Έργα προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής

Τις προεγκρίσεις των Σχεδίων Σύμβασης τριών (3) έργων στο Δήμο Δεσκάτης και τις προεγκρίσεις δημοπράτησης δύο (2) έργων για τις οικιστικές αναπλάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων Καληράχης και Καλλονής υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα έργα:    

ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ:                                                                 
Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Δεσκάτης, προϋπολογισμού 246.450,01 €
Το έργο αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του Δήμου Δεσκάτης για να αποτελέσει χώρο ξεκούρασης και συγκέντρωσης των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών της.
Αρχικά προβλέπεται να καθαιρεθούν όλες οι υπάρχουσες πλακοστρώσεις καθώς και οι κατασκευές από σκυρόδεμα  που υπάρχουν ήδη στην πλατεία και θα γίνει γενική εκσκαφή του οικοπέδου με σκοπό τη μετέπειτα διαμόρφωση του οικοπέδου σύμφωνα με την αρχιτεκτονική  μελέτη.
Θα κατασκευαστούν ορισμένα τοιχία αντιστήριξης όπου αυτά είναι απαραίτητο σύμφωνα με τη μελέτη. Οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας θα επιστρωθούν με τεχνητούς κυβόλιθους.
Στην πλατεία θα γίνει διάστρωση τριών διαφορετικών υλικών. Κεντρικά θα γίνει διαμόρφωση σταμπωτού δαπέδου το οποίο θα διακόπτεται από στενόμακρες λωρίδες από κόκκινο τουβλάκι. Το ίδιο τουβλάκι θα χρησιμοποιηθεί και για την επίστρωση του δυτικού τμήματος της πλατείας πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί η μπετονένια πέργκολα.
Στο τμήμα μπροστά από την εκκλησία θα τοποθετηθούν πλάκες λευκού μαρμάρου Το μάρμαρο θα διακόπτεται από λωρίδες πλάτους από κόκκινο τουβλάκι. Με λευκό μάρμαρο εξαιρετικής ποιότητας θα επενδυθούν και τα σκαλοπάτια μπροστά από την εκκλησία.
Στο δυτικό και στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας θα κατασκευαστούν δύο πέργκολες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τα γειτονικά καταστήματα ώστε να τοποθετούν εκεί τα τραπεζοκαθίσματά τους. Η μία θα είναι εξολοκλήρου ξύλινη και η άλλη θα αποτελείται από μπετονένιες και ξύλινη επιστέγαση.
Αριστερά από την είσοδο της εκκλησίας θα τοποθετηθεί το ηρώο του λοχαγού Μανουσάκη, ενώ δεξιά θα κατασκευαστούν παρτέρια τα οποία θα καλυφθούν με φυτική γη όπως και τα υπόλοιπα παρτέρια που θα κατασκευαστούν στην πλατεία. Στο σημείο αυτό θα μεταφυτευτούν τα δέντρα που προϋπήρχαν μπροστά από την εκκλησία. Όλα τα υπόλοιπα δέντρα που υπήρχαν ήδη στην πλατεία θα παραμείνουν ακριβώς στις θέσεις βρίσκονταν.
Σε καίριες θέσεις της πλατείας θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα δαπέδου.
Τέλος θα τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια για στάση.

Βελτίωση – Ανάπλαση κεντρικών ιστών πόλης Δεσκάτης, προϋπολογισμού 262.309,15 €
Το έργο αφορά στη βελτίωση και ανάπλαση των κεντρικών ιστών της πόλης της Δεσκάτης. Οι παρεμβάσεις σε αυτοτελή τμήματα δρόμων του κέντρου του οικισμού με τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και σε συνδυασμό με την κατασκευή πεζοδρομίων, θα συμβάλλουν στο να επιτευχθεί η βελτίωση της προσβασιμότητας. Με τη βελτίωση των οδικών υποδομών επιτυγχάνεται η εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα με σκοπό την διευκόλυνσή της πρόσβασης τους σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.
Εκτός από την βελτίωση και ανάπλαση των τμημάτων των δρόμων, από τη μελέτη προβλέπεται και η διαμόρφωση (νότια, ανατολική και δυτική) των όψεων του κτιρίου (καθαίρεση επιχρισμάτων, καθαρισμός των αρμών όψεων παλαιάς λιθοδομής -αμμοβολή- και αρμολόγημα όψεως τοιχοδομής με ρωμαϊκό κονίαμα (κουρασάνι) καθώς και η διαμόρφωση του αύλειου χώρου του πρώην 1ου Δημοτικού Δεσκάτης, το οποίο αποτελεί αξιόλογο και χαρακτηριστικό σημείο του οικισμού (παράπλευρα κεντρικό σημείο του οικισμού δίπλα στην κεντρική πλατεία), ώστε να αποτελέσει χώρο αναψυχής και χώρο ΠΑΡΚΙΝΓΚ.
 
