Η παράσταση «Φτυστός ο Μακαρίτης» στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού



Το «Ελληνικό Θέατρο» παρουσιάζει την κωμωδία «Φτυστός ο Μακαρίτης» της Πένυς Φυλακτάκη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή.  

ΤΟ ΕΡΓΟ
Τα χρέη του Μιχάλη Μπεζενόγλου φθάνουν στο ταβάνι αλλά δεν φταίει αυτός.  Χρωστάει λόγω…κληρονομικότητας! Στο δικαστικό κλητήρα που καταφθάνει για να του κατάσχει τα πάντα και να τον συλλάβει, ο απελπισμένος οφειλέτης υποστηρίζει ότι η κατάρα να χρωστάει και να μην πληρώνει, να κρύβεται και να λέει ψέμματα στοιχειώνει το όνομα των Μπεζενόγλου! Ξετυλίγεται έτσι η σπαρταριστή ιστορία της κατάρας του ονόματος που περνάει από γενιά σε γενιά. Από προπάππου σε παππού κι από πατέρα σε γιο. Μια κατάρα που ξεκινάει με μια γέννα στο χωριό, συνεχίζει με μια κηδεία στην πόλη και φτάνει μέχρι τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του πρωθυπουργικού γραφείου για να καταλήξει στον καταχρεωμένο Μιχάλη του σήμερα, τελευταίο θύμα μιας παρεξηγημένης δυναστείας που είναι καταδικασμένη να… χρωστάει! Με γέλιο και συγκίνηση, η κωμωδία «Φτυστός ο Μακαρίτης» περνάει από την ευτυχία στη δυστυχία, από την πτώχευση στην ανάκαμψη κι από την καταστροφή στο θρίαμβο, και αγκαλιάζει τη συμπεριφορά ενός λαού που αγωνίζεται ενάντια στη μοίρα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Εφτά ηθοποιοί ενσαρκώνουν επί σκηνής 17 χαρακτήρες σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής. Τέσσερα σκηνικά, είκοσι κοστούμια και το soundtrack της παράστασης από το φωνητικό γυναικείο σύνολο Stringless συνοδεύουν τους ήρωες σε ένα ξεκαρδιστικό ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους της ελληνικής κοινωνίας.  Γρήγορη πλοκή γεμάτη κωμικά απρόοπτα και αναπάντεχες ανατροπές δημιουργεί ένα σουρρεαλιστικό σύμπαν όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν!

Παραγωγή: Ελληνικό Θέατρο
Συγγραφέας: Πένυ Φυλακτάκη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σακατζής
Βοηθοί σκηνοθέτοι: Πηνελόπη Χριστοπούλου, Νατάσσα Αστρεινίδη
Σκηνικά/Κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Τριανταφυλλένια Οικονόμου
Μουσική:  Stringless
Φωτιμσοί: Μάκης Μαριάδης
Κατασεκυή Σκηνικών: Αντώνης Ζαβουδάκης, Μάκης Μαριάδης, Τάκης Αγαθαγγελίδης
Γραφιστική επιμέλεια εντύπων: Βασίλης Παπαδόπουλος, Άννα Καζάκη
Παίζουν
Αγγελική Αρναούτογλου
Μάρα Γαβριηλίδου
Άννα Γεννησαριώτου
Βασίλης Κανελλόπουλος
Γιάννης Περδίκης
Λένα Πετροπούλου
Αλέξανδρος Καλτζίδης

Ο ΘΙΑΣΟΣ
Ο θίασος της συγκεκριμένης παραγωγής είναι μια συνύπαρξη καλλιτεχνών που έχουν επί χρόνια υπηρετήσει το θέατρο στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Η συγγραφέας Πένυ Φυλακτάκη έχει τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο Θεατρικών Συγγραφέων από το Υπουργείο Πολιτισμού και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σακατζής ήταν υποψήφιος για το Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (Το Πορτοκάλι με την Περόνη), κέρδισε τον Έπαινο του Καλύτερου Θεατρικού Οργανισμού Περιφέρειας (Σκυλιά στο Πάρκο, Ομάδα Καλλιτεχνών ΟΥΓΚΑ ΚΛΑΡΑ), ενώ πρωταγωνίστησε για δύο χρόνια στη διεθνούς φήμης παράσταση CAVEMAN σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Οι ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης έχουν συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα της Βορείου Ελλάδος και σκηνές του ελεύθερου θεάτρου στην Αθήνα.  Στόχος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι να αναδείξει και να προάγει την ελληνική δραματουργία συνδυάζοντας την παράδοση του ελληνικού θεάτρου με τις σύγχρονες παραστατικές τάσεις.

Η παράσταση θα ανεβεί το Σάββατο 10 Μαΐου και ώρα έναρξης στις 21.00 στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ομίλου.
Γενική είσοδος: 10€

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.