Η Πτολεμαΐδα αποχαιρέτησε τον πρώην Δήμαρχό της Ανέστη Σπανίδη



Το ύστατο χαίρε στον πρώην Δήμαρχο Πτολεμαΐδας, Ανέστη Σπανίδη, ο οποίος απεβίωσε την Πέμπτη από παθολογικά αίτια σε ηλικία 84 ετών και κηδεύτηκε με δαπάνη του Δήμου Εορδαίας, είπαν χθες το μεσημέρι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας, σύσσωμοι οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Εορδαίας, εκπρόσωποι φορέων και ο λαός της Πτολεμαΐδας, που συνέρρευσε στο ναό της Αγίας Σκέπης όπου εψάλη η εξόδιος ακολουθία του και τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία.

Αναφορά στην απλότητα, τον πράο και έντιμο χαρακτήρα του και την ανιδιοτέλειά του, αλλά και την μεγάλη προσφορά στην Πτολεμαΐδα και την ευρύτερη περιοχή, έκανε ο μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος ο οποίος χοροστάτησε στην εξόδιο ακολουθία. «Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος προσέφερε πολλά στην πόλη της Πτολεμαΐδας και την περιοχή και εργάστηκε αθορύβως», τόνισε ο μητροπολίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ήταν πάντα παρών στα κοινωνικά δρώμενα, ενώ αναφέρθηκε και στην άψογη σχέση του με την εκκλησία και την πάντοτε καλή μεταξύ τους συνεργασία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο λιτό και απέριττο τρόπο με τον οποίο έζησε ο Ανέστης Σπανίδης. Σημείωσε μάλιστα ότι στο σπίτι του όπου πήγαν οι ιερείς για το τρισάγιο «είδαν ένα απλό σπίτι με πολλά βιβλία και ολίγα παλαιά έπιπλα. Τίποτε άλλο. Ζούσε απέριττα, αθόρυβα και πάντοτε έδινε το παρών στην εκκλησία», όπως δήλωσε ότι τον θυμάται από τότε που ήταν πρωτοσύγκελος της μητρόπολης.

«Σήμερα σε αποχαιρετά η πόλη της Πτολεμαΐδας και ολόκληρος ο Δήμος Εορδαίας και στο τελευταίο αντίο σού αποδίδει την αγάπη με την οποία όσα χρόνια θήτευσες Δήμαρχος και όσα χρόνια έζησες ανάμεσά μας, προσέφερες απλόχερα και ανιδιοτελώς», τόνισε η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο. «Η Δημοτική Αρχή εκφράζοντας την εκτίμηση όλων αλλά και την οδύνη για το δυσαναπλήρωτο κενό σου, σού αναγνωρίζει το μεγαλείο της ψυχής και του πνεύματός σου», πρόσθεσε η Δήμαρχος.

Μιλώντας πάντα σε δεύτερο πρόσωπο η κ. Βρυζίδου, είπε: «Ένας ακούραστος δάσκαλος μάς γνώρισες την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και οι καρποί του διδασκαλικού σου έργου, πετυχημένοι επιστήμονες και άνθρωποι συνεχίζουν τα βήματά σου, διατηρώντας το πνεύμα, τις αρχές που εσύ ενέπνευσες, βίωσες και δίδαξες στο παρών και στο μέλλον.

Είχες την τύχη να έχεις τα περισσότερα παιδιά από κάθε πατέρα που σήμερα θρηνούν δίπλα σου, γιατί και εσύ ήσουν δίπλα στο κάθε ένα με απέραντη και ανεξάντηλητη προσφορά.

Διεκδίκησες τον Δήμο Πτολεμαΐδας και κέρδισες δυο φορές την εμπιστοσύνη του κόσμου αφού πρώτα κέρδισες τις καρδιές του.

Δεν διέψευσες τις προσδοκίες των πολιτών αυτής της πόλης και έκανες περήφανους τους συνδημότες μας με το υψηλό ήθος, την εντιμότητα, την εργατικότητα και το μοναδικό σου έργο που για την περίοδο που ασχολήθηκες ήταν πρωτοπόρο και τεράστιο.»

Τόνισε επίσης ότι η πόλη πήρε μορφή αστικού κέντρου με πεζοδρόμια, υποδομές ύδρευσης, Δημαρχείο, Βιβλιοθήκη, σχολεία και κυρίως σωστές ανθρώπινες σχέσεις, δικαιοσύνη και αξιοκρατία επί των ημερών του, αλλά και ότι η επιβεβαίωση της πετυχημένης πορείας του Α. Σπανίδη ήταν στη συνέχεια η επί δεκαετίες λάμψης της προσωπικότητας του κερδίζοντας την πολυπόθητη υστεροφημία που οδηγεί στην καταγραφή στην Ιστορία και στην Αιωνιότητα.»

Εξέφρασε τέλος δημόσιες ευχαριστίες προς τον εκλιπόντα για: «για όσα μάς δίδαξες με τον λόγο και το παράδειγμά σου. Σε ευχαριστούμε γιατί τίμησες την αυτοδιοίκηση δίνοντάς της υπόσταση και σεβασμό.

Σε ευχαριστούμε για την συμπαράσταση και την καθοδήγηση που απλόχερα μάς προσέφερες μέχρι το τέλος. Όλοι ευχόμαστε να μάς θυμούνται με αγάπη για πάντα, εσύ όμως το κατάφερες γιατί γνώριζες ότι αυτό απαιτεί ταπεινότητα και θυσία.»

Τον αποθανόντα π. Δήμαρχο αποχαιρέτησαν επίσης οι πρώην Δήμαρχοι Πτολεμαΐδας Κώστας Μαυρομάτης, Σταύρος Φραγκουλίδης και Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας Γιώργος Καμπούρης, ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψήφισμα για το θάνατο του πρώην Δημάρχου του Δήμου Πτολεμαΐδας, Ανέστη Σπανίδη, εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας το οποίο συνήλθε εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης, προκειμένου: «να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα, εκτιμώντας την μεγάλη προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην τοπική κοινωνία και να αποδώσει την πρέπουσα και επιβαλλόμενη τιμή στον άνθρωπο που διακρίθηκε καθ’ όλες τις εκφάνσεις ζωής του, στην εργασιακή του διαδρομή καθώς ήταν φιλόλογος καθηγητής αλλά και κυρίως κατά την περίοδο που διετέλεσε δήμαρχος, τα έτη 1975- 1978 και 1983-1986 που επί των ημερών του αναβαθμίσθηκε η πόλη της Πτολεμαΐδας, οργάνωσε την ΔΕΥΑΠ, ιδρύθηκε το πρώτο ΚΑΠΗ και πολλά άλλα, υπήρξε ένας άνθρωπος μετριοπαθής στα λόγια και τις πράξεις με υψηλό αίσθημα ήθους, ένας εξαιρετικός “κύριος” με αξίες τις οποίες και υπηρέτησε.»

Το Δ.Σ. Εορδαίας αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Την έκδοση ψηφίσματος σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου του Δήμου Πτολεμαΐδας Ανέστη Σπανίδη ως ακολούθως :

1. Να παραστεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας του.
2. Να εκφράσει τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στους οικείους του Εκλιπόντος.
3. Να εκφωνηθεί επικήδειος λόγος στην εξόδιο ακολουθία του.
4. Να γίνει η κηδεία του με δαπάνη του Δήμου Εορδαίας.
5. Η παρούσα απόφαση να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Εορδαίας.
Η απόφαση αυτή πήρε αυξ. Αριθμ. 1/2014.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.