Μελέτη έργων περιφερειακών οδών Δήμου Δεσκάτης, προϋπολογισμού 837.200,00 €
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση, αξιοποίηση και απόδοση στον αστικό ιστό, αυτοτελών τμημάτων δρόμων και ελεύθερων χώρων που προέκυψαν από επίχωση παλαιών χειμάρρων, με παράλληλη επανεξέταση της κυκλοφοριακής οργάνωσης του οικισμού της Δεσκάτης και συγκεκριμένα των δρόμων περιμετρικά του Δημοτικού Σταδίου Δεσκάτης και από τον Παλαιό μύλο ανατολικά μέχρι τον χώρο της εμποροπανήγυρις (περιοχή Παδίτσα). Η αναβάθμιση που προτείνεται, αφορά στη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και την κατασκευή πεζοδρομίων ώστε να συντελείται βελτίωση των οδικών υποδομών για την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικά και άλλα προβλήματα με σκοπό την διευκόλυνσή της πρόσβασης τους σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων. Επίσης από την παρέμβαση προβλέπεται η ανάπλαση και βελτίωση κοινόχρηστων χώρων, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
                      
ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ:
Οικιστική ανάπλαση Τοπικής Κοινότητας Καληράχης, Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κοσμά, Δήμου Γρεβενών, προϋπολογισμού  257.000,00 €
Το έργο αφορά στην ανάπλαση τμήματος δρόμου που περνά μπροστά από την πλατεία του χωριού και το προαύλιο του παλιού σχολείου του χωριού που βρίσκεται απέναντί της.
Η πλατεία είναι επιστρωμένη με ακανόνιστες πλάκες Ελευθερουπόλεως, οριοθετείται με κάγκελα από την πλευρά του δρόμου, περιλαμβάνει αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, βρύση κ.τ.λ.) και χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενός πλατάνου στο κέντρο της.
Ο χώρος, που αποτελούσε το προαύλιο του σχολείου του χωριού, δεν χρησιμοποιείται πλέον  και συνεπώς παραμένει ανεκμετάλλευτος. Το προαύλιο είναι περιφραγμένο, στην πλευρά του προς το δρόμο, απέναντι από την πλατεία, με χαμηλό πέτρινο τοιχείο. Εκεί βρίσκεται, η κύρια είσοδός του, υπερυψωμένη κατά τρία σκαλιά από το επίπεδο του πεζοδρομίου, διαμορφωμένη με πέτρινες κλίμακες, πλαϊνά τοιχία επενδεδυμένα με πέτρα και ξύλινο στέγαστρο. Τμήμα της ανατολικής πλευράς του προαυλίου, δεν έχει περίφραξη, είναι ανοιχτό προς το δρόμο και αποτελεί πρόσβαση για πεζούς και αυτοκίνητα.
Στο τσιμεντοστρωμένο ανατολικό τμήμα του προαύλιου χώρου, υπάρχει μία μπασκέτα, μία βρύση και ένα γλυπτό, χωρίς να υπάρχει οργανωμένη χωροθέτηση. Στο δυτικό τμήμα υπάρχει ένας διάδρομος που οδηγεί σε ένα κυκλικό σιντριβάνι  και σε ένα κιόσκι με καθίσματα.
Το κτίριο του παλιού σχολείου είναι από εμφανή λιθοδομή και πρόκειται να αποκτήσει πολιτιστικές χρήσεις.
