Πρόγραμμα για την πρόληψη και αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης υλοποιεί ο Δήμος Κοζάνης



Ο Δήμος Κοζάνης, με τη συνεργασία και την υποστήριξη των στελεχών του Κέντρου Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης Νομού Κοζάνης (Κ.Ε.Δ.Δ.Υ.), της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομού Κοζάνης και Γρεβενών, του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων-Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης σχεδίασε και ξεκίνησε την υλοποίηση του προγράμματος:

«Προλαμβάνοντας και αναγνωρίζοντας την παιδική κακοποίηση»

Το πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2014, περιλαμβάνει:

βιωματικά εργαστήρια για τους εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών (δημοτικών και ιδιωτικών), των νηπιαγωγείων και των υπολοίπων βαθμίδων της τυπικής εκπαίδευσης,
βιωματικά εργαστήρια για τους γονείς
την ενημέρωση-εκπαίδευση των διευθυντών των σχολικών μονάδων του Δήμου Κοζάνης, και
ημερίδα ανοιχτή στο ευρύ κοινό της πόλης.

Η πρώτη δράση του προγράμματος ξεκίνησε την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, και αφορούσε στον πρώτο κύκλο υλοποίησης ενός βιωματικού εργαστηρίου για τους εκπαιδευτικούς των δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου θα υλοποιηθεί ο δεύτερος κύκλος για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς των παιδικών σταθμών. Τέλος, στις 18 Δεκεμβρίου θα ακολουθήσει η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών των νηπιαγωγείων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να απαντήσει σε ένα σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο, καθώς είναι γεγονός πως ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των καταγεγραμμένων συνεπειών της οικονομικής κρίσης βρίσκεται η αύξηση της παιδικής κακοποίησης. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, που χειρίστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, για το διάστημα από την 1/1/2013 έως και τις 31/10/2013 η υπηρεσία δέχτηκε 596 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Αύξηση 62% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το 98% των καταγγελιών ήταν από ανώνυμους συμπολίτες, ενώ μόλις το 2% κατήγγειλε επώνυμα κάποιο περιστατικό. Οι καταγγελίες αφορούσαν 1.151 παιδιά (αύξηση 66% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012) και αξίζει να αναφερθεί ότι το 41% των παιδιών ήταν 0-6 ετών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο τηλέφωνο: 2461351117.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.