Ψήφισμα διαμαρτυρίας ενάντια στον αφανισμό των λαϊκών αγορών



Οι εργαζόμενοι στις Λαϊκές Αγορές της Π.Ε. Κοζάνης και ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους χιλιάδες συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να αντισταθούμε με κάθε τρόπο και να μην επιτρέψουμε να γίνει νόμος του κράτους, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπ. Ανάπτυξης «Για την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος».

Εμείς οι χιλιάδες πωλητές λαϊκών αγορών, βρισκόμαστε σήμερα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να αποτρέψουμε την σχεδιαζόμενη πολιτική διάλυσης του θεσμού των Λαϊκών Αγορών που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση, ευνοώντας αποκλειστικά και μόνο λίγες πολυεθνικές και τις μεγάλες επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων.

Τι άλλο μπορεί να επιδιώκεται μέσα από αυτό το νομοσχέδιο παρά μόνο η πλήρης διάλυση του θεσμού των Λαϊκών Αγορών όταν:
-Τον ανώτατο αριθμό θέσεων κάθε Λαϊκής Αγοράς, θα τον καθορίζει στο εξής ο οικείος Δήμος, χωρίς καν το νομοσχέδιο να προβλέπει οποιαδήποτε μέριμνα για τους πωλητές που μπορεί να εξαιρεθούν απ’ την υφιστάμενη δύναμη της αγοράς.
-Όταν προβλέπεται στο στήσιμο της αγοράς ο διαχωρισμός επαγγελματιών και παραγωγών για την ενίσχυση δήθεν της ανταγωνιστικότητας, παραβλέποντας ότι αυτό μπορεί να αποβεί σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων, εκεί που υπερείχε πάντοτε η Λαϊκή Αγορά έναντι των ανταγωνιστών της.
-Όταν για την τοποθέτηση των πωλητών θα διενεργείται κάθε χρόνο δημόσια κλήρωση όλων των θέσεων, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι θέσεις παραχωρήθηκαν στους πωλητές, με διαδικασίες που προβλέπονται από προεδρικά διατάγματα, ότι κάθε θέση είναι κατάστημα με συγκεκριμένη πελατεία, ότι στην Λαϊκή Αγορά κτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις, στην βάση της ειλικρίνειας και της εμπιστοσύνης και δένεται ο πωλητής με τον πελάτη, ότι με την συνεχή μετακίνηση του πωλητή, περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα να ξανασυναντηθεί με τον πελάτη του, αλλά και η δυνατότητα να ξαναδημιουργήσει σταθερή πελατεία.
-Όταν για την ανανέωση των αδειών επιμένει στην κατάθεση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ως απαιτούμενα δικαιολογητικά, γνωρίζοντας ότι θα αναγκάσει χιλιάδες πωλητές, σε βίαιη έξοδο απ’ το επάγγελμα, αφού είναι βέβαιο πως στις σημερινές συνθήκες, με υπερχρεωμένο το σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών, πολύ λίγοι συνάδελφοι θα καταφέρουν να τα εξασφαλίσουν. Αφαίρεση ή μη ανανέωση αδείας λόγω της μη προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας δεν προβλέπεται για κανένα άλλα επαγγελματικό κλάδο.
-Όταν προβλέπεται μεν, έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών, αλλά χωρίς θέσεις, αφού σαφέστατα αναφέρεται στο νέο νομοσχέδιο ότι στις κενές επαγγελματικές θέσεις, τοποθετούνται υποχρεωτικά συνάδελφοι παραγωγοί.
-Όταν προβλέπεται ο εκτοπισμός μας από κάθε εμποροπανήγυρη. Ποιοι άραγε θα εκθέτουν ; Μόνο οι αλλοδαποί ;
-Όταν πέρα από τα εξοντωτικά πρόστιμα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για συγκεκριμένες παραβάσεις, για πρώτη φορά εισάγει και ποινικές κυρώσεις, τη στιγμή που για αντίστοιχες παραβάσεις των μεγαλοκαταστηματαρχών, περιορίζονται σε απλές συστάσεις.

Όλοι σε επαγρύπνηση, όλοι επί ποδός πολέμου! Υπερασπίζουμε τη δουλειά μας και τους αγώνες μιας ζωής. Θα βρεθούμε και πάλι στα πεζοδρόμια του αγώνα, όπως πάντα, αυτή τη φορά για να φωνάξουμε και να διαδηλώσουμε το δίκιο μας. Κανείς δεν μπορεί να εμπαίζει με την δουλειά μας, τους κόπους μίας ζωής και το ψωμί των παιδιών μας.

Καλούμε τους καταναλωτές που έχουν κάνει τις Λαϊκές Αγορές θεσμό γιατί έχουμε τα φθηνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα μας. Η ύπαρξη των  Λαϊκών Αγορών είναι ανάγκη και απαίτηση εκατομμυρίων καταναλωτών που μας εμπιστεύονται για την ποιότητα των προϊόντων μας και τις φθηνές τιμές μας. Καλούμε την τοπική πολιτική ηγεσία, Περιφέριάρχη, Δημάρχους και βουλευτές της περιοχής να σκύψουν στα προβλήματα του κλάδου μας, να παρέμβουν στην Κεντρική Διοίκηση και να δώσουν λύσεις. Τους καλούμε να ακούσουν την ηγεσία του κλάδου μας και τη φωνή μας. Τους καλούμε να παρέμβουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε τίποτε να μην αποφασιστεί για εμάς χωρίς εμάς. Θα μας βρούνε όλους απέναντι τους. Αντιστεκόμαστε κι οργανώνουμε ένα μεγάλο κοινό αγώνα ενάντια στον αφανισμό του κλάδου μας γιατί έτσι θέλουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Λαικών Αγορών ζητούν:

Ίση μεταχείριση με όλους τους κλάδους επαγγελματιών σχετικά με τις άδειες.

«Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Απεμπλοκή των Δήμων από τις  υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.

Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.

Απόσυρση του άρθρου 39 – Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 – Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.

Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές, μόνο με την υφιστάμενη άδεια και χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση την προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ.
     
Τα σωματεία Παραγωγών και Πωλητών Λαϊκών Αγορών Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.