Μετονομασία της οδού Βιτσίου σε οδό Αλεξίου Καραλίβανου



Ο Δήμος Κοζάνης, την 8η Απριλίου 2014, υλοποίησε την υπ’ αρίθμ. 16/2012 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Οδός Βιτσίου μετονομάζεται σε οδός Αλεξίου Καραλίβανου, όπως ονομαζόταν και παλαιότερα, πριν την περίοδο της Δικτατορίας (1967- 1974), που είχε μετονομασθεί σε Οδό Βιτσ.
    
Ο Αλέξιος Καραλίβανος γεννήθηκε στο χωριό Σιγδίτσα του Νομού Φωκίδας το 1869. Αγωνίστηκε σαν κλέφτης στο βουνό Παρνασσός καθώς και στη Μακεδονία στην περίοδο της επανάστασης, κατά των Τούρκων το 1897.
Από το 1901 ήταν συνεργάτης του Γερμανού Καραβαγγέλη και το 1904 πολέμησε σαν οπλαρχηγός και συναγωνιστής του Παύλου Μελά και του Καπετάν Βάρδα στον Μακεδονικό Αγώνα.
    
Το 1905, τον συνέλαβαν οι Τούρκοι, στην Κοζάνη στο σπίτι του, στην αρχή της οδού, που μετέπειτα πήρε το όνομά του. Αποφυλακίσθηκε το 1908, στα πλαίσια γενικής αμνηστίας των Νεοτούρκων και πέθανε το 1910, στην Θεσσαλονίκη, απο φυματίωση.
    
Κατά την περίοδο της κατοχής, ένας απο τους τρεις γιους του (Πάνος), εκτελέσθηκε απο τους Γερμανούς, μαζί με τον επίσης Κοζανίτη δικηγόρο Χασάπη σαν αντιστασιακοί, προδομένοι απο δοσίλογο Κοζανίτη.
    
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κοζάνης, υλοποιώντας την Υπ’ αρίθμ. 16/2012 Α.Δ.Σ., εγκατέστησε, στις 8 Απριλίου 2014, τις πινακίδες ονοματοθεσίας, στην πρώην οδό Βιτσίου, που μετονομάσθηκε σε Αλεξίου Καραλίβανου, που ήταν και η αρχική της ονομασία.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.