«Μακεδονομάχων Μνημόσυνον» στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης – Βίντεο



Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Μακεδονομάχων Μνημόσυνον», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, στα πλαίσια της 100ετηρίδας από την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1912-2012).

Ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων μακεδονομάχων από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Σόκουτη, την πρόεδρο της Π.Ε.Δ. και δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, τον καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Αθανάσιο Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης Πολυνείκη Αγγέλη και εκπρόσωπο των στρατιωτικών αρχών.

Στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης εκπαιδευτικός-δημοσιολόγος Αναστάσιος Ζ. Μπέλλος, ανέπτυξε διεξοδικά το θέμα «Μακεδονομάχων Μνημόσυνον», αναφερόμενος κατ’ αρχάς στη γενικότερη ιστορικο-πολιτική κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων την περίοδο αυτή (1878-1912), στάθηκε λεπτομερώς στα τεκταινόμενα στη Δυτική Μακεδονία και έκλεισε με εκτενείς αναφορές-«μνημόσυνα» στους αγωνισθέντες-πεσόντες ήρωες εθνομάρτυρες μακεδονομάχους στην Άνω Μακεδονία 1904-1908, Παύλο Μελά (Στάτιτσα), καπετάν Λίτσα (Καστανοχώρια), καπ. Φούφα (Εορδαία), καπ. Λούκα Κόκκινο (Βόιο, Λέχοβο, Γρεβενά), καπ. Άγρα (Βλάτοβο Εδέσσης) και Ίωνα Δραγούμη.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας και το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης.  

Γ.Μαστρ.

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.