαδικασίας- την οποία βρήκε αρνητικά πρωτόγνωρη στα τόσα χρόνια κοινοβουλευτικής του παρουσίας- και εξέφρασε τις ενστάσεις του  επί του νομοσχεδίου.)

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.