Κοζάνη: Διχάζουν οι έλεγχοι για το κάπνισμα!



Έντονο προβληματισμό στους ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ και εστιατορίων της περιοχής, αλλά και ικανοποίηση σε μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, έχουν προκαλέσει οι συνεχείς, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντατικοί έλεγχοι στην Κοζάνη, την Εορδαία και σε άλλες πόλεις, για την εφαρμογή του «περίφημου» αντικαπνιστικού νόμου. Μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγιεινής και της Αστυνομίας, εφαρμόζοντας τη σχετική οδηγία από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ξεκίνησαν πριν από δέκα περίπου ημέρες τους σχετικούς ελέγχους, από τις πόλεις της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας, επιβάλλοντας, μάλιστα, και αρκετά πρόστιμα για το κάπνισμα, τόσο σε ιδιοκτήτες καφέ-μπαρ-εστιατορίων, αλλά και σε θαμώνες, όπως άλλωστε προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου», προχθές, Τρίτη, ανάλογο κλιμάκιο βρέθηκε και στην πόλη των Σερβίων, για ελέγχους εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ ανάλογες «έφοδοι» θα συνεχιστούν και σε άλλες περιοχές. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως έχει προκαλέσει την ικανοποίηση πολλών πολιτών που ζητούν εδώ και χρόνια να εφαρμοστεί, επιτέλους, και στην Ελλάδα και στην περιοχή μας ο αντικαπνιστικός νόμος, δυσφορώντας για τη μεγάλη ανοχή που έχει δείξει μέχρι σήμερα η πολιτεία, με τους ίδιους τους πολίτες να δείχνουν αποφασισμένοι να συνδράμουν και εκείνοι στην εφαρμογή του, με τις επισημάνσεις τους προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, η πλευρά των ιδιοκτητών εκφράζει τη έντονη αντίθεσή της στον τρόπο εφαρμογής του νόμου, υποστηρίζοντας πως αφενός μεν δεν εφαρμόζεται παντού, αφετέρου δε πως αποτελεί βασική αιτία που έχουν αδειάσει τα μαγαζιά τους, εν μέσω και της μεγάλης κρίσης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χρήστου Φτάκα, προέδρου του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφέ της Κοζάνης, ο οποίος επισημαίνει πως «είναι ένας νόμος που ισχύει από το 2010, αλλά, όπως είδαμε, όλοι οι Έλληνες αντέδρασαν και στην αρχή τα καταστήματα άδειασαν και αρκετά έκλεισαν. Στη συνέχεια είδαμε μια ανεκτικότητα από τοις αρχές, που ήταν καλή, γιατί μπόρεσαν και συγκράτησαν τις επιχειρήσεις σε ικανοποιητικό βαθμό. Από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι εντατικοί έλεγχοι βλέπουμε πως τα μαγαζιά είναι άδεια σχεδόν κάθε βράδυ. Δεν υπάρχει περίπτωση μέχρι να τελειώσει η οριστική απαγόρευση του τσιγάρου να μείνουν πολλές επιχειρήσεις. Σίγουρα θα κλείσουν πολλές. Ο κόσμος δε βγαίνει, γιατί φοβάται και το πρόστιμο, με την τσέπη του να είναι πολύ επιβαρυμένη».

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.