To Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Όταν η τέχνη και η εκπαίδευση συνοδοιπορούν…



Πέρασαν ήδη 10 μέρες από τη ξεχωριστή συναυλία που πραγματοποίησε το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 δίνοντας το δικό του μοναδικό στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα της συμπρωτεύουσας. Ο απόηχος γλυκός από το πλούσιο και άρτια ερμηνευμένο πρόγραμμα των Μουσικών Συνόλων του Σχολείου το οποίο αποζημίωσε με το παραπάνω τους ακροατές, που κατέκλυσαν την ονομαστή και καταξιωμένη αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στο νέο κτίριο του Μεγάρου.
       
Πιο συγκεκριμένα μετά το χαιρετισμό της Διευθύντριας Δρος Μαρίας Ντούρου άνοιξε την εκδήλωση το Κουαρτέτο Κιθάρας του κ. Στέλιου Καραγιαννίδη ερμηνεύοντας με εξαιρετικό τρόπο  έργα Μ. Χατζηδάκι και L. Boccherini. Στη συνέχεια, το Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Θεοδωράκη και με την πιανιστική συνοδεία της κ. Ανδρονίκης Αβάνη παρουσίασε παραδοσιακά τραγούδια από την Αφρική, το Ισραήλ την Ιαπωνία και ένα τραγούδι του B. Britten. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης έκλεισε το Σύνολο Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας το οποίο ερμήνευσε υπό την καθοδήγηση του κ. Αναστάσιου Χασιώτη τραγούδια και χορούς της Σιάτιστας και της ευρύτερης ζώνης του Ελλαδικού Χώρου. Το δεύτερο μέρος άνοιξε το Σύνολο Σύγχρονης Έντεχνης Μουσικής υπό τη διεύθυνση του κ. Ιωάννη Ζορπίδη, ενώ στο πιάνο ήταν η κ. Ανδρονίκη Αβάνη. Ακολούθησε το Σύνολο Ευρωπαϊκής Χορωδίας και Ορχήστρας με τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο μεγάλο ερμηνευτή μπουζουκιού και λαϊκό συνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος έπαιξε και τραγούδησε μαζί με την Ευρωπαϊκή Ορχήστρα και τη Χορωδία του Σχολείου. Την χορωδία και την ορχήστρα διηύθυνε ο κ. Δημήτρης Θεοδωράκης και στο πιάνο ήταν η κ. Ανδρονίκη Αβάνη και η κ. Άννυ Τζούμα. Σόλο τραγούδησαν οι μαθητές: Αλεξάνδρα και Κατερίνα Γκουντούλια, Αντιγόνη Γκόγκη, Στέφανι Χαραλαμπίδου, Ραφαήλ Τσακμάκης και Ναομή Σβίγκου. Στο πιάνο έπαιξαν οι Γιάννης και Παναγιώτης Ανδρέου και η Αλεξάνδρα Μαγιάγκα. Το Κουαρτέτο Κιθάρας αποτέλεσαν οι Γιάννης Βακρατσάς, Σταύρος Ραφαηλίδης, Γιάννης Πούλκαρης και Μάριος Παρασκευάς. Επιπλέον μαζί με τους μαθητές έπαιξαν οι καθηγητές: Νίκος Παπαπαρασκευάς, πίκολο φλάουτο, Αργύρης Σαλαγκιώτης, σαξόφωνο σοπράνο, Παύλος Μέτσιος, τρομπέτα, Δημήτρης Μανδρίνος, βιολί, Γιώργος Γεωργούλας, κιθάρα, Κωνσταντίνος Γοράντης, μπουζούκι και Γιούλα Τρίκου, Ντίνα Ιακωβάκη και Ευαγγελία Καράτζια στη χορωδία.  
        
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, κ. κ. Παύλος, ο μεγάλος ευεργέτης του Μουσικού Σχολείου και της Σιάτιστας και Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Κωνσταντίνος Παπανικολάου μετά της συζύγου του Ελένης, η Δήμαρχος Βοΐου κ. Παναγιώτα Ορφανίδου,  ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης,  ο  τέως Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Γεώργιος Φίλιος μετά της συζύγου του Σμαρώς, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εθελοντών του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα», η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σιατιστέων Θεσσαλονίκης, γονείς και κηδεμόνες, φίλοι του Μουσικού Σχολείου και πλήθος κόσμου.
      
Η Διευθύντρια κ. Μαρία Ντούρου συγχαίρει τους μαθητές και τις μαθήτριες για την εξαιρετική τους παρουσία και ερμηνεία και τους εύχεται καλή πρόοδο και καλή συνέχεια στα μονοπάτια της τέχνης. Επιπλέον, ευχαριστεί το Δήμο Βοΐου για την επιχορήγηση της μετακίνησης των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, τους φίλους του Μουσικού Σχολείου, οι οποίοι στήριξαν με κάθε τρόπο την εκδήλωση με μοναδικό όρο να κρατηθεί η ανωνυμία τους, και τους καθηγητές του Σχολείου, οι οποίοι με τον καλύτερο τρόπο, συχνά υπερβάλλοντας εαυτούς, έθεσαν σε πέρας αυτό το σημαντικό και μοναδικό εγχείρημα.
      
Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτέλεσε μία πολύτιμη εμπειρία για τους συντελεστές όχι μόνο του Σχολείου αλλά και του Μεγάρου καθώς το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας είναι το πρώτο σχολείο πανελληνίως που αποτόλμησε να πραγματοποιήσει συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής χωρίς τη συμμετοχή άλλων φορέων και μουσικών συνόλων.
     
Την εκδήλωση χαιρέτισε με επιστολή της η Περιφερειακή Διευθύντρια Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Δρ. Βασιλική Βόντσα, ωστόσο αισθητή ήταν η απουσία  στελεχών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.   

Με τιμή
Η Δ/ντρια
Δρ Μαρία Ντούρου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.