Ψήφισμα της ΠΟΣΓ για τις προσλήψεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας



Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ προς άνεργους επιστήμονες (γεωτεχνικούς, τοπογράφους μηχανικούς, οικονομολόγους) για το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που αφορούσε 455 δικαιούχους πανελλαδικά. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιθυμεί με αυτό το «καινούργιο πρόγραμμα» να καλύψει διαρκείς ανάγκες που έχει για την πραγματοποίηση των ελέγχων που απαιτείται να γίνουν για την πληρωμή διαφόρων ενισχύσεων προς τους αγρότες.

Φέτος 445 εργαζόμενοι θα βαπτιστούν «εκπαιδευόμενοι». Αλλά, οι παραπάνω «εκπαιδευόμενοι» δεν θα λάβουν μισθό για την εργασία τους, αλλά επίδομα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Δεν θα αποκτήσουν ένσημα. Θα πληρώνονται ανά δίμηνο και αν δεν έχουν γίνει οι σχετικές πιστώσεις από το ΕΣΠΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή θα αναβάλλεται μέχρι αυτές να πραγματοποιηθούν. Την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και άλλοι οργανισμοί όπως ο ΕΛΓΑ ετοιμάζονται να προβούν σε απολύσεις μόνιμου προσωπικού.

Όλα αυτά ενώ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται συζήτηση για τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και ειδικότερα για τα σε επίπεδο ρεκόρ ανάλογα ποσοστά των νέων. Η λύση που προτείνεται πανευρωπαϊκά είναι αυτή της ανακύκλωσης της ανεργίας μέσα από ανάλογα προγράμματα. Πέρα από την παροχή φθηνής εργασίας (και ανασφάλιστης όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση), επιδιώκεται μια γενικότερη πίεση για μείωση των απαιτήσεων και των άλλων εργαζόμενων.

Τέτοια προγράμματα να λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός για χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Εξυπηρετείται η μείωση των απαιτήσεων των ίδιων των ανέργων, να νιώθουν ικανοποιημένοι με 6μηνα και 5μηνα προγράμματα κακοπληρωμένης εργασίας. Τέλος ο αριθμός των προκηρυγμένων θέσεων αποτελεί από μόνος του μια κοροϊδία, αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανέργων συναδέλφων.

Χαρακτηριστικά πανελλαδικά έγιναν 3743 δηλώσεις συναδέλφων για 229 προκηρυγμένες θέσεις. Ανάλογο πρόγραμμα, ξεκινά μέσω ΟΑΕΔ στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου της κοινωφελούς εργασίας. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος οι θέσεις για γεωπόνους είναι 305 πανελλαδικά, πολύ λίγες δηλαδή μπροστά στον αριθμό των ανέργων συναδέλφων.

Η ΠΟΣΓ απαιτεί ουσιαστική προστασία των ανέργων Γεωπόνων. Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές. Απαιτεί άμεση προκήρυξη του “Αγροτικού των Γεωπόνων”, άμεση προκήρυξη συμβάσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα καθώς και την στελέχωση του οργανισμού με μόνιμο προσωπικό. Απαιτεί σταθερή, μόνιμη εργασία για όλους τους συναδέλφους. Ανάπτυξη και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της αγροτικής μας οικονομίας.

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Γ.

Ο Πρόεδρος
Σοφολόγης Δημήτριος
    
Ο Γεν. Γραμματέας
Παναγούλης Χρήστος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.