Αγριεύει ο καιρός από τις 10 Δεκεμβρίου – Έρχεται χιονιάς… φονιάς!



Αυτό που όλοι οι πολίτες απευχόμαστε δυστυχώς έρχεται! Και μιλάμε για την κακοκαιρία η οποία θα κατεβάσει το θερμόμετρο αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, κάτι που σημαίνει ότι η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή λόγω και της αδυναμίας των περισσότερων να προμηθευτούν πετρέλαιο.

Έτσι η τεράστια και ραγδαία αλλαγή του καιρού θα «χτυπήσει» τη χώρα μας στις 5-6 Δεκεμβρίου ξεκινώντας από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη κατηφορίζοντας για τα Βαλκάνια και την χώρα μας.

Οι θερμοκρασίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα είναι πολύ πιο κάτω από τους 0oC, συνθέτοντας ένα σκηνικό βαρυχειμωνιάς -δυστυχώς- από τα χειρότερα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Σε χώρες όπως η Νορβηγία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και γενικότερα χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, μετά τις 5-6 Δεκεμβρίου θα έχουν ισχυρότατη χιονόπτωση και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2-3 ημερών.

Μία τέτοια εξέλιξη εφόσον γίνει, θα σημαίνει αλλαγή του καιρού στα Βαλκάνια και την χώρα μας γύρω στις 10 με 11 Δεκεμβρίου, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν, αλλά και χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο μια και όλα τα δεδομένα είναι με βάση τη διάταξη των συστημάτων που επικρατούν αυτή την περίοδο σε όλο το βόρειο ημισφαίριο της γης.

Το βέβαιο είναι ότι το πρώτο 15ημερο του Δεκεμβρίου, θα μείνει αξέχαστο όσον αφορά το κρύο και τα χιόνια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, με τον χειμώνα να κάνει την εμφάνιση του αρκετά δυναμικά.

Ποδαρικό με βροχές και χιόνια

Με κρύο, ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και ημιορεινά τμήματα της Βόρειας χώρας, έκανε ποδαρικό ο Δεκέμβριος. Τα χιόνια που πέφτουν σε ορεινές περιοχές, θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 8 και σταδιακά τα 9 μποφόρ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν χθες και συνεχίζουν και σήμερα σε Ιόνιο, Ήπειρο, Στερεά,Θεσσαλία,  Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο.

Χιονιά πέφτουν και στα ορεινά της δυτικής και βόρειας χώρας ενώ Ανατολικοί – Νοτιοανατολικοί άνεμοι, θα φτάνουν στα πελάγη τα 9 μποφόρ και στη στεριά τα 6 – 7 μποφόρ.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μην «πνιγούμε»:

Να βεβαιωθούμε ότι τα λούκια και οι υδρορροές δεν είναι φραγμένα.
Να ασφαλίσουμε αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τη ραγδαία βροχόπτωση.
Να αποφύγουμε τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
Να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να αλλάξουμε τις μετακινήσεις μας ώστε να αποφύγουμε την αιχμή της καοκαιρίας.
Αν πρόκειται να μετακινηθούμε με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις, να έχουμε αλυσίδες.
Οι μετακινήσεις καλύτερα την ημέρα και από κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουμε τους οικείους μας για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουμε.
Απαγορεύεται να διασχίζουμε χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας αλλά και αρκετές ώρες μετά το τέλος της.
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουμε στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα.
Επίσης σε περίπτωση που σταθμεύσουμε μέσα σε αυτό πάντα με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Η καταιγίδα Nettuno θα χτυπήσει Ιταλία και Ελλάδα

Έχει ήδη αγριέψει ο καιρός και η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και την Τρίτη. Η νέα επιδείνωση του καιρού, οφείλεται σε χαμηλό βαρομετρικό από την περιοχή της Σύρτης. Η καταιγίδα Nettuno χτυπάει την Ιταλία και την Ελλάδα, θέτοντας σε κόκκινο συναγερμό η Νότια Ιταλία και σε πορτοκαλί συναγερμό τη Δυτική, Κεντρική Ανατολική και Νότια Ελλάδα.

Η καταιγίδα, συνοδεύεται από ραγδαίες βροχές, καταιγίδες πάνω από θαλάσσιες κυρίως περιοχές, θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 10 μποφόρ, ανεμοστρόβιλους ή υδροστρόβιλους και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.