Δήλωση Ευγενίας Ουζουνίδου για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας



Οι αγώνες των εργατριών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι διεκδικήσεις  και τα δικαιώματα, που κέρδισε το φεμινιστικό κίνημα για τις ίδιες τις γυναίκες αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας, δεν έχουν μόνο συμβολική αξία. Σήμερα ο αγώνας για την ισότητα των φύλων είναι  περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ.

Στην Ελλάδα των μνημονιακών πολιτικών οι γυναίκες δέχονται αφόρητες οικονομικές και ψυχολογικές πιέσεις, βιώνουν  φοβερή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον και υφίστανται  εξαντλητική σωματική κούραση.

Με τον αποκλεισμό τους από την εργασία κλήθηκαν πρώτες και σε ποσοστό εξαιρετικά υψηλό να πληρώσουν το τίμημα της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, που άλλοι δημιούργησαν και συντηρούν για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Με την κατεδάφιση του Κράτους Πρόνοιας , προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος, οι γυναίκες επωμίστηκαν, σχεδόν αποκλειστικά, τη φροντίδα των αρρώστων, των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες των οικογενειών τους.

Με την υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, για περιορισμό των κρατικών δαπανών στο όνομα, και πάλι, του χρέους, το δικαίωμά τους στο ύψιστο αγαθό της υγείας τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ βάλλεται και η μητρότητα  με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό.

Συνεπώς, σήμερα ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών και για την ισότητα είναι αγώνας κατά των μνημονίων και των πολιτικών που τις εξαθλιώνουν και τις περιθωριοποιούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι μεγάλη δύναμη δημοκρατίας, ανατροπής, χειραφέτησης και προοδευτικού ριζοσπαστισμού. Δίνει φωνή στο πρόγραμμά του στα φεμινιστικά προτάγματα, για μια κοινωνία σεβασμού των ανθρώπινων αξιών και απόλυτης ισότητας των φύλων.

Η φετινή 8η Μαρτίου ας είναι η αφετηρία ενός μαζικού και μεγάλου αγώνα ανατροπής!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.