Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης – Αισθητή σε όλη την Ελλάδα!



Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12.27 στη Λήμνο. Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και το επικεντρό του ήταν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας. Το εστιακό βάθος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν 5 χλμ., ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η μεγάλη διάρκεια της δόνησης. Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς. Παράλληλα, όπως σημείωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, η δόνηση προήλθε από το ρήγμα της Ανατολίας, που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία.

Οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Ηδη έχουν σημειωθεί αρκετοί, ανάμεσά τους δύο ισχυροί, ο ένας στις 12.31 και ήταν μεγέθους 4,7 Ρίχτερ και ο δεύτερος στις 12.34 και ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ. Παράλληλα, οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, ή αν θα ακολουθήσει μεγαλύτερος τις επόμενες ημέρες.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές ζημιές σε κτίρια, αλλά στο αεροδρόμιο της Λήμνου κατά τη διάρκεια του σεισμού έπεσε ένα κομμάτι από ψευδοροφή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο Αγγλοι τουρίστες.

Τόσο στη Λήμνο, όσο και στη Σαμοθράκη γίνονται περιπολίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ενώ για τα δύο νησιά αναχώρησαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά είναι οι υπουργοί Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Μιχελάκης και Νίκος Δένδιας. Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε Σαμοθράκη και Λήμνο, εφ’ όσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Το αμερικανικό γεωλογικό Ινστιτούρο US Geological Survey αρχικά έκανε λόγο για δόνηση 7,2 Ρίχτερ, αλλά στη συνέχεια εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού στα 6,4 Ρίχτερ και το επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Β. Ελλάδος, σε απόσταση 77 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης όπως και στα τουρκικά παράλια.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 βαθμούς ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. ‘Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο”, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, “οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές”. Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, “τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα”.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.