Η κεντρική ομιλία του Β. Κωνσταντόπουλου στα Σέρβια



Αγαπητοί συνδημότες
Φίλες και Φίλοι
Πολίτες του δήμου Σερβίων – Βελβεντού
Σας καλωσορίζω σε αυτό το τελευταίο ραντεβού πριν τη μεγάλη νίκη της Κυριακής.
Λίγο πριν διαγράψετε οριστικά από το πολιτικό προσκήνιο εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να επιστρέψουν τον τόπο μας στο παρελθόν.
Την περασμένη Κυριακή αποφασίσατε ότι αυτός ο τόπος θα συνεχίσει να βαδίζει τον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Αντισταθήκατε στους εκβιασμούς, στις υποσχέσεις και στην παροχολογία. Στείλατε με την ψήφο σας το μήνυμα της νίκης. Το μήνυμα ότι ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού είναι ισχυρός και έτσι θα παραμείνει, έτσι θα συνεχίσει την επόμενη πενταετία.
Τώρα, ενωμένοι όσο ποτέ, ήρθε η ώρα της επιλογής. Ήρθε η ώρα της τελικής εντολής.
Της εντολής που θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στην Ενωτική Κίνηση, στον συνδυασμό που κράτησε και θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Δεν ήταν εύκολα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Το ξέρετε καλά και όλοι εσείς.
Ο νέος Δήμος Σερβίων – Βελβεντού υποχρεώθηκε από την πρώτη ημέρα να κουβαλήσει ένα τεράστιο χρέος.
Χρέος που στο μεγάλο του ποσοστό προέρχονταν από τον πρώην δήμο Σερβίων, από τους ανθρώπους δηλαδή που σήμερα έχουν επανεμφανιστεί στο προσκήνιο και θα επανεκλεγούν στην υποθετική περίπτωση της νίκης του κ. Κοσματόπουλου.
Είναι αυτοί που προσπαθούν τις τελευταίες ημέρες να μας κάνουν μαθήματα ηθικής και χρηστής διαχείρισης. Αυτοί που είναι αποκλειστικά  υπεύθυνοι για το μεγάλο χρέος του πρώην Δήμου Σερβίων.
Είναι αυτοί που έχουν ξεχάσει τα πορίσματα του ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης και του Οικονομικού Επιθεωρητή με βάση τα οποία επιβλήθηκαν πρωτοδίκως ποινές φυλάκισης και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.
Είναι αυτοί που έχουν ξεχάσει το πόρισμα ορκωτών λογιστών για την ΔΕΤΟΥΠΑΣ του πρώην Δήμου Σερβίων για το οποίο ήδη ο εισαγγελέας Κοζάνης έχει λάβει εντολή για διερεύνηση.