Αυτό δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης του ελεύθερου χώρου που το περιβάλλει και της σύνδεσής του με την υφιστάμενη πλατεία, γεγονός που αποτέλεσε το σημαντικότερο άξονα της πρότασης για την επίτευξη της δημιουργίας ενός ενιαίου αστικού συνόλου.
Για να δημιουργήσουμε αυτή τη σύνδεση  αντιμετωπίζουμε το δρόμο, όχι σαν ένα στοιχείο που διαχωρίζει τις δυο πλατείες αλλά ως κομμάτι της σύνθεσης που ενοποιεί τους δύο χώρους.  Για να το επιτύχουμε αυτό, ο δρόμος επιστρώνεται με φυσικούς κυβόλιθους από γρανίτη, έτσι ώστε να υπερυψωθεί μέχρι το επίπεδο της πλατείας και του απέναντι πεζοδρομίου. Η επίστρωση με κυβόλιθο εισβάλλει σε ένα κομμάτι της υφιστάμενης πλατείας, ενοποιώντας την με το δρόμο. Η υφιστάμενη πλατεία, γενικά διατηρείται ως έχει. Απομακρύνεται μόνο η μεταλλική περίφραξη  μεταξύ υφιστάμενης πλατείας και δρόμου. Επίσης αποξηλώνονται τα μεταλλικά κιγκλιδώματα από το ανατολικό τμήμα της πέτρινης περίφραξης του αυλόγυρου.
Προτείνονται δύο πορείες που θα μας εισάγουν στο χώρο του αυλόγυρου. Η πρώτη πορεία, θα συνδέει την υφιστάμενη πλατεία με τον υπό διαμόρφωση χώρο, μέσω της κύριας εισόδου του, με κατεύθυνση προς το κτίριο του παλιού σχολείου. Η δεύτερη πορεία, θα μας εισάγει από την ανατολική πλευρά του προαύλιου χώρου, από το δρόμο, προς το εσωτερικό του. Οι πορείες αυτές οριοθετούνται με σκυρόδεμα διαχωρισμού πλάτους 15 εκ. και επιστρώνονται με μαρμάρινο κυβόλιθο διαστ. 10x10x5εκ.
Το τμήμα του αυλόγυρου, μπροστά από το σχολείο, προτείνεται να επιστρωθεί με ορθογωνισμένες πλάκες Ελευθερουπόλεως.
Το ανατολικό τμήμα του υφιστάμενου πέτρινου τοιχείου, ανάμεσα στις δύο εισόδους, θα αποκτήσει ξύλινη επίστρωση, αφήνοντας κενά για τα υφιστάμενα δέντρα και θα λειτουργήσει ως καθιστικό από την πλευρά του δρόμου.
Στο δυτικό τμήμα προτείνεται να κατασκευαστεί ένα ορθογώνιο ξύλινο επίπεδο γύρω από το υφιστάμενο σιντριβάνι, το οποίο διατηρείται, ενώ απομακρύνεται το υφιστάμενο κιόσκι. Τοποθετείται επίσης αστικός εξοπλισμός (παγκάκια – φωτιστικά) στο εσωτερικό του αυλόγυρου.  Όλα τα υφιστάμενα δένδρα διατηρούνται.
 
Οικιστική ανάπλαση Τοπικής Κοινότητας Καλλονής, Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κοσμά, Δήμος Γρεβενών, προϋπολογισμού  98.000,00 €
Το έργο αφορά στην ήπια ανάπλαση υπάρχοντος οδού και κοινοχρήστων χώρων εντός του οικισμού, παραπλεύρως του κεντρικού δρόμου.
Ο δρόμος αυτός έχει αρκετά μεγάλη κλίση, και είναι ήδη ασφαλτοστρωμένος. Η εκ νέου πλακόστρωση του δρόμου ξεκινάει από την είσοδο του χωριού και καταλήγει στην εκκλησία.
Η υφιστάμενη άσφαλτος επιστρώνεται με πλάκες τύπου Ελευθερουπόλεως, ακανόνιστες, ενώ εκατέρωθεν του δρόμου δημιουργείται μια ζώνη σκυροδέματος, πλάτους 0,40μ. για τον εγκιβωτισμό του νέου υλικού.  Επίσης τοποθετούνται καλαθάκια απορριμμάτων.

  
eve_kaplanoglou17
 

Σχολιάστε