Έρχεται ιστορική σύγκλιση ψυχρών και θερμών αέριων μαζών! Δείτε αναλυτικά



Χρόνια είχε να συμβεί κάτι τέτοιο πάνω από τον Ελλαδικό χώρο, πιο συγκεκριμένα από το 2006. Σας το είχαμε αναφέρει ότι θα γίνει αυτό, από τις αρχές κιόλας του μήνα.

Ψυχρότερες αέριες μάζες πολικής προελεύσεως, θα κατέβουν αρκετά χαμηλά από την βόρεια Ευρώπη και θα εισβάλλουν από την ερχόμενη Κυριακή, σε όλη την βόρεια Ελλάδα. Θερμότερες αέριες μάζες θα υπάρχουν ήδη από την Στερεά Ελλάδα και νοτιότερα. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, την Κυριακή το μεσημέρι, η Θεσσαλονίκη θα έχει 4-5oC και η Ρόδος θα έχει 16-17oC. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά και νότου, θα είναι τεράστιες, ακόμα και 15 ολόκληρων βαθμών Κελσίου. Ενώ το μεσημέρι της Κυριακής η Φλώρινα θα έχει -1 με 0oC, στην νότια Ελλάδα η θερμοκρασία θα αγγίζει τους 16 με 17 βαθμούς Κελσίου.

Μία τέτοιο σύγκλιση αέριων μαζών σε συνδυασμό και με το χαμηλό που θα υπάρχει στην χώρα μας, μπορεί να προκαλέσει πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα, δηλαδή πολλές βροχές αλλά και πυκνά χιόνια. Τα χιόνια φαίνεται να σημειώνονται εκεί που θα υπάρχει η ψυχρή αέρια μάζα, δηλαδή στην βόρεια Ελλάδα, ενώ οι βροχές θα πέφτουν εκεί όπου θα υπάρχει η θερμή αέρια μάζα. Τέτοιου είδους καιρικά συστήματα, έχουν δώσει στο παρελθόν όπως το 2001 στην βόρεια Ελλάδα, ιστορικούς χιονιάδες, οι οποίοι δεν φαινόντουσαν κιόλας.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνονται τόσο πολλά χιόνια όπως το 2001, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν εκπλήξεις σε σχέση με την σφοδρότητα των φαινομένων.

Πηγή: greek-weather.org

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.