Εσείς όμως δεν έχετε ξεχάσει, οι πολίτες του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού θυμούνται και γνωρίζουν ποιοι θέλουν να καταστρέψουν ότι με κόπο δημιουργήσαμε όλοι μαζί τα τρία τελευταία χρόνια.
Έστω και αν είχαμε μπροστά μας αυτό το μεγάλο χρέος, έστω και αν οι χρηματοδοτήσεις του Κράτους μειώθηκαν κατά  50% χρηματοδοτήσεις κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
Αλλά ήμασταν εδώ για να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και σήμερα ο Δήμος μας στηρίζεται σε στερεές βάσεις, απαλλαγμένος από τα χρέη και τα βάρη του παρελθόντος.
Ταυτόχρονα με την εξάλειψη αυτού του τεράστιου και δυσβάστακτου χρέους καταφέραμε να υλοποιήσουμε μία σειρά μεγάλων και μικρών έργων. Έγινε οικονομικό και οργανωτικό νοικοκύρεμα του Δήμου, έγιναν παρεμβάσεις σε όλη την έκταση του Δήμου σε κάθε χωριό, σε κάθε Δημοτική Eνότητα.
Μεγάλα έργα που αλλάζουν την εικόνα του δήμου κυρίως όμως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή του πορεία, για την απασχόληση, για θέσεις εργασίας, για δουλειές.
Μικρά έργα που αλλάζουν την καθημερινότητα στα χωριά μας, βελτιώνουν το επίπεδο ζωής, εξυπηρετούν τους κατοίκους και ουσιαστικά δίνουν ζωή στους οικισμούς.
Στοίχημα για μας όμως ήταν και είναι η επόμενη κρίσιμη πενταετία με δεδομένο ότι ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού έχει πλέον δύο βασικά χαρακτηριστικά. Και είναι κρίσιμη γιατί δεν σηκώνει καθυστερήσεις, δεν σηκώνει λάθη, δεν σηκώνει άγνοια και ανεπάρκεια προπάντων όμως δεν σηκώνει καιροσκόπους και τυχοδιώκτες.
Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά:
Ο Δήμος πλέον είναι καθαρός και οικονομικά ανεξάρτητος και ταυτόχρονα διαμορφώσαμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, ευρωπαϊκά και εθνικά πρoγράμματα.
Έχουμε εξασφαλίσει μέσα από την εκπόνηση μελετών όλη τη χρηματοδοτική υποστήριξη των μεγάλων έργων για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και αυτό αποδεικνύει κάτι. Γνώση και αποτελεσματικότητα. Καθημερινή ενασχόληση με τον Δήμο, δουλειά και συνέπεια. Δεν υποσχόμαστε αλλά αντίθετα έχουμε πάνω στο τραπέζι το πρόγραμμα μας, το πώς θα εφαρμοστεί και το πώς θα εκτελεστεί.
Κάποιοι άλλοι μόνο υπόσχονται, είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καν πως λειτουργεί ένας σύγχρονος δήμος.
Λένε ότι θα ανοίξουν δρόμους με μπουλντόζες χωρίς αδειοδοτήσεις σαν ο Δήμος να είναι τσιφλίκι του καθενός.
Λένε ότι θα εξαφανίσουν την ανεργία μέσα σε έξι μήνες. Παγκόσμια πρωτοτυπία.
Μιλάνε για 300 ιχθυοτροφεία στη λίμνη Πολυφύτου.
Ασχολούνται με τα ψάρια και πως τα υπολείμματα τους θα ταΐζουν τα γουνοφόρα ζώα.
Την ίδια ώρα,
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Κτηνοτροφική Ζώνη, η πρώτη σε όλη τη χώρα.
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει Πρότυπο Αγρόκτημα στα Σέρβια
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνουν οι παρεμβάσεις στον ΤΟΕΒ Βελβεντού που μειώνουν το κόστος άρδευσης κατά 25%.
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει  επανενεργοποίηση των επιχειρήσεων μαρμάρου.
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αντλητικά συγκροτήματα και ταμιευτήρες άρδευσης στα Καμβούνια.
Δεν γνωρίζουν το Πράσινο Χωριό την Ελάτη.
Δεν γνωρίζουν την ένταξη 7 αναπτυξιακών προτάσεων στο LEADER.
Δεν γνωρίζουν την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα JESSICA και την κατασκευή μικρού δικτύου τηλεθέρμανσης για δημόσιες εγκαταστάσεις στα Σέρβια.
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων.
Δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε έξι τοπικές κοινότητες.
Δεν βλέπουν το Πολιτιστικό Κέντρο και την ανάπλαση των Σερβίων.
Όλα αυτά βέβαια είναι ορισμένες από τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που ήδη έχουν εκτελεστεί ή δρομολογηθεί.
Παρεμβάσεις και έργα που μας επιτρέπουν να μιλάμε για ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.
Ταυτόχρονα βέβαια αυτά τα τρία χρόνια προχωρήσαμε σε ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του Δήμου με αποκεντρωμένες υπηρεσίες σε κάθε Δημοτική Ενότητα, έτσι ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται στον τόπο διαμονής τους και να μην αναγκάζονται για κάθε υπόθεσή τους να μεταβαίνουν στην έδρα του Δήμου.
Ήμασταν κοντά στους συνδημότες μας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλη τη χώρα. Κοντά στον αγρότη, τον κτηνοτρόφο τον επαγγελματία. Στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, κοντά στους άνεργους και άπορους συμπολίτες μας. Κοντά στους νέους με την παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων για δυναμικές καλλιέργειες.
Συνδημότισσες και συνδημότες

