Κοσμάς Καλεντηριάδης: Ένα μικρό παράδειγμα για να δούμε τι μπορεί να γίνει στο Δ. Κοζάνης



Επειδή σε κάποιες δημοσιεύσεις που έκανα στο διαδίκτυο είδα ότι κάποιοι (από καλοπροαιρετη διάθεση θα μπορούσα να πω) επισήμαναν ότι καλές διαπιστώσεις κάνω αλλά λείπουν οι προτάσεις. Ετσι αναγνωριζοντας την ανάγκη να συμπληρώσω τις προτάσεις μου θα ήθελα να σας παρουσιάσω κάποιες από αυτές γιατί αν αναφερθώ σε όλες θα πρέπει να γράφω μέρες.
 

ΑΝΕΡΓΊΑ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΓΡΑΦΉ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Έχω την εντύπωση ότι ο πραγματικός αριθμός των άνεργων νέων και μεγαλυτέρων ηλικιών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζετε.Για να προχωρήσουμε στην λύση του προβλήματος πρέπει να ξέρουμε κατ αρχάς το πραγματικό μέγεθος.

Αν κατορθώσουμε να το πετύχουμε , κι αυτό θέλει δουλειά, γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε μόνο τον αριθμό των πραγματικών ανέργων αλλά να δούμε και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικα , τα πραγματικά και ουσιαστικά προσόντα , τις εμπειρίες τους και το επίπεδο μόρφωσης τους. Να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με ανθρώπους που αναζητούν εργασία αλλά και τα προσόντα τους . Επειδή αυτό κοστίζει νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει και εθελοντική εργασία τόσο από προσωπικό του δήμου όσο και από ανθρώπους και φορείς που βρισκόμαστε έξω από αυτόν.

Αν συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε κάτι καλό πιστεύω ότι θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν.  Από κει και πέρα και πάλι με συμμετοχή των δημοτών αναζητούμε τομείς απασχολήσης.    

Σαν ιδέα για παράδειγμα να ερευνηθεί ο τομέας παραδοσιακών επαγγελμάτων και με την βοήθεια ανθρώπων που έχουν γνώση αυτών ,Νέοι να εκπαιδευτούν σε συνγκεκριμενους τομείς και να δούμε πως αυτό θα μετουσιωθεί σε θέσεις εργασίας.
 
Ακόμη σαν ιδέα να εξετασθεί η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και η προώθηση τους σε τοπικές και όχι μόνο αγορές. Παράδειγμα και η ΕΒΟΛ ,στο βόλο,όπως και κάποιοι  συνεταιρισμοί στην Πελοπόννησο  που μέσα από την  βοήθεια του δήμου παρέχοντας τους εξειδικευμένο προσωπικό ( οικονομικούς  ,μηχανικούς ,χημικούς,πωλητές και marketing salers  )κτλ κτλ ,ώστε να μην έχουν την κατάληξη των προηγουμένων,  .έδωσαν δύναμη και ανάπτυξη στον παραγωγό και τον κτηνοτρόφο. Μπορούμε να φτιάξουμε την  δική μας φέτα,κασέρι,γιαούρτι και τοποθετώντας  το επίσημα  ετικέτα και κάνοντας  σωστή προώθηση να μην χρειαζόσαστε την προώθηση από τα μεγάλα FΑN ώστε να το εκμεταλευτουν  οι μεγάλοκαρχαρίες των βιομηχανιών του εξωτερικού η του εσωτερικού.. Να δούμε στην νέα τεχνολογία την δημιουργία προγραμμάτων και φυσικά αυτά, με την βοήθεια των εκπαιδευτικων ιδρυμάτων .

Πιστεύω ότι αν ψάξουμε όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ιδέες που ίσως κάποια στιγμή γίνουν θέσεις  εργασίας .

Παράλληλα να δημιουργηθεί ένα γραφείο επαγγελματικης και ιδικά αγροκτηνοτροφικης ενημέρωσης αλλά και αναζήτησης  εργασίας με την συνεργασία των επιμελητηριων και ένα γραφείο δημοσίων σχέσεων (σωστά ) δομημένο .

ΜΌΛΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή μας που πρέπει να αντιμετωπισουμε σοβαρά,να καταγράψουμε και να δούμε όλες τις παρενέργειες της ,συγχρονα να περάσουμε το πρόβλημα και στους πιο νέους από εμάς γιατί ο αγώνας για την αποκατάστασή του περιβαλλοντος αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων θα έχει διάρκεια πολλών ετών. Μια ιδέα για τον  τρόπο που θα γίνει αυτό είναι η συνεργασία με τους εκπαιδευτικους της μέσης αλλά και της δευτεροβαθμιας εκπαίδευσης να υπάρχει ενημέρωση και οι μαθητές μέσο του μαθήματος της έκθεσης να περιγράφουν το θέμα.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΥΣΕΩΝ .

Μεγαλύτερο Βάρος απ ότι μέχρι σήμερα να δοθεί  στον τομέα Ανακύκλωσης των απορριμάτων.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ  Έμφαση στον τομέα του αθλητισμού .Να υπάρχει  ας πούμε ΔΙΟΡΓΆΝΩΣΗ ΑΓΏΝΩΝ ΟΜΆΔΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΊΑ . ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ-ΜΠΆΣΚΕΤ-ΒΌΛΕΫ-ΣΤΊΒΟΥ  ΚΑΙ ΆΛΛΩΝ ΤΟΜΈΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ

ΚΑΛΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Με φορέα του Δήμου και συνεργασία με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να αναπτυχθούν σε όλα τα σχολικά τμήματα εθελοντικά με παρουσία  ανθρώπων που ξέρουν από διάφορες καλές τέχνες όπως ΖΩΓΡΑΦΙΚΉ-ΜΟΥΣΙΚΉ-ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΙΚΏΝ ΟΡΓΆΝΩΝ-ΤΡΑΓΟΎΔΙ και να υπάρξουν διαγνωστικές εκδηλώσεις που θα αναγνωριζοντε ταλέντα στους διάφορους τομείς της τέχνης και με πρωτοβουλία του Δήμου αλλά και ηθική συμπαράσταση για να τα προωθήσουν .

Σε πολλά ακόμη θέματα θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με ανάλογους σχηματισμούς και σχεδιασμούς.Ιδαίες χρειάζονται και αποφασιστικοτητα στην υλοποίηση τους. Εμεις τις εχουμε γιαυτο και ζηταμε την ψηφο του κοσμου στης  18  μαιου.

Κοσμάς Καλεντηριάδης
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.