ΔΕΥΑΚ προς ΔΕΗ: «Η ΔΕΗ έχει προκαλέσει ζημία και οφείλει στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ.»



Σχετικά με την αναδημοσίευση άρθρου υπό τον τίτλο “ Χρέη-μαμούθ στη ΔΕΗ από δημοτικές επιχειρήσεις ενώ κόβεται το ρεύμα σε οικογένειες- Στις πρώτες θέσεις ΔΕΥΑ Κοζάνης και Εορδαίας” σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Από το 1991 η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑ Κοζάνης , ,έθεσαν στην διοίκηση της ΔΕΗ, το πρόβλημα των επιπτώσεων από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ στην ύδρευση του Δήμου Κοζάνης, καθώς η εξορυκτική δραστηριότητα στο Νότιο Πεδίο του Λ.Κ.Π-Α επηρεάζε δυσμενώς τον υδροφόρο ορίζοντα στη λεκάνη Σαρί-Γκιόλ, από όπου με υδρογεωτρήσεις υδροδοτούνταν μέχρι το καλοκαίρι του 2008 η πόλη της Κοζάνης.

2. Από διερεύνηση των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί, επιβεβαιώθηκε ότι το υδροφόρο σύστημα βρίσκονταν σε αρνητικό ισοζύγιο λόγω υπεραντλήσεως και το μέγεθός του ελαττώνονταν με την πάροδο του χρόνου λόγω επέκτασης των λιγνιτωρυχείων.
   Η ΔΕΥΑΚ αναγκάστηκε τότε να δρομολογήσει(2002) οριστική επίλυση για την ύδρευση της πόλης από τον καρστικό υδροφόρο Νότια-Νοτιοδυτικά της πόλης  (περιοχή Βαθυλάκου) , με επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 14.000.000€  ενώ υπέστη και την απαξίωση του υφιστάμενου εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης (2 αντλιοστάσια, 10 γεωτρήσεις , 2 αγωγούς μεταφοράς) ζημιά που ανήρθε στα 3.500.000€.
   Επειδή από τις μελέτες πρέκυψε κύρια ευθύνη της ΔΕΗ, για ‘όλα τα παραπάνω, η ΔΕΥΑ Κοζάνης πάγωσε υποχρέωσή της, για αντίστοιχους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας από 1-1-1989 μέχρι 31-3-1999 ύψους
3.367.391,18€ ζητώντας συμψηφισμό τους με την προαναφερόμενη ζημιά.
   Επίσης η ΔΕΥΑ Κοζάνης προχώρησε και βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης της ζημιάς που έχει υποστεί από την ΔΕΗ Α.Ε. και η οποία είναι πολλαπλάσια “της οφειλής” των 3.370.000€.
( το κόστος με το οποίο έχει επιβαρυνθεί τελικά η ΔΕΥΑΚ από την εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ Α.Ε. ανέρχεται σε 16,5 εκατομμύρια ευρώ)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.