Καθημερινά εκατοντάδες Ελληνες πηγαίνουν στα Σκόπια για εξετάσεις, φάρμακα και φτηνή βενζίνη



Είναι πλέον ένα συνηθισμένο φαινόμενο το τελευταίο διάστημα: κάθε Σαββατοκύριακο κάτοικοι από τις Σέρρες, τη Δράμα και τον Έβρο περνούν τα σύνορα και οδεύουν προς τα Σκόπια. Δεν είναι… τουριστικοί οι λόγοι, αλλά απόλυτα πρακτικοί. Η ακρίβεια της Ελλάδας τους οδηγεί στην αγορά της γείτονας χώρας.

Όπως γράφει η σκοπιανή εφημερίδα Vecer, περίπου 15.000 Έλληνες κάθε Σαββατοκύριακο περνούν ντα σύνορα με προορισμό το νότιο τμήμα των Σκοπίων. Ο βασικός τους προορισμός είναι η Γευγελή, η Στρώμνιτσα και η Μπίτολα.

Εκεί βρίσκουν αισθητά πιο φτηνή βενζίνη για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους, να αγοράσουν φάρμακα που στην Ελλάδα έχουν «αλμυρή» τιμή και να κάνουν κυρίως οδοντιατρικές εξετάσεις με πολύ μικρότερο κόστος.

Η τιμή της βενζίνης στα Σκόπια είναι 40 λεπτά φθηνότερη από ότι στην Ελλάδα, έτσι το κέρδος φτάνει ακόμα και στα 20 ευρώ για ένα γέμισμα. Μεγάλη κίνηση έχουν και τα οδοντιατρεία των Σκοπίων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ στη χώρα υπάρχει αρκετά υψηλό επίπεδο ιατρικών παροχών. Στις συγκεκριμένες υπηρεσίες η διαφορά στο κόστος είναι αξιοσημείωτη: για μια τυπική οδοντιατρική φροντίδα που στην Ελλάδα θα κόστιζε 250-300 ευρώ, στα Σκόποια κυμαίνεται από 50 έως 70 ευρώ!

Το ίδιο ισχύει και με ζήτηση των φαρμάκων που στην Ελλάδα οι τιμές τους έχουν πάρει την ανηφόρα. Επίσης επικερδής είναι και η αγορά τσιγάρων (σχεδόν 50% φθηνότερα).

Υπάρχει, δε, και ένα άλλο φαινόμενο: αρκετοί Έλληνες συνταξιούχοι επιλέγουν την Γευγελή όχι για ένα Σαββατοκύριακο, αλλά για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η σύνταξή τους που στην Ελλάδα φαντάζει και είναι πενιχρή, στα Σκόπια τους φτάνει για να έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής. Μάλιστα, έχουν χτιστεί γι’ αυτό το λόγο ομαδικές κατοικίες στην περιοχή με τις τιμές να είναι άκρως ανταγωνιστικές ακόμα και για αγορά.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.