Ξεκίνησε η φετινή συγκομιδή ελαιολάδου στα Ίμερα



Ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου η παραγωγή ελαιολάδου στο σύγχρονο ελαιοτριβείο που διαθέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιμέρων, παράγοντας και διαθέτοντας ένα μοναδικής ποιότητας και γεύσης εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο! Η συγκομιδή της φετινής σοδιάς θα συνεχιστεί μέχρι τις 20-22 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τότε ελαιοπαραγωγοί από τα Ίμερα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή Σερβίων – Βελβεντού πηγαίνουν σχεδόν καθημερινά σε τελάρα τον καρπό περιμένοντας να βγει το τελικό προϊόν: το λάδι!

Στους ηλιόλουστους ελαιώνες, στους λόφους της περιοχής Ιμέρων και σε υψόμετρο 284 μ. παράγεται μια από τις καλύτερες ποιότητες λαδιού, πανελλαδικά! Τα λιόδεντρα αναπνέουν την αύρα της λίμνης Πολυφύτου και δίνουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ίμερων. Ένα απολύτως φυσικό προϊόν προς κατανάλωση, αμέσως μόλις παραχθεί! Το μυστικό της άριστης ποιότητας ελαιολάδου Ιμέρων βρίσκεται στα καλά χώματα και στον ήλιο. Ένα ελαιόλαδο μάλιστα που η Γερμανική επιτροπή ελέγχου Ελαιολάδου βαθμολόγησε με 7 στα 9, ένα ελαιόλαδο που έχει κατακτήσει το Αργυρό Βραβείο γεύσης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σχεδιασμού!

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημήτρης Παπαδόπουλος, η παραγωγή φέτος έχει μειωθεί κατά 70% και σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι καιρικές μεταβολές, καιρικές συνθήκες (ανομβρία, καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι, δεν επέτρεψε στον καρπό να γίνει σωστή γονιμοποίηση). «Πανελλαδικά υπάρχει ακαρπία στο 90% οπότε με αυτά τα δεδομένα πήγαμε πολύ καλά Φέτος, ποιοτικά η παραγωγή ελαιολάδου επηρεάζεται κάπως λόγω του δάκου που εμφανίστηκε σε καλλιέργειες έπρεπε να ραντιστούν, που σημαίνει πρακτικά ότι παραμένει ποιοτικά εξαιρετικό παρθένο, κάτω από τα όρια που απαιτούνται, δηλαδή πολύ πιο κάτω από 0,8 οξύτητα», σημείωσε ο ίδιος.

Στο χωριό των Ίμερων, μόνο, καλλιεργούνται περί τα 2000 στρέμματα ελαιόδεντρων, ενώ καλλιέργειες (ελιάς και ελαιόλαδου) υπάρχουν και στα περίχωρα: Βελβεντό, Σέρβια, Κρανίδια, Αυλές, Βαθύλακκο, Μεσιανή, Λεύκαρα, Ρύμνιο, Αιανή, Καισαρειά. Επίσης, υπάρχουν καλλιεργήσιμα στρέμματα και σε γειτονικά χωριά της Βέροιας, ενώ σε όλη την ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πάνω από 400 παραγωγοί με χιλιάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα!

Η συγκομιδή ξεκίνησε από 1η Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 20-22 Νοεμβρίου, ενώ ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου έγινε η συγκομιδή της βρώσιμης πράσινης ελιάς. Πέρυσι, μόνο, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ίμερων παράχθηκαν περί τους 80-85 τόνους λάδι, ενώ αναμένεται με αγωνία η φετινή τελική παραγωγή.   Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, οι φετινές ποσότητες, αν και μειωμένες θα επαρκέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του συνεταιρισμού. Ενδεικτικό της ποιότητας του ελαιολάδου των Ίμερων, είναι το γεγονός ότι από την περυσινή παραγωγή δεν υπάρχει φέτος ούτε …σταγόνα!

Ο συνεταιρισμός πουλάει το λάδι σε συσκευασίες των 5, 10 και 16 λίτρων, με 5 ευρώ το κιλό. Η προώθηση του ελαιολάδου γίνεται απευθείας από τον συνεταιρισμό. «Η ποιότητα του ελαιολάδου είναι εξαιρετική και αυτή πληρώνει ο καταναλωτής, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι αγοράζει», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημαντικές εμπειρίες στην Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA

Εντωμεταξύ, με μεγάλη αισιοδοξία και πολλές εμπειρίες, αλλά και αρκετές επιχειρηματικές συμφωνίες στα «σκαριά» γύρισαν τα μέλη του συνεταιρισμού Ιμέρων από τη μεγάλη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών ANUGA που έγινε στην Κολονία Γερμανίας. Η εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων, το ελαιόλαδο (εξαιρετικά παρθένο), η ελιά, αλλά και η ελαιόπαστα, ενθουσίασαν το κοινό στη Γερμανία αλλά και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που ψάχνουν ελαιόλαδα με χαμηλή οξύτητα 0,1 μέχρι 0,3. Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος πως αν όχι αυτή τη χρονιά, τότε του χρόνου που θα υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή, οπωσδήποτε θα υπάρξει ενδιαφέρον και παγκόσμια για το εξαιρετικό αυτό τοπικό προϊόν!

Ο ίδιος, τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάγκη στήριξης του εγχειρήματος από τους τοπικούς φορείς. Μάλιστα ο συνεταιρισμός έχει αιτηθεί από την Περιφέρεια την ενίσχυση του ποσού των 25.000 ευρώ, ώστε να αποκτηθεί ένα μικρό συσκευαστήριο και να γίνεται η συσκευασία του ελαιολάδου απευθείας από τον συνεταιρισμό.

Πρωινός Λόγος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.