Η Δημοτική Αρχή στο πλευρό των Δημοτών για το ζήτημα του Κτηματολογίου



Ένα θέμα που είναι στην επικαιρότητα, λόγω των συνεδριάσεων των επιτροπών του Κτηματολογίου, συνοδεύεται από την προσπάθεια ορισμένων να το εκμεταλλευτούν, με αφορμή  τις Δημοτικές εκλογές, υπέρ συγκεκριμένης παράταξης, αλλά και του ιδίου του επικεφαλής αυτής, ο οποίος αναφέρεται σε αδιαφορία του Δήμου. Και όλα αυτά παρ’ όλο που είναι γνωστό σε όλους ότι ο Δήμος δεν έχει καμία σχέση με το έργο της κτηματογράφησης.
 Δεν αναφέρει τίποτε όμως για  τις ενέργειες στις οποίες προέβη η παρούσα Δημοτική Αρχή, τις οποίες γνωρίζει ως Δημοτικός Σύμβουλος, ούτε τη θέση του και τι έκανε μέχρι σήμερα επ’ αυτού ο ίδιος.
 Τήρησε σιγή ιχθύος μέχρι σήμερα, γιατί διακατέχεται από τις ίδιες ιδέες(απόψεις) των Οικολόγων-Πράσινων, των οποίων οι αντιδράσεις ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα δάση, που έδινε λύση στο καυτό θέμα της αμφισβήτησης των ιδιοκτησιών των Δημοτών μας από το Δημόσιο, μιας και το ζήτημα θα λυθεί οριστικά κυρίως νομοθετικά.
 Σ’ αυτό το θολό τοπίο, που οφείλεται στην ελλιπή πληροφόρηση των Δημοτών, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες του Κτηματολογίου :
α) διοργάνωσε εκδήλωση με την παρουσία του προέδρου και στελεχών του Κτηματολογίου Α.Ε στην οποία συμμετείχαν συμπολίτες μας και δικηγόροι για την ενημέρωσή τους,
β) για το θέμα που αφορά  τον χαρακτηρισμό  εκτάσεων (ιδιοκτησιών)  ως χορτολιβαδικών ή δασικών και της αμφισβήτησης της κυριότητας τους από το Δημόσιο, άμεσα προκάλεσε συνάντηση με τη Δασική Υπηρεσία, την Κτηματολόγιο Α.Ε και την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος ,
γ) συναντήθηκε με την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και
δ) συναντήθηκε με τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κο Μανιάτη και τον ενημέρωσε για την ουσία του προβλήματος.
 Μέσα από αυτές τις συναντήσεις και την σταθερή στάση της Δημοτικής Αρχής, εκφράστηκε η διάθεση από την πλευρά των Οργάνων του Δημοσίου (Υπουργού ΥΠΕΚΑ, ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Δασαρχείου) να αντιμετωπισθεί με κατανόηση το πρόβλημα, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των Δημοτών μας στην  ιδιοκτησία τους.
Συναντήσεις του Λάζαρου Μαλούτα είχαν προηγηθεί, ενώ είχαν αποσταλεί επιστολές  με αναλυτική αναφορά στο πρόβλημα στον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, με πρωτοβουλία του οποίου εισήχθη προς ψήφιση  το Νομοσχέδιο για τα δάση, που θα έλυνε οριστικά το ζήτημα.
 Η συζήτηση του Νομοσχεδίου αναστάλθηκε προς το παρόν εξ αιτίας της έντονης αντίδρασης των Οικολόγων, μέλος των οποίων είναι ο κος Ιωαννίδης, με την υπόσχεση της Κυβέρνησης να το επαναφέρει σύντομα προς ψήφιση.
 Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά την πορεία του Νομοσχεδίου και παρεμβαίνει ώστε σύντομα να έλθει στη Βουλή προς ψήφιση.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών του Δημάρχου, ήταν το Δημόσιο να έχει αποσύρει τη διεκδίκηση του από τις μισές περίπου των περιπτώσεων που ήλθαν προς συζήτηση στις Επιτροπές.
 Παρ’ όλα   αυτά ο Δήμαρχος δεν επαναπαύθηκε, αλλά πρόσφατα ήλθε σε επαφή και πάλι με την Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας κα Ευταξά, ώστε να αντιμετωπισθούν ευνοϊκά για τους συμπολίτες και οι υπόλοιπες περιπτώσεις.
 Ο συνδυασμός του κ. Ιωαννίδη αλλά και ο ίδιος στο Δημοτικό Συμβούλιο ουδεμία θέση είχε εκφράσει επί του θέματος, μέχρι και σήμερα, κάτι που είναι φυσικό αφού ενστερνίζεται τις θέσεις των Οικολογικών Οργανώσεων επ’ αυτού, αλλά το θυμήθηκε  προεκλογικά, χωρίς βέβαια να εκφράζει και πάλι τη θέση του.
Μήπως επιθυμεί να ανατρέψει, όπως ευαγγελίζεται γενικά και αόριστα, την υφιστάμενη ιδιοκτησιακή κατάσταση, ώστε  ιδιοκτησίες από αμνημόνευτων χρόνων των Δημοτών μας να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, με τον πλασματικό  χαρακτηρισμό αυτών ως δασικών;
 Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ήταν, είναι και θα  είναι δίπλα στον κάθε Δημότη για την προστασία της περιουσίας του, που κινδυνεύει από την προχειρότητα, την ατολμία αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
 Θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να προστατευθεί και περιφρουρηθεί η περιουσία των πολιτών του Δήμου μας με τη βαθιά πεποίθηση ότι στο τέλος θα δικαιωθούν και αυτό θα οφείλεται στις συλλογικές προσπάθειες των Δημοτών και της Δημοτικής Αρχής.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.