Νέα Μάκρη: Όταν οι άνθρωποι γίνονται απάνθρωποι και τέρατα…



«Έκπληξη και απογοήτευση προκαλούν τα σοβαρά εμπόδια που συναντά φέτος ο Δήμος Μαραθώνος στην τοποθέτηση της γνωστής ράμπας κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα που κάθε χρόνο εγκαθίσταται και λειτουργεί στην παραλία της Νέας Μάκρης.

Όργανα του Λιμενικού Σώματος, ύστερα από «ανώνυμες καταγγελίες κατοίκων», παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής της στην παραλία και την απαγόρευσαν. Ταυτόχρονα στο σημείο υπήρξε και ομάδα λουομένων που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες ότι «η ράμπα ενοχλεί και είναι άχρηστη καθώς δεν χρησιμοποιείται από κανέναν».

Συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης, στην παραλία της Νέας Μάκρης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες τοποθέτησης Seatrac (σύστημα με ράμπες για την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα) διακόπηκαν, μετά τις έντονες αντιδράσεις λουομένων.

Οι λουόμενοι έλεγαν ότι οι μπάρες τούς ενοχλούν και τις χαρακτήριζαν «άχρηστες».
Παρά τις προσπάθειες της ομάδας εγκατάστασης να εξηγήσει τη χρησιμότητα της συσκευής, ο κόσμος δεν φάνηκε να καταλαβαίνει.
Οι πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για καταγγελία των λουομένων και επακόλουθη παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το γραφείο Τύπου του Σώματος.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Μαραθώνος κ. Ιορδάνη Λουίζου στο θέμα που δημιουργήθηκε. Ύστερα από προσωπική επικοινωνία που είχε ο Δήμαρχος με παράγοντες της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου και του Λιμεναρχείου, το θέμα τελικά λύθηκε και τις επόμενες μέρες η ράμπα πρόκειται να εγκατασταθεί στο γνωστό σημείο, στην παραλία Νέας Μάκρης, δίπλα στην ψαροταβέρνα ΑΥΡΑ.

Παράλληλα το Σάββατο 19 Ιουλίου, παρουσία του Δημάρχου κ. Ιορδάνη Λουίζου και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Στέργιου Τσίρκα, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και δεύτερης ράμπας κολύμβησης αναπήρων στη Νέα Μάκρη, στην παραλία της Δημοτικής Κατασκήνωσης στον Άγιο Ανδρέα. Η ράμπα αυτή, που φέτος θα λειτουργήσει για πρώτη φορά, πέραν από τους κινητικά αναπήρους φιλοξενούμενους στη Κατασκήνωση θα είναι διαθέσιμη και προς όσους επιθυμούν τη χρήση της.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαραθώνος κ. Ιορδάνης Λουίζος σχετικά με το θέμα ανέφερε: «Ως πολίτες αλλά και ως κοινωνία έχουμε την υποχρέωση να είμαστε καθημερινά αλληλέγγυοι σε κάθε ευαίσθητη κοινωνικά ομάδα συνανθρώπων μας, όχι μόνο προσφέροντας την αγάπη μας και την έμπρακτη συμπαράστασή μας αλλά και καταπολεμώντας κάθε διάκριση σε βάρος τους.»

Εντύπωση προκαλεί μια ανακοίνωση του Δήμου Μαραθώνα σε σχέση με την μπάρα που λουόμενοι απέτρεψαν να εγκατασταθεί στη Ν. Μάκρη. Η διοίκηση του δήμου υιοθετεί μια αμυντική στάση και παρέχει εξηγήσεις ενώ αδιευκρίνιστο μένει το τι θα γίνει με το σύστημα αυτό.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

«Έκπληξη και απογοήτευση προκαλούν τα σοβαρά εμπόδια που συναντά φέτος ο Δήμος Μαραθώνος στην τοποθέτηση της γνωστής ράμπας κολύμβησης για άτομα με κινητικά προβλήματα που κάθε χρόνο εγκαθίσταται και λειτουργεί στην παραλία της Νέας Μάκρης. Όργανα του Λιμενικού Σώματος, ύστερα από «ανώνυμες καταγγελίες κατοίκων», παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασής της στην παραλία και την απαγόρευσαν. Ταυτόχρονα στο σημείο υπήρξε και ομάδα λουομένων που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες ότι «η ράμπα ενοχλεί και είναι άχρηστη καθώς δεν χρησιμοποιείται από κανέναν».

Ο Δήμος Μαραθώνος αποδεικνύοντας έμπρακτα την κοινωνική του ευαισθησία και το σεβασμό του στα δικαιώματα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα τελευταία τρία καλοκαίρια εγκαθιστά στην παραλία Νέας Μάκρης, την ειδική ράμπα κολύμβησης για τη διευκόλυνση των ατόμων αυτών ώστε να απολαμβάνουν το κολύμπι τους στην θάλασσα.

Η ειδική αυτή ράμπα που είναι η μοναδική που λειτουργεί σε παραλίες της Αττικής, είναι ένα ειδικό κάθισμα που κινείται μέσω ηλεκτροκίνητου μηχανισμού πάνω σε ένα σταθερό μεταλλικό διάδρομο και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα στα κάτω άκρα να μεταφέρονται από την ακτή μέσα στη θάλασσα χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους και να πραγματοποιούν εξειδικευμένες κινησιοθεραπείες μέσα στο νερό, χωρίς να καταστρέφουν το προσωπικό τους αμαξίδιο. Το σύστημα είναι πλήρως τηλεχειριζόμενο και για τη λειτουργία του οι χρήστες ΑμΕΑ προμηθεύονται, με τη μορφή δανεισμού, από τον Δήμο ειδικό αδιάβροχο τηλεχειριστήριο. Από τον αριθμό των τηλεχειριστηρίων που διαθέτει ο Δήμος, καθίσταται σαφής και ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν τη ράμπα κολύμβησης κάθε καλοκαίρι.

Η όλη εγκατάσταση έχει πλήρη αυτονομία στην τροφοδοσία από φωτοβολταϊκά στοιχεία και φέρει μια σειρά από συστήματα ασφαλείας που εξασφαλίζουν τη συνεχή λειτουργία του και την προστασία των χρηστών καθώς και φωτεινή νυχτερινή σήμανση και πλωτήρες μέσα στην θάλασσα για την προστασία των άλλων λουομένων».

Το πρωί της Πέμπτης, στην παραλία της Νέας Μάκρης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργασίες τοποθέτησης Seatrac (σύστημα με ράμπες για την απρόσκοπτη πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα) διακόπηκαν, μετά τις έντονες αντιδράσεις λουομένων.

Οι λουόμενοι έλεγαν ότι οι μπάρες τούς ενοχλούν και τις χαρακτήριζαν «άχρηστες».

Παρά τις προσπάθειες της ομάδας εγκατάστασης να εξηγήσει τη χρησιμότητα της συσκευής, ο κόσμος δεν φάνηκε να καταλαβαίνει.

Οι πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για καταγγελία των λουομένων και επακόλουθη παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το γραφείο Τύπου του Σώματος.

Πηγές: efsyn.gr – notioanatolika.gr – marathon.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.