Σχολεία της Ευρώπης στο Γυμνάσιο της Αιανής



Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 5η συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο «Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας» στην Αιανή την περασμένη εβδομάδα 09-13/12/2013.

Ήταν η σειρά του Γυμνασίου Αιανής να υποδεχθεί τους συμμετέχοντες του προαναφερόμενου προγράμματος από την Ιταλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και τη Δημοκρατία της Τσεχίας.

Το προσωπικό του σχολείου και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καλωσόρισαν τους επισκέπτες μ’ ένα γευστικό δείπνο σε τοπικό εστιατόριο της Αιανής. Το επόμενο πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες του προγράμματος. Από νωρίς οι φιλοξενούμενοι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου, παρακολούθησαν τα μαθήματα μαζί με τους φιλοξενούντες συμμαθητές τους και συμμετείχαν στις σχολικές δραστηριότητες.

Οι εκπαιδευτικοί αρχικά, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο της Κοζάνης α.α. κ. Μάρκο Φλώρο, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος και στην αναγκαιότητα της υιοθέτησης μιας διαπολιτισμικής κουλτούρας απ΄ όλους τους Ευρωπαϊκούς λαούς και ολοκλήρωσε την ομιλία του δίνοντας πληροφορίες για το Δήμο Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τη Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Μακεδονίας, κα Βασιλική Βόντσα, η οποία στο πλαίσιο της εγκάρδιας υποδοχής, επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης αυτών των προγραμμάτων λόγω της ανταλλαγής εμπειριών, ενώ δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουν τη δομή της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας μέσα από μια περιληπτική αλλά μεστή παρουσίαση από το προσωπικό της Διεύθυνσης.

Συνεχίζοντας το πρόγραμμά τους, ξεναγήθηκαν στο Γυμνάσιο της Αιανής θαυμάζοντας την παραδοσιακή γωνιά, η οποία ετοιμάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, επισκέφθηκαν αίθουσες για να παρακολουθήσουν μαζί με τους μαθητές διδασκαλία διαφόρων μαθημάτων και έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις υποκριτικές και γλωσσικές δεξιότητες των μαθητών του σχολείου παρακολουθώντας τη θεατρική ομάδα να ερμηνεύει διασκευασμένο το έργο «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στην Αγγλική γλώσσα.

Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών στο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί άρχισαν να εργάζονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μεθοδολογικού οδηγού υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και της δημιουργίας ενός πολιτιστικού χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου, όπως ορίζεται από το πρόγραμμα και για τις υπόλοιπες χώρες, να γνωστοποιηθούν τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής. Αργά το απόγευμα καθηγητές και μαθητές συμμετείχαν στο στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου της πλατείας της Αιανής. Το βράδυ, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τη μονάδα απόσταξης τσίπουρου (καζάνι) του κ. Γρηγοριάδη Γιάννη στο Μαυροδένρι όπου εξεπλάγησαν θετικά όχι μόνο από τον τρόπο απόσταξης, αλλά και από τον τρόπο αναμονής της απόσταξης δοκιμάζοντας ντόπια εδέσματα και κρασιά υπό τους ήχους της μουσικής των «Τζαναμπέτηδων».

Την Τετάρτη, καθηγητές και μαθητές, φιλοξενούντες και φιλοξενούμενοι, επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη, περιηγήθηκαν σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, ξεναγήθηκαν στον Λευκό Πύργο, έμαθαν για την ιστορία της πόλης, ευφράνθηκαν αγναντεύοντας το Αιγαίο και το κουραστικό της ημέρας αποζημίωσε η θέα του Θερμαϊκού με φόντο το ηλιοβασίλεμα πίσω από τα Πιέρια όρη.

Την τελευταία μέρα του προγράμματος οι φιλοξενούμενοι εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από το πλήθος και τον πλούτο των ευρημάτων του Αρχαιολογικού  Μουσείου Αιανής, αλλά και από την ευφράδεια των μαθητών του Γυμνασίου, οι οποίοι τους ξενάγησαν και τους επέδειξαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου στην αγγλική γλώσσα.

