Βίντεο: Τοποθέτηση Ραχήλ Μακρή στην 1η συνεδρίαση για τις λαϊκές αγορές



Ραχήλ Μακρή: «Με πωλητές λαϊκών αγορών αλά καρτ η μνημονιακή συγκυβέρνηση εξωθεί έναν ακόμη κλάδο στον μαρασμό εξυπηρετώντας ιδιωτικά μονοπώλια»

        Η συγκυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τα προεκλογικά της τερτίπια, στήνοντας προεκλογικά παιχνίδια με ολίγον εκσυγχρονισμό θεσμικού πλαισίου και εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Τελευταίο κρούσμα της εν λόγω τακτικής αποτελεί η πολλοστή ανακοίνωση σχεδίου νόμου, εν προκειμένω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».
        Πριν καλά-καλά συνέλθουν από το σοκ, εξαιτίας των λεγομένων «Farmers Markets», οι πωλητές λαϊκών αγορών υφίστανται και 2ο, που εξωθεί στον οικονομικό μαρασμό τους προς όφελος των χονδρεμπόρων και πολυεθνικών.
        Με σύντομη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου και διατάξεις που υποδηλώνουν προχειρότητα, ένας ακόμη κλάδος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία. Μαθηματική ακρίβεια, αφού η μνημονιακή νομενκλατούρα της Συγκυβέρνησης, ανίκανη να σκεφθεί διαφανή κριτήρια χωροθέτησης, απεφάνθη πως οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα δίνονται κατόπιν κληρώσεως. Έτσι, τη στιγμή που δίδεται άδεια υπαίθριου εμπόρου σε ανέργους και κοινωνικά ευπαθείς την ίδια ώρα καταδικάζονται σε υποχρεωτική ανεργία κάποιοι ήδη δραστηριοποιούμενοι στον κλάδο.  Εάν, όμως, παίρνετε την άδεια από τον ένα και την δίνετε στον άλλον ο συνολικός αριθμός των ανέργων δεν αλλάζει, απλά διαφοροποιούνται κάποιοι δείκτες που εξυπηρετούν το επικοινωνιακό παιχνίδι της συγκυβέρνησης της μηδενικής ουσιαστικής ανάπτυξης της χώρας.
      Πέρα από τους πωλητές λαϊκών αγορών αλά καρτ, με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται ο χρονικός περιορισμός της εργασίας των εμπόρων, με την μείωση της διάρκειας των εμποροπανηγύρεων. Επίσης, καταργείται ο κλάδος των επαγγελματικών εμπόρων, οι οποίοι συμμετέχουν σε κάθε μορφής υπαίθρια αγορά πλην των λαϊκών αγορών πωλώντας βιομηχανικά προϊόντα ενώ τα πρόστιμα αναμένονται τσουχτερά, με σκοπό μάλλον την οικονομική εξαθλίωση και όχι τον σωφρονισμό.
      Δεδομένου ότι το υπαίθριο εμπόριο στηρίζει τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε παραγωγούς σε όλη την Ελληνική επικράτεια να διαθέτουν απευθείας στους καταναλωτές προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές, χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι 50.000 οικογένειες ζουν από τον εν λόγω κλάδο, η Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Βουλευτής Ν Κοζάνης κα Ραχήλ Μακρή, ζήτησε ριζικές νομοτεχνικές βελτιώσεις στις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.