Ιεροί Ναοί των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Βόιο



Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Μέχρι το 1886, όπου η σημερινή ενοριακή εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, υπήρχε η πρώτη εκκλησία των ιδρυτών του χωριού. Ένα γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το νεκροταφείο, το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, όπου και σήμερα υπάρχει.

Εδώ άφησαν ανέπαφο τον τάφο των Κρητών, που έπεσαν στις μάχες Καλλιστρατίου – Περιστέρας στις 19 Οκτωβρίου του 1912. Στη νέα εκκλησία τοποθέτησαν τις εικόνες από την παλιά εκκλησία, που ανάγονται στο 17ο και 18ο αιώνα. Πίσω από το Άγιο Βήμα της εκκλησίας υπάρχει μια ψηλή, φουντωτή και μακροκλώναρη βελανιδιά, που ξεπερνά τα 500 χρόνια.
 
ΧΟΡΗΓΟΣ ΒΟΪΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

Το χωριό στην σημερινή του θέση ιδρύθηκε στα 1837 όταν κάτοικοι από την περιοχή του Άργους Ορεστικού,εξαγόρασαν τον εδαφικό χώρο από τον Ναζλού Μπέη του οποίου ήταν τσιφλίκι.

Σύμφωνα με την παράδοση παλιότερα το χωριό ονομαζόταν ” Χοριβώ”,και η ονομασία αυτή δόθηκε όταν ο μπέης της περιοχής έδωσε χάρη σε έναν κατάδικο, επειδή ήταν άριστος χορευτής.Το 1920 περίπου και πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών ο Χορηγός αριθμούσε 60 οικογένειες,και ήταν ένα καθαρά ελληνικό χωριό.Λειτουργούσε τότε στο χωριό σχολείο με έναν δάσκαλο και με 55 μαθητές και μαθήτριες.
 
Το παλιό Δημοτικό Σχολείο που υπάρχει χρησιμοποιείται ως λαογραφικό μουσείο, όπου φιλοξενεί παραδοσιακές γυναικείες στολές (στόφες), αργαλειούς, κάρα και αλέτρια. Κατοικείται από 130 άτομα, που το καλοκαίρι φτάνουν τα 220. Οι μετανάστες του εξωτερικού είναι λιγοστοί, όμως ισάριθμοι με τους μόνιμους κατοίκους είναι και αυτοί που διαμένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.
    
Στις τοποθεσίες του χωριού ,¨Παλιάμπελα¨, ¨Σφενδάνια¨, ¨Περιβόηβοντα¨,υπήρχε ακμάζουσα αρχαία κωμόπολη,που την ύπαρξη της μας βεβαιώνουν τα διάφορα αρχαία αντικείμενα που κατά καιρούς αποκαλύφτηκαν όπως,πήλινα αγγεία,τάφοι,ξίφη,δόρατα, και πλήθος νομίσματα των μακεδονικών,ρωμαϊκών ,και βυζαντινών χρόνων.Το πότε καταστράφηκε αυτή η αρχαία κωμόπολη μας είναι άγνωστο.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΟΜΑΛΗΣ ΒΟΪΟΥ

 

οι εκκλησίες της ομαλής βοΐου

tovoion.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.