Το μεσημέρι κυρίες, μέλη των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, του Δημοτικού Σχολείου, του Νηπιαγωγείου, του Μορφωτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Γυναικών Αιανής, αλλά και των Πολιτιστικών Συλλόγων Καισαρειάς και Ρυμνίου, είχαν ετοιμάσει πλούσια και ποικίλα εδέσματα, στην όψη των οποίων οι φιλοξενούμενοι εξεπλάγησαν με την ποσότητα, την ποιότητα και τον διάκοσμο. Δοκίμασαν απ΄ όσες νοστιμιές μπορούσαν ακούγοντας άσματα από τη χορωδία του σχολείου και βλέποντας το χορευτικό τμήμα να χορεύει παραδοσιακούς τοπικούς και λαϊκούς χορούς. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπ/σης κ. Κοσμάς Σαββιλωτίδης, ο οποίος, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Γυμνασίου Αιανής, επεσήμανε τη σπουδαιότητα του προγράμματος για μαθητές και καθηγητές και μίλησε για τις ομορφιές, τα αξιοθέατα και τη δυναμική της Αιανής και της ευρύτερης περιοχής. Από την πλευρά των φιλοξενούμενων, ο κ. Günter Peifer, συντονιστής του προγράμματος, ιδιαίτερα ενθουσιασμένος απ΄ ό,τι βίωσε στη χώρα μας, αναφέρθηκε στην εκπληκτική όπως είπε οργάνωση του όλου εγχειρήματος, τόνισε την χαρά του για την παρουσία του στην Αιανή, εντυπωσιάστηκε από το κλίμα συνεργασίας καθηγητών, μαθητών και γονέων, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν σ΄ αυτό, ιδιαίτερα όμως τις οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές τους λέγοντας ότι τους έκαναν παιδιά τους και δήλωσε ευτυχής που ζει μια τέτοια συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Τέλος καθηγητές και μαθητές έγιναν ένα χορεύοντας και τραγουδώντας παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια μέχρι αργά το απόγευμα.

Την επομένη μέρα, αφού ανανεώθηκε το ραντεβού για την Ιταλία, σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα, μαθητές και καθηγητές αναχώρησαν για τον τόπο τους με τις ομορφότερες αναμνήσεις κι εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ως ένα από τα ωραιότερα χριστουγεννιάτικα δώρα που έλαβαν ποτέ.

Ανοιχτή Ευχαριστήρια Επιστολή του Γυμνασίου Αιανής

Εκ μέρους του Γυμνασίου Αιανής, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας, σε όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση της 5ης συνάντησης Ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius με τίτλο «Ζώντας σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας».
Ξεκινώντας πρώτ΄ απ΄ όλα από τους ίδιους τους μαθητές του Σχολείου, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και ανέδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό.
Τους γονείς των μαθητών (Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων) για την αρωγή τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της οργάνωσης, προετοιμασίας και διεξαγωγής του προγράμματος.
Τις οικογένειες οι οποίες φιλοξένησαν τους μαθητές των άλλων χωρών κάνοντάς τα μέλη της οικογένειας.
Τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου Καθηγητών του Σχολείου για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά τους σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και οργάνωσης της συνάντησης.
Το βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου κα Γκουρτζιούμη Στεφανία για ιδιαίτερη επιμονή και υπομονή που επέδειξε για την προετοιμασία του χώρου.
Τον Δήμο Κοζάνης για την οικονομική στήριξη που παρείχε στο πρόγραμμα αλλά και για όλες τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες που έγιναν στον χώρο του Σχολείου.
Τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής για το χρόνο που διέθεσαν και την προσπάθεια που κατέβαλαν ώστε οι μαθητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ξενάγησης του εκθεσιακού χώρου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Το Σύλλογο Γυναικών Αιανής και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αιανής και Καισαρειάς, τον Μορφωτικό και Αθλητικό Σύλλογο Ρυμνίου για την παροχή και τις ετοιμασίες των εδεσμάτων.
Το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης για την προμήθεια και προβολή αγαθών, παραγόμενων στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.
Τη Δημοτική Κοινότητα Αιανής για την τεχνική υποστήριξη και την οργάνωση δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το ξενοδοχείο Ελείμια 3 για την άριστη συνεργασία και τη θερμή φιλοξενία που επεφύλαξε στους επισκέπτες εκπαιδευτικούς.
Την επιχείρηση Γεώργιος Βαβλιάρας για την αμέριστη συμπαράσταση και την παροχή αγαθών.
Το κέντρο «Υδρόγειος» για την παροχή σερβίτσιων
Το αποστακτήριο του κ. Γρηγοριάδη Γιάννη στο Μαυροδένδρι Κοζάνης για τη θερμή φιλοξενία που μας επεφύλαξε.
Τους μουσικούς κ. Παναγιώτη Πάλλα και κ. Κώστα Τζαναμπέτη με τους συνεργάτες τους για τη συμμετοχή τους στη διασκέδαση των φιλοξενούμενων.
Τον κ. Φώτη Κακαβέλη για τη συμμετοχή του στην οργάνωση, εγκατάσταση και λειτουργία του ηχητικού συνόλου στη γιορτή του Σχολείου.
Τον κ. Γρηγόρη Δάλλη για τη βιντεοκάλυψη των εκδηλώσεων του προγράμματος.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι χωρίς όλους τους παραπάνω φορείς και τα μεμονωμένα άτομα δε θα μπορούσε η εκδήλωση να έχει αυτή την επιτυχία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

 

Για το Γυμνάσιο Αιανής

Ο Συντονιστής του Προγράμματος    Ο Διευθυντής
Αποστόλης Κουβάτας    Μιχάλης Παππάς

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.