Π. Κουκουλόπουλος: Η μείωση των παράλογων δαπανών στην υγεία είναι έργο ΠΑΣΟΚ



Στους λόγους για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε την τροπολογία του Υπουργού Υγείας για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά και στην ανάγκη να συνεχιστεί και να η ολοκληρωθεί η εξυγίανση στο χώρο της υγείας όπως δρομολογήθηκε με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από το 2009, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος, βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης, μιλώντας απ΄ το Βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στις 27/11/2013.
    
Συγκεκριμένα ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε ότι:   

«Από την πλευρά μας, ως ΠΑΣΟΚ, ψηφίσαμε μία διάταξη που έχει αδυναμίες. Παρ’ όλα αυτά την ψηφίσαμε γιατί έρχεται να προσθέσει ένα μικρό λιθαράκι σε μία τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε το ΠΑΣΟΚ μόνο του, για να πάει  τη φαρμακευτική δαπάνη στα προ κρίσης επίπεδα. Διότι η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2004 και το 2009 είχε φτάσει τα 5,5 δισεκατομμύρια, σχεδόν, και την επαναφέραμε  στα 2,4 δισεκατομμύρια με αποφάσεις που δρομολόγησε και ψήφισε μόνη της η ηρωική Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Η διάταξη αυτή έρχεται να προσθέσει, λοιπόν, ένα λιθαράκι. Γι’ αυτό και εμείς την ψηφίσαμε παρότι βλέπουμε αδυναμίες. Για το ΠΑΣΟΚ τα ζητήματα της δημόσιας δαπάνης στην υγεία είναι ζητήματα αρχής.

Γι’ αυτό χθες το βράδυ καταθέσαμε ερώτηση στον Υπουργό Υγείας για το πού βρίσκεται ουσιαστικά η άλλη προσπάθεια που επίσης εμείς είχαμε ξεκινήσει, η οποία δεν είναι ούτε καν στη μέση γιατί καθυστέρησε εξ αιτίας των διπλών εκλογών, η οποία αφορά  την τεράστια δαπάνη για τα διαγνωστικά, η οποία επίσης μεταξύ 2004 και 2009 διπλασιάστηκε. Κάπως έτσι εκτροχιάστηκε η χώρα. Θα απαντήσει ο κύριος Υπουργός και θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε. Δεν υπάρχουν για εμάς εκπτώσεις σε αυτά.

Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που μάλιστα προσπάθησε να καταλογίσει και σκοπιμότητα σε εμάς. Έκπληκτοι ακούσαμε το «όχι» του την Πέμπτη και επ’ αυτού ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία ευελπιστώντας πως όλοι τελικά θα στηρίξουμε την προσπάθεια για να συνεχιστεί η περιστολή δαπανών στο φάρμακο –και αύριο στα διαγνωστικά- γιατί στον τομέα της υγείας αυτά που συμβαίνουν δεν έχουν προηγούμενο και πρέπει να λάβουν ένα τέλος.

Προσωπικά, δεν θα ήθελα να κάνω δίκη προθέσεων, αλλά δεν μπορώ να μην σημειώσω πως η ακρότητα στη συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, δείχνει σαν κάποιοι σήμερα να ήρθαν άθελά τους –το τονίζω- να κάνουν μεροκάματο για τη Χρυσή Αυγή. Μετά απορούμε γιατί δυναμώνει η Χρυσή Αυγή! Ήταν εικόνα αυτή του Κοινοβουλίου; Δεν καταλογίζω πρόθεση σε κανένα. Το αποτέλεσμα και την εικόνα σχολιάζω.

Γι’ αυτό και λέω ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε και όχι απλά να ανησυχήσουμε. Δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται αυτή η εικόνα. Δεν θέλουν να το πουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ; Να το πω τότε εγώ καθαρά ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με τη βαρύτητα που έχει θεσμικά –και όχι ατομικά βέβαια- ο λόγος μου: Ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ το 1, 2, 3, 4 άρθρα της διάταξης τα υπερψήφισε. Ναι, καθαρό ήταν! Το μόνο που καταψήφισε ήταν το άρθρο 5.

Δυστυχώς, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια παράσταση, κακή προσφορά στη Δημοκρατία- για να σκεπάσει, προφανώς, την αρνητική του ψήφο.

Κλείνοντας, θέλω να σχολιάσω την αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φάρμακο. Ας μάθουν, λοιπόν, οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αυτό που αντιπροτείνουν για νέα οριζόντια μείωση τιμής φαρμάκων είναι αδύνατον να γίνει. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάλογη ευρωπαϊκή Οδηγία που διέπει την τιμολόγηση των φαρμάκων επιτρέπει για κάθε κράτος-μέλος άπαξ οριζόντια μείωση. Μια φορά την κάναμε εμείς μόνοι μας. Δεύτερη φορά δεν επιτρέπεται. Οπότε αυτό που μας προτείνουν οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν να μας προτείνουν να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ξέρουμε τι λέμε!».

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.