Απάντηση του δημάρχου Κοζάνης σε ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στην Τ.Α. για την διαχείριση απορριμμάτων



Επιστολή-απάντηση σε πρόσφατη ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση,  που αφορούσε σε ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων, απέστειλε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

“Αγαπητοί Συνάδελφοι,

      με αφορμή την ανακοίνωση σωματείων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στις 29/11/2013 σχετικά με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε για ζητήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι απαραίτητο να διευκρινιστούν μια σειρά από ζητήματα που θέτει το κείμενο.
      Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού διανύουμε μια περίοδο, όπου μετά από πολλά χρόνια αφαιρούνται αρμοδιότητες απ’ την τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτική αστυνομία κτλ) πέρα απ’ τη δυσανάλογα μεγάλη περικοπή των πόρων της , με συνεπακόλουθες συνέπειες στο κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους στη τοπική αυτοδιοίκηση.
    Ταυτόχρονα οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν την διαθεσιμότητα-κινητικότητα των εργαζομένων στους Δήμους δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους. Είναι λοιπόν πολλαπλώς αναγκαίο να διευκρινιστούν τα ζητήματα αυτά που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων.
   1)Η  αποκομιδή των απορριμμάτων, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, έως την παράδοσή τους στους σταθμούς μεταφόρτωσης, είναι αποκλειστική ευθύνη των Δήμων. Επομένως οι όποιες επιλογές πάνω σ’ αυτόν τον τομέα εκφράζονται με τις επιλογές και αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και κανενός άλλου. Σε ότι αφορά την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής στο Δήμο Κοζάνης ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε τέτοιο θέμα. Σχετικές είναι και οι δηλώσεις του Δημάρχου στις 16/10/2012 (https://vimeo.com/81801328).
  2)Η διαχείριση των απορριμμάτων μετά τους σταθμούς μεταφόρτωσης έως και την τελική τους διάθεση γίνεται με ευθύνη των Φορέων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης  Στερεών  Αποβλήτων (ΦΑΡΣΑ), φορέων όπως η ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δυτική Μακεδονία.
   Σήμερα σ’ ολόκληρη τη χώρα είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την υλοποίηση μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ.
   Είναι φανερό ότι οι όποιες επιλογές αφορούν τον ΦΟΔΣΑ συζητούνται στο διοικητικό τους συμβούλιο, με δημοκρατικούς κανόνες και εκφράζονται και υλοποιούνται μέσω των αρμοδίων οργάνων τους.
   Στα όργανα αυτά βέβαια οι εκπρόσωποι του Δήμου που συμμετέχουν στην Διοίκηση εκφράζουν τις απόψεις των επιμέρους φορέων τους.
   3)Το ζήτημα του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων απ’ τη στιγμή που αφορά μια ανταποδοτική υπηρεσία, είναι φανερό ότι αφορά και επιμερίζεται στους πολίτες όπως επί δεκαετίες επιβάλλεται απ’ την αυτοδιοικητική νομοθεσία.  
  Σήμερα υπό το καθεστώς:
– Της απειλής επιβολής προστίμων απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
-Του τέλους ταφής που έχει  επιβληθεί απ’ την ελληνική νομοθεσία για τα απορρίμματα που οδηγούνται ανεπεξέργαστα στους ΧΥΤΑ.
-Της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος που αποτελεί ουσιώδη αναπτυξιακό πόρο της πατρίδας μας.
-Του κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση των απορριμμάτων (ανακύκλωση –μηχανική επεξεργασία) προκειμένου αυτή να γίνεται με αποδεκτό και φιλικό στο περιβάλλον τρόπο
-Της τραγικής οικονομικής συγκυρίας που βιώνουν οι συμπολίτες μας και της σημαντικής υστέρησης που συνεπάγεται αυτό για τα ανταποδοτικά έσοδα της αυτοδιοίκησης.
     Είναι κρίσιμο όσο ποτέ άλλοτε να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις που και το περιβάλλον να  προστατεύουν αποτελεσματικά και  να ελαχιστοποιούν το κόστος διαχείρισης.  
  Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και επειδή ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι απ’ τους λίγους , που σε μεγάλο βαθμό αποφάσεις των Δήμων προσδιορίζουν επιλογές και κόστη λειτουργίας, είναι ανάγκη εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση και αιρετοί υπεύθυνα να αντιμετωπίζουμε τα τοπικά ζητήματα που αφορούν την οικονομία και το περιβάλλον.
Στην κατεύθυνση αυτή στο Δήμο Κοζάνης είμαστε πάντα ανοιχτοί στο δημοκρατικό διάλογο και σε εποικοδομητικές προτάσεις που προάγουν τα συμφέροντα των δημοτών και του τόπου».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.