5 μύθοι για το ποτό που πιθανόν να πιστεύετε…



Λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι ένας από τους «πυλώνες» της κουλτούρας μας, είναι σχεδόν σοκαριστικό το πόσα λίγα ξέρουμε για αυτό. Ήρθε λοιπόν, η ώρα να καταρριφθούν κάποιοι από τους μύθους, που λανθασμένα συνεχίζουμε να πιστεύουμε.

Τελικά πόσο δόκιμη είναι η έκφραση «μπιροκοιλιά»; Είναι η αμερικανική μπίρα πιο ελαφριά από τις υπόλοιπες; Η θεραπεία για το hangover είναι ένας ακόμη αστικός μύθος ή πραγματικότητα; Πριν έρθει η επόμενη φορά που θα μεθύσετε, ας δούμε κάποιους ευρέως διαδεδομένους μύθους σχετικά με το αλκοόλ.

Η μπίρα κάνει κοιλιά

Ο μύθος: Η αναπόφευκτη μοίρα κάθε λάτρη της μπίρας είναι αυτό που ονομάζουμε «μπιροκοιλιά». Η απόδειξη είναι παντού γύρω μας αφού όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα γνωστό που μοιάζει σαν να είναι… έγκυος, ανεξαρτήτως φύλου. Και ακόμη και εσείς οι ίδιοι μπορεί να αποκτήσετε αυτή τη στρογγυλή κοιλιά στη μέση ηλικία αν συμμετέχετε τακτικά στις… μπιροποσίες.

Η πραγματικότητα: Η «μπιροκοιλιά» δεν υφίσταται και αυτό το φούσκωμα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την κατανάλωση μπίρας. Σύμφωνα με μια έρευνα σε 2 χιλιάδες Τσέχους, αποδείχτηκε ότι η μπίρα και η φουσκωμένη κοιλιά είναι δύο διαφορετικά πράγματα, που δε σχετίζονται. Ειδικά αν διατηρήσετε τα επίπεδα της κατανάλωσης μπίρας σε φυσιολογικά επίπεδα, το πιθανότερο είναι να μην επηρεάσει καθόλου την αύξηση του βάρους σας.

Προφανώς και η μπίρα έχει θερμίδες και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θα επηρεάσει την αύξηση του σωματικού σας βάρους, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό. Αν δεν έχετε γενετική προδιάθεση αυτό το βάρος δε θα μεταφερθεί καν στην κοιλιά σας και μια απλή δίαιτα είναι αρκετή για να επιστρέψετε στη φυσιολογική σας κατάσταση.

Ο λόγος που υπάρχει αυτή η συσχέτιση της κατανάλωσης μπίρας με τη μεγάλη κοιλιά, είναι ότι πίνοντας μπίρα μπορεί να πάθετε κίρρωση του ήπατος, μια ασθένεια των χρόνιων αλκοολικών που δημιουργεί διόγκωση της κοιλιάς. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, δεν έχουμε «μπιροκοιλιά», αλλά… «οργανική ανεπάρκεια».

Το αψέντι είναι παραισθησιογόνο

Ο μύθος: Το αψέντι είναι ένα έντονα παραισθησιογόνο αλκοολούχο ποτό που ήταν ιδιαίτερα αγαπητό από καλλιτέχνες όπως ο Ernest Hemingway και ο Vincent Van Gogh. Σχετίζεται με εμπύρετα οράματα και είναι πιο κοντά στη χρήση ναρκωτικών από ότι τα κανονικά ναρκωτικά. Για αυτό το λόγο έχει απαγορευτεί σε αρκετές χώρες.

Η πραγματικότητα: Η δυνητικά τοξική/παραισθησιογόνα θυϊόνη που προκαλεί τις δήθεν παρενέργειες από το αψέντι εμφανίζεται σε υπερβολικά μικρές δόσεις. Ολόκληρη η φήμη που χτίστηκε γύρω από το αψέντι, βασίζεται στο ότι ήταν ένα δυνατό και φθηνό ποτό που κατανάλωναν μαζικά όσοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κρασί και τη μπίρα. Και επειδή όσοι κατανάλωναν αψέντι έτειναν να πίνουν πολύ, τα αλκοολικά συμπτώματα που είχαν ταυτίστηκαν με το αψέντι. Και το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς ήταν καλλιτέχνες, ήταν βολικό για αυτούς να δαιμονοποιήσουν το αψέντι αντί να παραδεχθούν τα προβλήματα αλκοολισμού τους.

