ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης: Η ΔΙΑΔΥΜΑ προαναγγέλει ιδιωτικοποιήσεις, οι Δήμαρχοι συμφωνούν;



Είναι απορίας άξιον το θράσος του κ. Δ. Μαυρίδη Γενικού Διευθυντή της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, ο οποίος στην τηλεοπτική εκπομπή του FLASH «Ώρα Αιχμής» στις 30-10-2013 σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ.  Θ. Καρυπίδη ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμάτων θα πρέπει να περάσει σε ιδιωτικές εταιρίες από τους δήμους, που την έχουν μέχρι σήμερα, αφού αυτές θα την κάνουν καλύτερα!

Η απορία μας έγκειται στο γεγονός ότι ο κος Μαυρίδης είναι διορισμένος Γενικός Διευθυντής μιας εταιρίας της οποίας μέτοχοι είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Παρατηρούμε δηλαδή το οξύμωρο σχήμα ο διορισμένος διευθυντής μιας εταιρίας να προωθεί την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους μετόχους της ίδιας εταιρίας προς όφελος των ιδιωτών. Επίσης, φαίνεται ότι ο κος Μαυρίδης έχει πολύ ασθενή μνήμη, αφού περίπου 1 μήνα πριν σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Sierra fm ανέφερε ξεκάθαρα ότι μετά την ολοκλήρωση του  έργου με μορφή ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Δυτ. Μακεδονίας το κόστος διαχείρισης απορριμάτων θα αυξηθεί και επομένως θα μετακυλιστεί στους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών, κάτι που στη συνέντευξή του προσπάθησε να αποκρύψει.

Γνωρίζοντας ότι η αφαίρεση ανταποδοτικών υπηρεσιών από τους δήμους αποτελεί αιτία πολέμου για τους δημάρχους, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι ισχυρίζονται διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους, μήπως θα ήταν φρόνιμο να υπενθυμίσει κάποιος εξ αυτών στον κο Μαυρίδη ότι η ΔΙΑΔΥΜΑ δεν είναι κτήμα του ούτε περιουσία του, αλλά ανήκει στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας μέσω των δήμων, και τα συμφέροντα του λαού πρέπει να εξυπηρετεί και όχι του κάθε «μεγαλοεπενδυτή»; Και πως στον ιδιωτικό τομέα, που τόσο θαυμάζει, παρόμοια ενέργεια Γενικού διευθυντή εταιρίας θα επέσυρε την άμεση αντικατάστασή του από τους μετόχους;

Σε αντίθετη περίπτωση θα εξαχθεί αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Δήμαρχοι της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχουν ασπαστεί, παρά τα όσα λένε στους δημότες, όλες τις επιταγές της τρόικας και των ντόπιων συνεργατών τους, αποδέχονται τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε εισπρακτικό μηχανισμό στην υπηρεσία των επιχειρηματικών συμφερόντων και προωθούν τις πολιτικές ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας προς τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα χρησιμοποιώντας ως «λαγό» τον κάθε κο Γενικό Διευθυντή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και τη λογική μιας τεχνικής αντιμετώπισης του θέματος. Η ιδιωτικοποίηση επιβάλλει την παραγωγή μεγάλου όγκου απορριμμάτων, είναι αντίθετη στην ανακύκλωση, επιβλαβής για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και έχει υψηλό οικονομικό κόστος (υπολογίζεται πενταπλάσιο του σημερινού) για τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και η ανακοπή της δημοπράτησης με ΣΔΙΤ έργων που δεν είναι συμβατά με τη στρατηγική επιλογή της ανακύκλωσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων και σχεδιασμό όλης της διαδικασίας από τα αιρετά περιφερειακά όργανα και από τους δήμους. Προτείνει  ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στην πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων) με άξονες προτεραιότητας  την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την ενθάρρυνση της  κοινωνικής συμμετοχής, την αξιοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και τέλος τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων, με παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας τόσο στο νομοθετικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο διοίκησης.

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.