«Γέφυρα Ζωής»: 8 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)



Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας έχουν καθιερώσει την 8η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τους επιστήμονες να προσπαθήσουν για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, και να ευαισθητοποιήσει τους υπόλοιπους ανθρώπους σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών.

Η μεσογειακή αναιμία ή η νόσος του Cooley (ΜΑ) είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία. Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική νόσο, δηλαδή μια ασθένεια που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να περάσει από το ένα άτομο στο άλλο με οποιασδήποτε μορφής επαφή, μέσω μετάγγισης αίματος, μέσω της τροφής ή μέσω του αέρα.

Ο πάσχων από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος (κάθε 15 μέρες περίπου) για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού του και να μην υποστεί ερυθροποίηση, που είναι βλαπτική για τον οργανισμό του.

Στην εποχή μας, η θαλασσαιμία δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν. Οι εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης τα τελευταία χρόνια προσέφεραν στους πάσχοντες όλα τα εφόδια με τα οποία καταφέρνουν να ζήσουν φυσιολογικές ζωές, να αποκτήσουν μόρφωση, να εργαστούν, να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

Στην Ελλάδα, 3.000 -4.000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αυξηθεί η εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας.

Σήμερα, η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία.

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ- ΧΑΡΙΣΕ  ΖΩΗ

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                 Η Γ. Γραμματέας
Τσαουσίδης Θεόδωρος                      Τσαουσίδου Κάκη

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.