Η αμερικανική μπίρα είναι πιο ελαφριά από τις υπόλοιπες

Ο μύθος: Η αμερικανική μπίρα είναι πολύ πιο ελαφριά σε σχέση με τις υπόλοιπες του κόσμου.

Η πραγματικότητα: Ο μύθος γύρω από την περιεκτικότητα της αμερικανικής μπίρας σε αλκοόλ, οφείλεται στο ότι οι περισσότερες χώρες μετρούν το ποσοστό αλκοόλ κατ’ όγκο (volume), ενώ στην Αμερική παραδοσιακά το αλκοόλ μετριέται αποκλειστικά σε βάρος.

Κάπως έτσι, μετρώντας το αλκοόλ με το βάρος του, εμφανίζεται ένα μικρότερο ποσό στην ετικέτα σε σχέση με τις μπίρες που μετρούν το αλκοόλ με βάση τον όγκο του. Και παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αμερικανικές μπίρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τη μέτρηση κατ’ όγκο, έχουν να αντιμετωπίσουν μια καθιερωμένη αρνητική άποψη που θέλει χρόνο για να αλλάξει.

Ένα ποτό πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε σαν πουλάκι

Ο μύθος: Ανεξάρτητα από το πώς θα περάσετε τη μέρα σας, ένα ωραίο χαλαρωτικό ποτό πριν τον ύπνο θα διευκολύνει τη μετάβαση στη χώρα των ονείρων.

Η πραγματικότητα: Λίγες ώρες αργότερα όμως, θα ξυπνήσετε και θα νιώσετε άσχημα. Αν νομίζετε ότι ένα ποτό πρόκειται να σας βοηθήσει να έχετε έναν υγιή και πλήρη ύπνο, τότε θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Τις πρώτες ώρες το σώμα σας θα είναι απασχολημένο για τον μεταβολισμό του αλκοόλ, ώστε μπορείτε να προσβλέπετε σε ένα βαθύ ύπνο στο πρώτο μισό της νύχτας. Όταν όμως, αυτή η διαδικασία τελειώσει, τότε το σώμα σας θα αρχίσει να έχει τις συνέπειες από την υπερκατανάλωση αλκοόλ, δηλαδή εφιάλτες, πονοκεφάλους, ροχαλητά, πεπτικά προβλήματα, νυχτερινές εφιδρώσεις και σαν αποτέλεσμα όλων αυτών… αϋπνία.

Βέβαια και πάλι είστε σε καλύτερη θέση από όσους πάσχουν από άπνοια ύπνου, με την κατάστασή τους να επιδεινώνεται από ένα ποτό πριν τον ύπνο γιατί το αλκοόλ χαλαρώνει τους ήδη προβληματικούς μύες του λαιμού τους, σε σημείο που μπορεί ακόμα και να σταματήσει η αναπνοή τους.

Yπάρχουν πολλές θεραπείες για το hangover

Ο μύθος: Κάθε νέος ορκίζεται ότι έχει δοκιμάσει κάποιες θεραπείες για το hangover που βρήκε από την οικογένειά του και καμία δε λειτούργησε. Ακόμη και έρευνες τονίζουν ότι είναι ανώφελο να πέφτουμε με τα μούτρα σε διάφορες θεραπείες, αφού καμία από αυτές δε λειτουργεί.

Η πραγματικότητα: Το να πιείτε λίτρα νερό, να φάτε ένα λιπαρό γεύμα, να πιείτε καφέ, να σας ξεματιάσουν ή ακόμα και να καταναλώσετε λίγο ακόμα αλκοόλ για ομοιοπαθητική, δεν θα σας φέρει την πολυπόθητη λύση που περιμένετε. Μπορεί κάποιες ή όλες αυτές οι θεραπείες να σας βοηθήσουν λίγο να κάνετε τα συμπτώματα της μέθης λιγότερο ανυπόφορα, αλλά σίγουρα καμία από αυτές δε θα σας κάνει νηφάλιους. Ο μόνος τρόπος για να γλιτώσετε το hangover, είναι να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Και η θεραπεία είναι μόνο αυτή, δηλαδή η πρόληψη!

clickatlife.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.