Ομιλία της Ραχήλ Μακρή στην ημερίδα του σωματείου Σπάρτακος της ΔΕΗ



Στην ημερίδα με θέμα «Ο Ενεργειακός Σχεδιασμός της χώρας και η ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη» που συνδιοργάνωσε το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ παρευρέθηκε μετά από πρόσκληση του σωματείου η Βουλευτής Ν. Κοζάνης και Τομεάρχης Ενέργειας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Ραχήλ Μακρή.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε μεταξύ άλλων ανέφερε:

<<Ο αγώνας κατά της απαξίωσης της ΔΕΗ πρέπει να είναι κοινός. Δεν υπάρχει χώρος για αντιπαραθέσεις. Όσοι επιδιώκουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε εργαζομένους είναι υποκινούμενοι από πονηρά και περίεργα συμφέροντα. Πετάξτε τις κομματικές ταυτότητες και αγωνιστείτε για τα συμφέροντα των συναδέλφων εργαζομένων και του Ελληνικού λάου>>.

Το κείμενο του χαιρετισμού παρατίθεται παρακάτω:

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε την προσπάθεια των κυβερνώντων να ξεπουλήσουν κάθε στοιχείο της αγοράς ενέργειας, με αποτέλεσμα να καθίσταται έρμαιο αρπακτικών.
 
Ο μεγάλος πυλώνας ανάπτυξης και ενεργειακής επάρκειας που είναι η ΔΕΗ έχει μπει στο στόχαστρο.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρά και αντικειμενικά προβλήματα για την πώληση της, η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ λαμβάνοντας εντολές από την τρόικα και τα ενεργειακά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος, προχωρούν ακάθεκτοι στην παράνομή πράξη διάλυσης και ισοπέδωσης της ενεργειακής ατμομηχανής της χώρας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να παραδώσει τα κλειδιά της επιχείρησης σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ετοιμάζεται να εκχωρήσει τον ΑΔΜΗΕ το 2014, μονάδες ΑΗΣ ανάμεσα στους οποίους τη Μελίτη 1 και το Αμύνταιο το 2015, και τα υπόλοιπα φιλέτα το 2016. Ωστόσο  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε πράξη της σημερινής κυβέρνησης που θα παραβιάζει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και θα θίγει το δημόσιο συμφέρον  είναι άκυρη.

Τους προειδοποιούμε ότι η ΔΕΗ δεν πωλείται, δεν εκποιείται, δεν χαρίζεται. Είναι περιουσία του Ελληνικού λαού και κανείς δεν μπορεί να προσβάλει το δημόσιο χαρακτήρα της.

Η ΔΕΗ θα παραμείνει δημόσια, θα εκσυγχρονιστεί και θα αποτελέσει και πάλι το μοχλό ενεργειακής ανάπτυξης και ευημερίας της Ελληνικής κοινωνίας. Όσοι ονειρεύονται να κυριαρχούν οι ιδιώτες παραγωγοί στην αγορά σύντομα θα απολογηθούν για την απαξίωση της επιχείρησης και του λιγνίτη.

Αμαρτωλά συμπτώματα όπως αυτό της Βεύης  που ανέδειξα στην Βουλή και σύντομα θα καταθέσω στον Εισαγγελέα δεν θα επαναληφθούν.

Ξέρουμε τι παιχνίδια παίζουν οι Γερμανοί, οι προβοκάτορες του συστήματος και τα τσιράκια τους. Αυτοί που απαξίωσαν τη ΔΕΗ, την οδήγησαν στο γκρεμό και τώρα ετοιμάζονται να την πουλήσουν. Τα σχέδια τους θα τα ανατρέψουμε.
 
Οι εργαζόμενοι στους ΑΗΣ, στα ορυχεία και τη διανομή δικαιούνται να αμείβονται για την δουλειά που κάνουν. Είναι ανεπίτρεπτο αυτοί που αγωνίζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες να αμείβονται με μισθούς πείνας, και να υπάρχουν υψηλόβαθμοι στην ΔΕΗ που δεν γνωρίζουν που πέφτουν τα ορυχεία.

Μέλημα του σωματείου σας είναι να ελέγχει την επάρκεια των όρων ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους ΑΗΣ. Είναι ανεπίτρεπτο να μην τηρούνται οι όροι που διασφαλίζουν την ζωή και την υγεία των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση που εντοπίζετε ότι δεν επαρκούν τα μέτρα ασφαλείας οφείλετε να ενημερώνετε τους βουλευτές προκειμένου να παρεμβαίνουν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Σοβαρότατο ζήτημα για το μέλλον της επιχείρησης είναι και η επάρκεια του προσωπικού. Η ΔΕΗ  σε λίγα χρόνια δεν θα έχει εξειδικευμένους εργαζόμενους. Επί 15 μήνες μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκώ ως Τομεάρχης  Ενέργειας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχω επανειλημμένως ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να στελεχωθεί η επιχείρηση με το απαιτούμενο προσωπικό ωστόσο δεν γίνεται καμιά ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή, αντίθετα προκύπτει ότι ιδιώτες χαίρουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

Τους απαντούμε ότι και θα πληρώσουν αυτά που χρωστάνε και θα μείνουν εκτός της αγοράς ενέργειας γιατί δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Η ΔΕΗ μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες της χώρας και μπορεί να στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα για την Πτολεμαΐδα 5, τον Άγιο Δημήτριο 6 και τη Μελίτη 2.

Ο αγώνας κατά της απαξίωσης της ΔΕΗ πρέπει να είναι κοινός. Δεν υπάρχει χώρος για αντιπαραθέσεις. Όσοι επιδιώκουν τη σύγκρουση ανάμεσα σε εργαζομένους είναι υποκινούμενοι από πονηρά και περίεργα συμφέροντα. Πετάξτε τις κομματικές ταυτότητες και αγωνιστείτε για τα συμφέροντα των συναδέλφων εργαζομένων και του Ελληνικού λαού.

Οι Έλληνες δικαιούνται φθηνή ενέργεια, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να δουλεύουν με αξιοπρέπεια και η επιχείρηση να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη απαγκιστρωμένη από τη γάγγραινα των κομμάτων και των συμφερόντων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της  ημερίδας σας.

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.