Υψηλό το προσδόκιμο ζωής στο νομό Κοζάνης σύμφωνα με τη μελέτη θνησιμότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας



Σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής σε σχέση με άλλους νομούς στη Βόρεια Ελλάδα απο το 1981 έως το 2001 παρουσιάζει ο νομός Κοζάνης, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εξέλιξη του προσδόκιμου ζωής και των αιτίων θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Τμήματος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η αύξηση του προσδόκιμου προέρχεται καθαρά από τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και απο τη μείωση των καρδιαγγγειακών νοσημάτων στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Ο νομός έχει σχετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής και στους άντρες και στις γυναίκες» σημειώνει ο επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Μιχάλης Αγοραστάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας μια αύξηση που αποτυπώνεται στους θανάτους απο νεοπλάσματα σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Στην έρευνα έγινε εξέταση μεταβολής του προσδόκιμου σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η ανάλυση θα συνεχιστεί για τη δεκαετία 2001-2011.

«Σε αυτό το διάστημα της οικονομικής κρίσης επηρεάζονται οι δομές της υγείας, αλλά και τα πρότυπα θνησιμότητας. Μπορεί να δούμε μείωση στους θανάτους απο τροχαία, αλλά αύξηση στις αυτοκτονίες. Θέλουμε κάποια χρόνια παρατήρησης για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα» δηλώνει ο κ. Αγοραστάκης, ο οποίος ειδικά για την Κοζάνη επισημαίνει ότι ο παράγοντας των περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι μια σοβαρή παράμετρος.

Στόχος της έρευνας είναι να διερευνήσει τις αιτίες που μας εμποδίζουν να κερδίσουμε έτη ζωής. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν προέρχονται απο την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΥΤΙΔΗΣ
Ο ΧΡΟΝΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.