Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλείνει την πόρτα στην Πτολεμαΐδα 5



Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) επιβεβαίωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5, διαψεύδοντας έτσι παλαιότερους ισχυρισμούς της ΔΕΗ περί πιθανότητας υποστήριξης του συγκεκριμένου έργου.1

Πιο συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το WWF, αξιωματούχοι της ΕτΕπ δήλωσαν ότι οποιοδήποτε αίτημα της ΔΕΗ για χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου θα προσέκρουε στη νέα πολιτική επενδύσεων της τράπεζας σε έργα και υποδομές ενέργειας.2 Με αυτήν της την τοποθέτηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ουσιαστικά επικυρώνει τη θέση του WWF, βάσει της οποίας η Πτολεμαΐδα 5 είναι ένα έργο με τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.3

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ επέλεξε να ανακοινώσει σε διθυραμβικό τόνο την εξασφάλιση ομολογιακού δανείου ύψους € 739 εκατ. από κοινοπραξία ξένων τραπεζών, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει πώς ακριβώς θα εξασφαλίσει το υπόλοιπο μισό της χρηματοδότησης.4  

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και ως ένα πρώτο θετικό δείγμα της συνέπειας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απέναντι στην πολιτική της για την ενέργεια. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη τράπεζα είναι αποφασισμένη να παίξει ηγετικό ρόλο στην κατεύθυνση προς καθαρές επενδύσεις για ενέργεια. Το WWF καλεί και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW,5 να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς έργα παλαιάς κοπής, που αποδεικνύονται βρώμικα αλλά και ασύμφορα σε οικονομικούς όρους. Η καθαρή ενέργεια είναι μία βιώσιμη και εφικτή επιλογή για την Ελλάδα και χρήζει αμέριστης υποστήριξης», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Γκοντινό, οικονομολόγος στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF, για να συμπληρώσει:

«Καλούμε όλα τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δεσμευτούν δημόσια για την απεμπλοκή τους από τα έργα άνθρακα και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενδέχεται να επενδύσουν σε έναν νέο λιγνιτικό σταθμό στο Κόσσοβο, παρά τις δεσμεύσεις τους για αποκήρυξη των έργων άνθρακα».

Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:

    Ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, 21.3.2012, δείτε το video (36:05’)
    Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη έπειτα από την αναθεώρηση των κριτηρίων δανειοδότησης της ΕΤΕπ, βάσει των οποίων θεσπίστηκε ένα ελάχιστο όριο εκπομπών CO2 (550 g CO2/kWh) για νέες ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Όπως φαίνεται, ΔΕΗ και ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στην κάλυψη του 18% του κόστους κατασκευής της Πτολεμαΐδας-5 από την ΕΤΕπ, καθώς με εκπομπές της τάξης των 1050 g/KWh[3] είναι προφανές ότι η νέα μονάδα απέχει μακράν από την κάλυψη των νέων κριτηρίων της ΕΤΕπ.
    Σύμφωνα με έκθεση του WWF Ελλάς από τον Ιούνιο του 2013, η επένδυση της ΔΕΗ στις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες (Πτολεμαΐδα-5 και Μελίτη-2) αποδεικνύεται ζημιογόνα και με οικονομικούς όρους. Μάλιστα, βάσει συγκεκριμένων σεναρίων, η Πτολεμαΐδα-5 ενδέχεται να εμφανίσει και αρνητικό εσωτερικό βαθμό απόδοσης της αρχικής επένδυσης, έως -5,4%. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως για κάθε 100 ευρώ επένδυσης, η ΔΕΗ θα παίρνει πίσω 94,6 ευρώ. Δείτε περισσότερα εδώ.
    Δείτε εδώ το σχετικό δελτιο τύπου της ΔΕΗ.
    Σύμφωνα με ανακοινώσεις της ΔΕΗ, έχει ζητηθεί από την KfW η εκχώρηση δανείου, για την μερική κάλυψη της χρηματοδότησης της επένδυσης.

wwf.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.