Το κρυφό 10% της ΔΕΗ που τους δίνουν τζάμπα – Άρθρο του Γκουντιού Β. Γιάννη



Σήμερα η ΔΕΗ ΑΕ ανήκει κατά 51% στο δημόσιο. Το 17% από αυτό μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να ξεπουληθεί. Άρα στο δημόσιο θα μείνει το 34%. Αυτό μας λένε μέχρι τώρα οι «κυβερνήτες», οι οποίοι επιμένουν ότι το ποσοστό αυτό είναι ικανό για να μπορεί το κράτος να ελέγχει αποτελεσματικά την ενεργειακή κατάσταση της χώρας.

Έρχονται τώρα (πριν από το ΤΑΙΠΕΔ) και καρατομούν το 30% της ΔΕΗ ΑΕ, στο όνομα του ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι μόλις πουληθεί και το ποσοστό που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ το κράτος – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ- θα έχει σε σχέση με αυτό που κατέχει σήμερα το 70% του 34%, δηλαδή (34%*70%=23,8%).

Τελικά, μετά την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει ουσιαστικά μόνο το 23,8% της αρχικής ΔΕΗ ΑΕ σε σχέση με αυτό που κατέχει σήμερα. Αυτοί όμως  θα διατείνονται ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει το 34% της εναπομείνασας  ΔΕΗ ΑΕ, αλλά –προσοχή- ως λογιστικό αποτέλεσμα και όχι ως φυσικό αντικείμενο.

Κατά συνέπεια, το ελληνικό δημόσιο ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 10,2% της σημερινής ΔΕΗ ΑΕ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ προς τους ιδιώτες με τον  πλέον πονηρό και υπόγειο τρόπο.

Δεν φτάνει μόνο αυτό. Σημαντικό κομμάτι από τη εναπομείνασα ΔΕΗ ΑΕ στην οποία θα μετέχει πλέον το δημόσιο είναι βιαίως απαξιούμενο αφού για παράδειγμα οι μονάδες του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ και ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ δεν έχουν χρόνο ζωής περισσότερο από μόλις πέντε χρόνια. Επίσης ο λιγνίτης των ορυχείων που παραχωρούνται έχει θερμογόνο δύναμη ανά κιλό τουλάχιστο 30% περισσότερο σε σχέση με το λιγνίτη που θα χρησιμοποιεί η εναπομείνασα ΔΕΗ, με αποτέλεσμα το κόστος παράγωγής της MWh των πουλημένων μονάδων (που επιπλέον είναι και πολύ νεότερες) να είναι σαφώς μικρότερο. Κατά συνέπεια όταν το ΤΑΙΠΕΔ ζητήσει προσφορές για το δικό του λογιστικό 17% που στην ουσία είναι (17%*70%=11,9%) θα πάρει λιγότερα χρήματα και λόγω ουσιαστικής μείωσης του φυσικού αντικειμένου και λόγω μείωσης της αξίας και της προοπτικής της «υπόλοιπης» ΔΕΗ ΑΕ.

Συμπέρασμα:

Η «κυβέρνηση» αυτή  ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΩΡΙΖΕΙ στους γνωστούς – αγνώστους φίλους της και την παραγωγή ενέργειας της χώρας.

Δύο επιπλέον παρατηρήσεις:

    Όλες οι μονάδες που είναι στο πακέτο πώλησης είναι στον άξονα του αγωγού ΤΑΡ. Τυχαίο;
    Δεν τίθεται θέμα απώλειας μάχης όπως διατείνονταν ορισμένοι πολιτικοί και άλλοι τόσοι συνδικαλιστές που εκφράζονται μέσα από τα κόμματα της συν … «κυβέρνησης». ΕΔΩ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ.

ΥΓ. Έπονται τα νερά.

 

Γκουντιός Β.Γιάννης
Ηλεκ/γος και Μηχ/γος Μηχανικός ΤΕ
Μέλος γραμματείας τεκμηρίωσης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.