ΤΕΕ/ΤΔΜ – Από 2/9 ο νέος κύκλος τακτοποίησης αυθαιρέτων, από 4/9 η έναρξη διαδικασίας για τη συγκρότηση Οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών



Από την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υπαγωγής στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Όσοι ιδιοκτήτες είχαν κάνει αίτηση για ένταξη στον προηγούμενο νόμο (4014/2011) θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στο νέο νόμο (4178/2013). Η νέα δήλωση είναι απαραίτητη, καθώς ο νόμος 4178 περιέχει διατάξεις που δεν υπήρχαν στον παλαιό, όπως η θεσμοθέτηση κατηγοριών ανάλογα με την αυθαιρεσία και οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις πλέον αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Όσοι ιδιοκτήτες έχουν φακέλους στη φάση της επεξεργασίας (δεν έχει πληρωθεί το παράβολο), θα πρέπει να εκκινήσουν τη διαδικασία από την αρχή. Όσοι ιδιοκτήτες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να πληρώσουν τα πρόστιμα σε έως και 102 δόσεις. Σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ του ποσού έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου εξαμήνου από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου, παρέχεται έκπτωση 20%. Σε αντίστοιχη περίπτωση καταβολής εφάπαξ του 30% του συνολικού ποσού παρέχεται έκπτωση 10%. Περαιτέρω, όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση ή στην ενίσχυση της στατικότητας του ακινήτου τους θα μπορούν να δαπανούν γι’ αυτές τις εργασίες το 50% του προστίμου της τακτοποίησης, σύμφωνα με τον νέο νόμο, που είναι σε ισχύ από 1/8/2013. Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση ισχύει για τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2003.

Επιπλέον, από την προσεχή Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης του Οριστικού Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών. Από 4/9 και μετά, όσοι διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.buildingcert.gr). H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας  οφείλει να εξετάσει το αίτημα εντός διαστήματος δύο  μηνών. Η προϋπόθεση της επιτυχούς συμμετοχής σε σχετικές εξετάσεις από το ΤΕΕ δεν καταργείται, αλλά αναβάλλεται προσωρινά για σύντομο χρονικό διάστημα. Μέσα σε διάστημα ενός έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ (8-8-2013), όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν αδιάλειπτα τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, πρέπει να συμμετάσχουν επιτυχώς στις σχετικές εξετάσεις. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση ενός έτους, θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο και θα ξαναγράφονται όταν θα υποβάλουν Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης. Η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο θα είναι πλέον ανοιχτή, χωρίς προθεσμία για την υποβολή αίτησης. Επισημαίνεται ότι, η αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την εγγραφή στο Μητρώο.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.
Ο Πρόεδρος

Αθανάσιος Κακάλης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.