«Τοπίο στην ομίχλη» τα Νέα Κοιμητήρια Πτολεμαΐδας



Έχουν περάσει 3,5 σχεδόν χρόνια από την τελετή θεμελίωσης της περίφραξης των νέων κοιμητηρίων Πτολεμαΐδας που κατασκευάζονται στην περιοχή “Κουρί”, αλλά θα περάσουν πολλά ακόμα μέχρι να αποκτήσει η πόλη της Πτολεμαΐδας τα νέα κοιμητήρια που έχει ανάγκη, αφού ως γνωστόν τα δύο υπάρχοντα έχουν κορεσθεί και παρά τις εκταφές που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό και την πρόσφατη επέκταση των κοιμητηρίων της Αγίας Τριάδας, δεν επαρκούν για την ταφή των νεκρών.

Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από όσα ακούστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας, το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει την επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 430/2008 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Νέων Κοιμητηρίων Πτολεμαΐδας, με την οποία είχε γνωμοδοτήσει στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα, δεδομένου ότι είναι ανεπίκαιρη.

Καθώς, με βάση όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Χαράλαμπος Παναγιωτίδης, η «εν λόγω μελέτη χρειάζεται επικαιροποίηση- καινούρια απόφαση επειδή έχουν παρέλθει 4 χρόνια».

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης ότι για να τελειώσει αυτή η υπόθεση με τα Νέα Κοιμητήρια «χρειάζεται να γίνουν τουλάχιστον 7 μελέτες» κι επειδή η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν μπορεί να κάνει τις μελέτες θα πρέπει να γίνει μια προκήρυξη για να ανατεθούν σε ιδιώτες ώστε σε ένα χρόνο μέσα να έχουν γίνει οι μελέτες και να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής των κοιμητηρίων.

Ερωτηθείς από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργο Κωτσίδη, για το εάν πιστεύει ότι μπορούν να υπερπηδηθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο έργο και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την κατασκευή των κοιμητηρίων, ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι επειδή υπάρχει μια δέσμευση από την πλευρά της ΔΕΗ για να γίνει το έργο, καθώς στο εν λόγω χώρο θα υπάρχει χώρος κοιμητηρίων για τον Πτελεώνα. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία ότι «εάν σε ένα χρόνο ολοκληρωθούν οι μελέτες, από εκεί και πέρα να προχωρήσει το έργο». Σημείωσε μάλιστα ότι υπήρξε και κάποια αστοχία με το έργο της περίφραξης των κοιμητηρίων, με αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο γιατί η μελέτη δεν ήταν αυτή που έπρεπε να είναι.

Υπενθυμίζεται ότι τα Νέα Κοιμητήρια έχουν χωροθετηθεί και κατασκευάζονται βόρεια της πόλης της Πτολεμαΐδας και σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τα όριά της, όπου διαμορφώνεται μια δημοτική έκταση 37 περίπου στρεμμάτων. Στο συγκεκριμένο χώρο εκτός από τη διαμόρφωση της χάραξης ταφικών μνημείων, προβλέπεται να κατασκευαστεί εκκλησία, οστεοφυλάκιο, χώρος χωνευτηρίου, κτήριο με γραφεία και χώρος υγιεινής, φυλάκιο, αίθουσα τελετών και συναφών καταστημάτων, καθώς και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων,

Πάντως το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί “γεφύρι της Άρτας”, αφού με τα βάση λεγόμενα του π. δημάρχου Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη στην τελετή θεμελίωσης περίφραξης των κοιμητηρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, επρόκειτο για ένα από τα τρία σημαντικότερα και κατεπείγοντα έργα με τα οποία καταπιάστηκε από τη στιγμή που ανέλαβε ως δημοτική αρχή και πως χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να εκπονηθούν γεωλογικές μελέτες, ενώ με την έναρξη κατασκευής της περίφραξης ξεκίνησαν νέες ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς στην περιοχή είχαν βρεθεί παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο κ. Τσιούμαρης είχε σημειώσει επίσης τότε ότι, ο σχεδιασμός προέβλεπε να γίνει μία προσθήκη έκτασης, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (δασική και αρχαιολογική υπηρεσία), προκειμένου να φτάσουν συνολικά στα 66 στρέμματα, θέμα όμως για το οποίο δεν έγινε καμία αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο.

Την επικαιροποίηση της απόφασης για το ρυμοτομικό πάντως ψήφισαν σύσσωμες όλες οι παρατάξεις του Δ.Σ.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.