Ένα υψηλού επιπέδου θέαμα προσέφερε η παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «Βέρντι, με τη δύναμη του πεπρωμένου του»



Ένα απολαυστικό θέαμα, υψηλού επιπέδου, αφιερωμένο στο μεγάλο μουσουργό Τζουζέπε Βέρντι, με αφορμή τα  200 χρόνια από τη γέννησή του, παρουσιάστηκε για δύο βραδιές, το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Νοέμβρη, στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Στην παράσταση, που είχε τίτλο «Βέρντι, με τη δύναμη του πεπρωμένου του», παρουσιάστηκε ένα μικτό θέαμα, με μουσική και εικόνες, πάνω σε μία πρωτότυπη ανίχνευση της ζωής και του δημιουργικού έργου που σημάδεψε την εξέλιξη της όπερας.

Στη παράσταση συμμετείχαν οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής,  Σταμάτης Μπερής, Αντώνης Κορωναίος, Χάρης Αδριανός, Μαρίνα Βουλογιάννη, Μαρία Μαυρομάτη και Ελένη Λιώνα. Στο πιάνο συνόδευσε ο Δημήτρης Δημόπουλος, ενώ τη  μικτή χορωδία του Ωδείου διηύθυνε η Έμη Τσιούρα. Τα βίντεο επιμελήθηκε ο Θοδωρής Χλιάπας, ενώ την αφήγηση και τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Γιάννης Καραχισαρίδης.

Με ποιο τρόπο η παράσταση αποκρυπτογράφησε τη ζωή και τη δημιουργία του μεγάλου μουσουργού

Η δύναμη του πεπρωμένου είναι ο τίτλος μιας όπερας του Βέρντι. Όταν την εμπνεύστηκε δεν υποψιαζόταν με ποιο θαυμαστό τρόπο το δικό του πεπρωμένο ξετυλίχτηκε στο πέρασμα του χρόνου. Η ιστορία του μεγάλου μουσουργού, που άφησε το αποτύπωμα του στην εξέλιξη της όπερας, μοιάζει με παραμύθι. Γεμάτο απρόοπτα, συμπτώσεις και ανατροπές. Όταν όλα έδειχναν ότι ο δρόμος της ζωής του θα άλλαζε κατεύθυνση, ερχόταν το πεπρωμένο να του κτυπήσει τη πόρτα και επεμβαίνοντας στις εξελίξεις, να τον οδηγήσει στη μοίρα που τελικά του αναλογούσε.

Η παράσταση επιχείρησε να διεισδύσει στα μονοπάτια που ακολούθησε η δημιουργική πνοή του συνθέτη και πώς χάραξε τη πορεία του ανάμεσα στα γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή του, αλλά και τη προσωπική ζωή του.
 
Το σενάριο εξελίχθηκε σε 5 μέρη.:

·        Με τη δύναμη του πεπρωμένου (περιγράφει την πορεία του μέσα στο χρόνο)

·        Risorgimento – Η ενοποίηση της Ιταλίας (περιγράφει τις ιστορικές εξελίξεις της εποχής)

·        Η μεγάλη αναγνώριση (περιγράφει την ένδοξη τριακονταετία της δημιουργίας του)

·        Η μεγάλη σιωπή και η συνάντηση με τον Σαίξπηρ (περιγράφει τη δεκαπενταετία της καλλιτεχνικής του σιωπής και την ενδοσκόπηση του μέσα από τα έργα του Σαίξπηρ.

·        Οι αναμνήσεις πριν το τέλος (το φινάλε της ζωής του γεμάτο από αναμνήσεις)
 

Δείτε μερικά αποσπάσματα από την παράσταση:

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.