Μουσείο βιομηχανικής και βιοτεχνικής ιστορίας σχεδιάζει ο Δήμος Κοζάνης



Στην Κοζάνη αναπτύχθηκε η βυρσοδεψία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μάλιστα είχε δημιουργηθεί και μια συντεχνία βυρσοδεψών. Σήμερα απομεινάρια αυτής της βιομηχανικής κληρονομιάς ο Δήμος Κοζάνης τα συλλέγει, τα φροντίζει και θα τα αναδείξει μέσα από την δημιουργία πιθανώς ειδικού χώρου, ακόμα και με την μορφή Μουσείου Βιομηχανικής Ιστορίας της Κοζάνης.

Έτσι συνεργείο του Δήμου, μετέφερε βαρέλα βαφής και πλύσης δερμάτων, από παλιό βυρσοδεψείο της Κοζάνης, στο μηχανοστάσιο του Δήμου Κοζάνης στο Νιάημερο, όπου και θα φυλαχτεί μέχρι την κατασκευή ή την εξεύρεση του χώρου.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, σε δηλώσεις του τόνισε πως «η ιστορία ενός τόπου και κυρίως η οικονομική του ιστορία, αναδεικνύεται και από μηχανές, εφόδια, εργαλεία και χώρους, όπου γενιές και γενιές ακόμα και συγγενικών μας προσώπων εργάστηκαν, μόχθησαν, άλλοι πλούτισαν άλλοι όχι, άλλοι βγήκαν στο εξωτερικό, άλλο δεν τα κατάφεραν, αλλά διατήρησαν μια αυθεντική σχέση με το επαγγελματικό τους αντικείμενο.

Επίσης η ανάδειξη της βιομηχανικής ιστορίας της περιοχής, τρεις αιώνες πίσω δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για την σημασία της Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής, ενώ μας χρεώνει σήμερα, εμάς τους απογόνους εκείνων των συντεχνιών να μην επιτρέψουμε ούτε ένα βήμα οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.