«Πράσινο φως» για την ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνη από το Υπουργείο Πολιτισμού



Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα τη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μελέτη για την ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνη, σε ό,τι αφορά το αρχαιολογικό της σκέλος, μετά την εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν στην πλατεία Λασσάνη πλέον κρίνονται ήπιες, δεν προκαλούν έμμεση βλάβη στο Αρχοντικό Λασσάνη και συμβάλλουν στην ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του, από τη Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργειού Πολιτισμού.

Αυτό ήταν ένα από τα χαρτιά που υπολείπονταν στον φάκελο του έργου. Η Διαχειριστική Αρχή αναμένεται, τώρα, να εξετάσει τον φάκελο και να δώσει την απαραίτητη προέγκριση δημοπράτησης. Ουσιαστικά, ήταν το τελευταίο χαρτί πριν τη δημοπράτηση του έργου, μιας και όπως όλα δείχνουν, κάμφθηκε και το μεγαλύτερο μέχρι τώρα κόλλημα. Το συμβούλιο, χωρίς να είναι παρόντες εκπρόσωποι του Δήμου, είχε απορρίψει τη μελέτη, με το σκεπτικό ότι οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην πλατεία και η πολυπλοκότητα των χαράξεων δεν λειτουργεί υπέρ του κτιρίου του Αρχοντικού Λασσάνη, μη αναδεικνύοντας το και αποσπώντας την προσοχή του επισκέπτη από αυτό.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης Βαγγέλη Καραπάτσιο, “Η πρώτη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων ήταν αρνητική για την πλατεία, με το σκεπτικό ότι αν η πλατεία γίνει καλύτερη και οι παρεμβάσεις σε αυτή είναι μεγάλες, τότε αυτό θα δρα ανταγωνιστικά και όχι προς όφελος του Αρχοντικού Λάσσανη. Η προσοχή του επισκέπτη θα αποσπάται στην πλατεία και όχι στο μνημείο, οπότε με το σκεπτικό αυτό είχε μπλοκαριστεί η μελέτη”. Ο Δήμος έκανε αλλαγές, ξανασυνεδρίασε το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων, έγιναν οι απαραίτητες αλλαγές από τη μελετητική ομάδα και ομόφωνα είναι δοθεί το “πράσινο φως”. Η από τις 24 Ιανουαρίου απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων ήρθε να επικυρώσει αυτή ακριβώς την απόφαση. Όπως προσθέτει ο κ. Καραπάτσιος “Η έγκριση ήρθε κεντρικά, από το Υπουργείο Πολιτισμού και αυτό είναι ενδεικτικό”.

Από τον Πρωινό Λόγο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.