Απάντηση της ΕΛΜΕ Κοζάνης σε επιστολή του Π. Κουκουλόπουλου



Η επιστολή του κ. Κουκουλόπουλου στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κοζάνης:

Αγαπητέ Πρόεδρε,  

Είναι γνωστό ότι σε πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία τους.

Τα διαθέσιμα στοιχεία στο αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι, δυστυχώς, ελλιπή και στην καλύτερη περίπτωση ομαδοποιημένα σε σύνολα, π.χ. ανά Υπουργείο.

Τη στιγμή αυτή όμως που στην υπηρεσία σας υπάρχουν, ενδεχομένως, κενά σε νευραλγικές θέσεις, βρίσκονται δίπλα μας υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Είναι δεδομένο ότι στην Περιφέρεια το ισοζύγιο ελλείποντος- πλεονάζοντος προσωπικού είναι σαφέστατα θετικό, κάτι που αναμφίβολα ισχύει και για τη Δυτική Μακεδονία.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρχει απειλή απόλυσης για όσους τέθηκαν ή θα τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας.

Σημαίνει, επίσης, ότι τους επόμενους μήνες μπορούμε να πετύχουμε σημαντική βελτίωση στη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών και Οργανισμών του Δημοσίου στον τόπο μας καλύπτοντας τα κενά τους.

Ωφελημένοι από μια τέτοια εξέλιξη θα είναι όλοι οι πολίτες.

Για το σκοπό αυτό πήρα την πρωτοβουλία να καταγράψουμε με ακρίβεια τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και οργανισμό, ή υπηρεσία στη Δυτική Μακεδονία.

Η συμβολή σας σε αυτή την κοινή προσπάθεια θα είναι πολύτιμη και καθοριστική.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να μας υποδείξετε συνεργάτη σας προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Με εκτίμηση
Πάρις Κουκουλόπουλος

 

Και η απάντηση της ΕΛΜΕ Κοζάνης:

Αγαπητέ κ Κουκουλόπουλε
    
Πράγματι σε πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου, όπως και στο Υπουργείο Παιδείας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Σε επίπεδο νομού Κοζάνης οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό εντοπίζονται στις ειδικότητες/κλάδους των φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών, καλλιτεχνικών, οικιακής οικονομίας, γεωπόνων, μουσικών, αισθητικής, κομμωτικής, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, μαιευτικής, βρεφονηπιοκόμων. Επιπλέον υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την στελέχωση των σχολείων αλλά και των υπηρεσιών με διοικητικό προσωπικό. Περισσότερες λεπτομέριες μπορείτε να ζητήσετε από την ΔΔΕ Ν. Κοζάνης.
    
Ανάλογη είναι η κατάσταση σε όλη την επικράτεια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις  όπου μαθητές δεν έχουν διδαχτεί ακόμη,  πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να καλύπτονται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όχι στο μέσο αυτής.
    
Ζητάτε λοιπόν την βοήθεια μας για να αποτυπωθούν οι ελλείψεις και τα πλεονάσματα  προσωπικού σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας ώστε «να μην επιτρέψουμε να υπάρξει η απειλή απόλυσης για όσους τέθηκαν ή θα τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας». Επειδή πριν βρούμε την λύση σε ένα πρόβλημα πρέπει να ξέρουμε τα αίτια του,  έχουμε να σας απαντήσουμε τα εξής:

Τα κενά που παρατηρούνται στις ειδικότητες της επαγγελματικής εκπαίδευσης/ΕΠΑΛ οφείλονται στην άκριτη κατάργηση των 50 ειδικοτήτων που έγινε με τον Ν.4172/2013. Οι συνάδελφοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όχι μόνο δεν πλεόναζαν αλλά αντιθέτως κατείχαν οργανικές θέσεις και είχαν πλήρες ωράριο. Η κατάργηση των 50 ειδικοτήτων δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους μαθητές τις τεχνικής εκπαίδευσης, ιδιαίτερα σε αυτούς της Γ Λυκείου, καθώς δεν είναι δυνατόν να ολοκληρώσουν κανονικά τις σπουδές τους λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, το οποίο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Εδώ να αναφέρουμε ότι οι εν λόγω ειδικότητες δεν απουσιάζουν από την επαγγελματική εκπαίδευση καμίας χώρας της Ε.Ε. , αφορούν έναν μεγάλο μαθητικό πληθυσμό της τάξης των 20.000 μαθητών και έχουν μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Τα κενά που παρατηρούνται στις υπόλοιπες ειδικότητες/γενικής παιδείας οφείλονται στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι αποχωρήσεις εκπαιδευτικών/συνταξιοδοτήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις. Το 2010 το δυναμικό των καθηγητών ήταν 102.000, ενώ το 2013 το αντίστοιχο νούμερο είναι 72.000. Το υπουργείο θέλει αυτό το νούμερο να το φτάσει στις 60.000. Έχουμε 30.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς (ποσοστό 30%) μέσα σε τρία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 1947 δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού. Ταυτόχρονα οι προσλήψεις αναπληρωτών φέτος είναι μόλις 320 από 3.757 το 2012-2013 και 5.527 το 2011-2012. Το υπουργείο προσπάθησε ανεπιτυχώς να καλύψει αυτά τα κενά με αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών και με αύξηση του αριθμού μαθητών σε 30 ανά τμήμα. Τα παραπάνω οφείλονται στην μείωση των δημοσίων δαπανών για την παιδεία κατά 33% στο διάστημα 2009-2013 και κατά 47% μέχρι το 2016. Ο προϋπολογισμός για την παιδεία είναι 2,51% του ΑΕΠ το 2013 και θα φτάσει στο 2,15% το 2016.

Η αναφορά ότι τα διαθέσιμα στοιχεία από το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ελλιπή, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Δική του αρμοδιότητα είναι άλλωστε η αποτύπωση «πλεονασμάτων και ελλείψεων στο δημόσιο» . Εμείς από την πλευρά μας, όσα αναφέρονται παραπάνω σας τα έχουμε γνωστοποιήσει  ήδη  από τις 14/7/2013, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό σας γραφείο εν’ όψη της ψήφισης του Ν.4172/2013 και ήδη από τότε σας έχουμε δώσει εγγράφως τα στοιχεία που ζητάτε. Παρ’ όλα αυτά αν θέλετε να βοηθήσετε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουμε να σας προτείνουμε τα εξής:

Κατάργηση του Ν.4172/2013, επαναφορά όλων των τομέων και ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης που καταργήθηκαν, κατάργηση της διαθεσιμότητας. Επαναφορά των τεχνικών σχολών ΕΠΑΣ στην τυπική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πάγιων αναγκών, προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Με εκτίμηση
Ε.Λ.Μ.Ε. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.