Ο χρυσός τους φέρνει πιο κοντά…



Από το unfollow

«Ο κατάλληλος άνθρωπος στη κατάλληλη θέση: Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις χρυσού στη χώρα, υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κοινοπραξίας Fidelity. Πρόκειται για εναν εκ των βασικών μετόχων της Eldorado Gold». Αυτό γράφουμε στο UNFOLLOW 23, που κυκλοφορεί στα περίπτερα, στο ρεπορτάζ «Νότης Μηταράκης: ο πρώην υπάλληλος του Fidelity Fund, βασικού μετόχου της Eldorado Gold». Τελικά ο κ. Μηταράκης αποδέχτηκε ότι δούλευε στη Fidelity. Θέλησε όμως να σπείρει αμφιβολίες σχετικά με το αν η αγγλική εταιρεία στην οποία εργαζόταν είχε ή όχι σχέση με το αμερικάνικο fund Fidelity. Αποδείχτηκε, όπως θα δείτε, με τα έγγραφα που δημοσιεύουμε, ότι έλεγε ψέματα. Γιατί όμως ένας υπουργός να λέει ψέματα; Γιατί κ. Μηταράκη;

Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου

Ας μην προτρέχουμε λοιπόν κι ας μην παίρνουμε ως δεδομένο ό,τι μας σερβίρει το… κάθε αναξιόπιστο Bloomberg (που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Fidelity International είναι major subsidiary, σημαντική θυγατρική εταιρεία, της Fidelity Management & Research). Ας μην δεχθούμε ως αληθινά ούτε τα επίσημα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας, ούτε τις δεκάδες πηγές στο διαδίκτυο. Ας αποπειραθούμε να πιστέψουμε αυτά που λέει από τη Δευτέρα στο twitter και στα ΜΜΕ ο κ. Νότης Μηταράκης, προσπαθώντας να απαντήσει στο ρεπορτάζ του UNFOLLOW που αποκαλύπτει στο τεύχος που βρίσκεται τώρα στα περίπτερα την εργασιακή σχέση του Υφυπουργού με την αμερικάνικη εταιρεία Fidelity, η οποία είναι ένα από τα κύρια μέλη της Κοινοπραξίας Eldorado Gold.

Πού είναι το πρόβλημα σε όλο αυτό; Μα στο ότι η Eldorado Gold (και μέσω αυτής η εταιρεία στην οποία παλαιότερα εργαζόταν ο κ. Μηταράκης) επενδύει στον ελληνικό χρυσό και ότι για τις επενδύσεις χρυσού στην Ελλάδα έχει αρμοδιότητα ο ίδιος, ως υφυπουργός Ανάπτυξης. Ένας καχύποπτος θα μπορούσε να πει ότι ο κ. Μηταράκης επιβλέπει, εγκρίνει και τελικά αποφασίζει για τις επενδύσεις των πρώην εργοδοτών του, αλλά εμείς δεν είμαστε καχύποπτοι και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε σε μια σειρά αυτά που μας λέει. Μόνο που το πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα και μας μπερδεύει…

Τι ισχύει ακριβώς από τα λεγόμενα του υφυπουργού; Ότι η Fidelity International, στην οποία εργαζόταν, ήταν «τελείως ανεξάρτητη» από την αμερικανική Fidelity (φράση έξυπνα διατυπωμένη στη δήλωση του υφυπουργού στο ΑΠΕ, καθώς θα μπορούσε να σημαίνει ότι ναι μεν έχουν άμεση σχέση, απλώς δεν μπλεκόταν η μία με τις δουλειές της άλλης) ή ότι πρόκειται για απλή συνωνυμία όπως δήλωσε στο twitter – άρα και για μέγιστη γκάφα όσων τον κατηγορούν; Ότι πρόκειται για συνωνυμία ή ότι οι δύο εταιρείες ιδρύθηκαν από την ίδια οικογένεια και έπειτα χωρίστηκαν, όπως δήλωσε σήμερα στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»; Ότι οι δύο εταιρείες (Fidelity και Eldorado Gold) έχουν μεν σχέση, αλλά αυτή ξεκίνησε το 2011 (αφότου δηλαδή ο ίδιος είχε αποχωρήσει) ή από το 2004, όπως αποκαλύπτουμε με έγγραφα στο ρεπορτάζ του UNFOLLOW που κυκλοφορεί; Ότι δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την Eldorado ή ότι «και να είχα, θα ήταν απολύτως θεμιτό στο πλαίσιο της εργασίας μου», όπως δήλωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ;

Και καλά, αφού ουδέποτε απέκρυψε την εργασία του στη Fidelity International και ήταν πολύ γνωστό ότι διετέλεσε εργαζόμενός της, γιατί δεν αναγράφεται στο βιογραφικό του η εργασία του σε μια εταιρεία, στην οποία βραβεύτηκε για την αποδοτικότητά του; «Το γεγονός ότι δεν αναφέρω ονομαστικά τους πρώην εργοδότες μου στην ιστοσελίδα μου, αυτό γίνεται για λόγους συντομίας και δεν συνιστά απόπειρα απόκρυψης» δήλωσε… Ναι, σωστά διαβάσατε: Για λόγους συντομίας και διαδικτυακής οικονομίας δεν το έγραψε ο άνθρωπος. Ξέρετε εσείς πόσα Mb χώρου καταλαμβάνει σε μια ιστοσελίδα να γράψεις το όνομα Fidelity International; Και όχι τίποτε άλλο, δεν έχει έρθει ακόμη και το δωρεάν ίντερνετ του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να μπορούμε να γράφουμε πλήρη τα βιογραφικά μας.

Η αλήθεια είναι ότι η λονδρέζικη Fidelity είναι θυγατρική της αμερικάνικης – στην ιστοσελίδα της οποίας, αν πατήσετε United Kingdom, σας βγάζει την εταιρεία στην οποία τελικά παραδέχτηκε ότι δούλευε ο κ. Μηταράκης – και προφανώς εγείρεται τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι το success story του πρωθυπουργού και του κουμπάρου του κ. Μηταράκη κατευθύνεται σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, με σημαδεμένα χαρτιά. Πολλοί ήταν οι χρήστες του twitter που έστελναν στον υφυπουργό links ιστοσελίδων που αποδείκνυαν τις σχέσεις των δύο εταιρειών. Άλλωστε αναγράφεται και στο site της ίδιας της Fidelity ποιες είναι οι θυγατρικές της.

Όμως όταν ένας πολιτικός λέει ψέματα, μεγαλώνει η… Μηταράκη του!

ΥΓ: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να αγνοεί το θέμα; Η συγκεκριμένη αποκάλυψη δεν συνιστά σημαντικό ζήτημα για τον υπεύθυνο του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ή για το Γραφείο Τύπου του κόμματος;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.