Το δίλημμα της Κυριακής έχει μία και μοναδική ταυτότητα.
Θέλουμε μία δημοτική αρχή της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας ή μία δημοτική αρχή που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστρέψει ότι φτιάχτηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια

Θέλουμε μία δημοτική αρχή που με συνέπεια εξάλειψε ένα τεράστιο χρέος ή μία δημοτική αρχή στελέχη της οποίας κατά το πρόσφατο παρελθόν χρεοκόπησαν τον πρώην δήμο Σερβίων.

Θέλουμε στη διοίκηση του δήμου καθαρά στελέχη ή τους υπευθύνους που οδήγησαν στην καταστροφή έναν ολόκληρο δήμο.  
Θέλουμε μία δημοτική αρχή που πετσόκοψε τις άσκοπες σπατάλες ή μία δημοτική αρχή που θα έχει στη σύνθεσή της αντιδημάρχους του πρώην δήμου Σερβίων οι οποίοι μόνον σε μία χρονιά κατάφεραν να ξοδέψουν για επαγγελματικές δαπάνες 300 χιλιάδες ευρώ.

Θέλουμε έναν Δήμο με πραγματική ανάπτυξη ή έναν υποψήφιο δήμαρχο που υπόσχεται ότι θα μηδενίσει την ανεργία μέσα σε έξι μήνες. Και μόνο που το λέει προσβάλει και εμπαίζει τους άνεργους της περιοχής.

Θέλουμε μία Δημοτική Αρχή με παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες ή εκείνους που απέχουν.
Θέλουμε έναν δήμαρχο ανοιχτό στο διάλογο ή έναν δήμαρχο που φυγομαχεί αναγνωρίζοντας στον εαυτό του την έλλειψη προτάσεων θέσεων προγράμματος και επιχειρημάτων. Χθεσινό το τελευταίο παράδειγμα με τον κ. Κοσματόπουλου να αλλάζει την ώρα διεξαγωγής του debate  σε τηλεοπτικό σταθμό εμείς να συμφωνούμε και τελικά ο ίδιος να μην εμφανίζεται περιφρονώντας ουσιαστικά τους πολίτες του δήμου που θέλει κατά τα άλλα να εκπροσωπήσει.

Φίλες και Φίλοι ήρθε η ώρα να επιλέξουμε μεταξύ των δημιουργικών δυνάμεων και της αδράνειας, της άγνοιας, τις ανικανότητας.
Μεταξύ μίας δημοτικής αρχής με σχέδιο και εμπειρία, που γνωρίζει πως να υλοποιεί μεγάλα έργα, να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια και εκείνων που δεν μπορούν καν να συγκροτήσουν ένα ψηφοδέλτιο αφήνοντας χωρίς εκπροσώπηση μία ολόκληρη δημοτική ενότητα όπως τα Καμβούνια.

Μεταξύ μίας δημοτικής αρχής που κατάφερε να εξασφαλίσει μετά από αγώνα και προσπάθεια 2 εκ. ευρώ ως ανταποδοτικά οφέλη από τη ΔΕΗ στα Καμβούνια για την κατασκευή αντλητικών συγκροτημάτων και ταμιευτήρων ή ενός υποψηφίου δημάρχου που ως εκπρόσωπος της τότε Ν.Α. Κοζάνης στην επιτροπής Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης του Ιλαρίωνα επέτρεψε να απαλειφθεί από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων η κατασκευή περιφερειακού δρόμου στη λίμνη του Ιλαρίωνα και η κατασκευή πεζογέφυρας.
Ας μας πει ο κ. Κοσματόπουλος κατά τη θητεία του στη νομαρχία και ως αντιπεριφερειάρχης μία παρέμβαση – όχι πολλές – που έκανε για την περιοχή μας.

