Οι παρεμβάσεις της Ε. Ουζουνίδου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου



Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου σχετικά με τη ρύθμιση των θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 21/1/2014, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου υπογράμμισε την ανάγκη να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί το ξεπούλημα της εταιρείας και τόνισε τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, η Ε. Ουζουνίδου έθεσε αρχικά το παρακάτω ερώτημα:

«Σε όλες τις επιτροπές θέσαμε το θέμα σχετικά με τη θέση της ΔΕΗ στο ζήτημα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Προφανώς θα υπάρχει και κάποια απόφαση του Δ.Σ.. Γιατί δεν ήρθαν οι αρμόδιοι να μας ενημερώσουν, έστω για την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η., ότι προτίθεται να πουλήσει τη θυγατρική της;»

Στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης επεσήμανε: «Οι συνάδελφοί μου με κάλυψαν σε όλα τα θέματα που ανέπτυξαν, σε όλες τις πλευρές του νομοσχεδίου. Θέλω μόνο να επιμείνω  στην απόσυρση τώρα του νομοσχεδίου αυτού, για τον πρόσθετο και σημαντικότατο λόγο ότι το συγκεκριμένο μονοπώλιο δεν είναι ένα οποιοδήποτε μονοπώλιο, αλλά αφορά στη  μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και αφορά κατά συνέπεια άμεσα και στην ασφάλεια της χώρας, στην παραγωγή και την ανάπτυξή της, στο κάθε νοικοκυριό. Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι σε χέρια ιδιώτη. Άσχετα με την ιδεολογία που μπορεί να έχει κάποιος, και μπορεί να αντιπαρατεθούμε, δεν μπορεί μια οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην έχει αυτό το εργαλείο, προκειμένου να ασκήσει μια οποιαδήποτε πολιτική. Είναι καίριας πολιτικής σημασίας, γιατί δεν αφορά  σε ένα οποιοδήποτε δίκτυο. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, αφού έγινε η απελευθέρωση και είχαν πουληθεί τα πάντα, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι αριστερός, που είναι στο λαϊκό κόμμα, αναρωτήθηκε πού έφτασαν, μιας και δεν μπορεί να ασκήσει καμία πολιτική. Το θέμα αυτό είναι ένα εθνικό θέμα, αφορά όλους μας. Πρέπει να σταματήσουμε να παίζουμε. Έχουμε ιδεολογικές διαφορές σε σχέση με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά μπορούμε να τις συζητήσουμε. Δεν μπορούμε, όμως, να παίζουμε με την ασφάλεια της χώρας, με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ως τέτοιο πρέπει να δούμε το θέμα. Δεν μπορεί όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, όλες οι ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης, να έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέρχονται στο θέμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και των τιμών, και να μη μπορεί η δική μας χώρα. Αυτοί δεν έχουν τις ίδιες προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά; Σε αυτή την Επιτροπή έπρεπε να συζητήσουμε κατά πόσον είναι εθνικό συμφέρον ένα φυσικό μονοπώλιο να δίνεται σε ιδιώτη.

Ας αφήσουμε τα περί απελευθέρωσης της αγοράς, αυτό είναι το κύριο ζητούμενο και σ’ αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.»

Απαντώντας στην αναφορά του εισηγητή της Ν.Δ. κ. Μουσουρούλη, σχετικά με την αναφορά της  ίδιας στο παράδειγμα της Σλοβενίας, η Ε. Ουζουνίδου σημείωσε πως:

«Το καταλληλότερο παράδειγμα είναι, όταν θέλεις να ασκήσεις πραγματικά κοινωνική πολιτική. Επίσης, αυτό που δεν είπα, είναι η πρεμούρα, σε κάθε ομιλία, του κ. Υφυπουργού, να τονίζει την «ισχυρή παρουσία του ελληνικού δημοσίου» με το πακέτο, καθώς και τη σημαντικότητα αυτού του δικτύου, στην προσπάθειά του να κατευνάσει όλους εμάς, με το πρόσχημα της «ισχυρής παρουσίας του ελληνικού δημοσίου». Γιατί; Αφού είναι ρυθμιζόμενη αγορά. Γιατί το τονίζει συνεχώς; Επίσης, υπάρχει και το άλλο. Λέει ότι το παίρνει από τη ΔΕΗ. Γιατί το παίρνει από τη ΔΕΗ; Γιατί το επόμενο βήμα είναι η ιδιωτικοποίηση πλήρως της ΔΕΗ. Είναι ξεκάθαρο.

Το ερώτημα σ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι εάν πραγματικά θέλουμε μια χώρα ασφαλή, αν θέλουμε να υπάρχει εθνική ασφάλεια. Και σ’ αυτό πρέπει να απαντήσουμε και να τοποθετηθούμε».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.