Να επιλέξουμε μεταξύ μιας δημοτικής αρχής που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και εκείνων που αοριστολογούν και υπόσχονται ανέφικτα πράγματα.

Να επιλέξουμε την Δημοτική αρχή που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι εκείνους που υπηρετούν προσωπικά συμφέροντα.

Αγαπητοί συνδημότες
Την Κυριακή επιλέγουμε τις πολιτικές των έργων και των διεκδικήσεων και όχι εκείνες τις πολιτικές που οδηγούν στον μαρασμό και τη χρεοκοπία από ένα σαθρό και ανίκανο κατεστημένο που θέλει να επανεμφανιστεί στο προσκήνιο.

Επιλέγουμε τη δημοτική αρχή που μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα εκτέλεσε και σχεδίασε ένα σύνολο έργων που έχουν αλλάξει την εικόνα του δήμου.
36 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ εκτελέστηκαν ή εκτελούνται αυτή την περίοδο ενώ είμαστε έτοιμη για την ένταξη σε Ευρωπαϊκά προγράμματα άλλων 16 μεγάλων έργων προϋπολογισμού 21 εκ. ευρώ.

Επιλέγουμε πρόσωπα καθαρά και όχι με παρελθόν.
Σήμερα βγάλανε μία ανακοίνωση. Μιλούσαν για δύο κόσμους που θα αναμετρηθούν την Κυριακή. Κοίτα ποιος μιλάει!
Αυτοί που ελέγχονται από εισαγγελείς για την διαχείριση των χρημάτων του δήμου, μας εγκαλούν γιατί ξεχρεώσαμε.
Αγαπητοί φίλοι,
Πράγματι υπάρχουν δύο κόσμοι, γνωστοί σε όλους σας.

Από τη μία ο κόσμος της εντιμότητας και της χρηστής διοίκησης και από την άλλη πλευρά ο κόσμος της αδιαφάνειας και των «εργολάβων» με τα διπλοπληρωμένα τιμολόγια.
Ο κόσμος των καταπατητών δημόσιων εκτάσεων και ο κόσμος της νομιμότητας

Πολίτες του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού
Καλώ όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Δήμου, σε συστράτευση.
Καλώ όλους τους πολίτες στο δρόμο που χαράξαμε και είναι ο δρόμος που μας δείχνει το μέλλον.

Σας καλώ στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Της ελπίδας και της προοπτικής για τους νέους και τις νέες. Τα παιδιά μας και την επόμενη γενιά.

Καλώ όλους τους δημότες και τις δημότισσες, να δώσουν με την ψήφο τους
δύναμη σε εκείνους που με ευθύνη έδωσαν στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού προοπτική και ελπίδες για την επόμενη μέρα.

Προχωράμε όλοι μαζί για ένα δήμο δυνατό, με όραμα για την ανάπτυξη.

Ψηφίζουμε Ενωτική Κίνηση.
Τον συνδυασμό που εγγυάται την διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση, την αναπτυξιακή πορεία του δήμου μας.
Πιστεύουμε στην ενότητα και στη συναίνεση. Αυτή υπηρετήσαμε και θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε.
Μέσα από την καρδιά μου θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία.
Στην πενταετία που ακολουθεί πρέπει και θα είμαστε όλοι μαζί.
Για να κάνουμε ακόμη πιο ισχυρό τον δήμο μας.
Για να δώσουμε συνέχεια στο όραμά μας
Για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα.
Ψηφίζουμε ενότητα, ψηφίζουμε διαφάνεια, ψηφίζουμε Ενωτική Κίνηση.
Καλό αγώνα και με τη νίκη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.